ISSN 2457 - 3973

Anul trecut au fost adoptați, în Neamț, 22 copii. Și abandonați, 77! Vezi procedurile de adopție!

Conform datelor centralizate de Compartimentul Adopții din cadrul DGASPC Neamț, pe parcursul anului 2015 au obținut atestatul pentru adopție 29 de familii sau persoane din județ, în creștere comparativ cu 2014, când au fost eliberate 19 atestate pentru familii adoptatoare.

Pe parcursul anului precedent, instanța de judecată a încuviințat deschiderea procedurii de adopție pentru 22 de copii declarați adoptabili iar la finele anului 2015 fuseseră efectiv adoptați 18 copii.

În anul 2014 au fost adoptați în total 23 de copii.

Pe de altă parte, anul trecut au fost abandonați, în Neamț, 77 de copii. Adică de trei ori mai mult decât cazurile de adopție!

Procedura de adopție nu este simplă dar cei care își doresc cu adevărat un copil și vor să-și asume statutul de părinte au răbdarea și disponibilitatea de a urma toți pașii. Celor care își doresc să adopte un copil le sugerez să aibă încredere în specialiștii noștri și îi asigur că vor primi tot sprijinul si consilierea necesară. Accesarea serviciilor de adopţie pe care le oferă instituţia noastră reprezintă un prim pas pe care aceste familii îl pot face pentru a-şi împlini visul legat de venirea în familia lor a copilului mult dorit. A fi părinte implică o responsabilitate imensă și de aceea condițiile impuse de legiuitori celor care doresc să adopte au scopul de a acționa în interesul superior al copilului“, a precizat Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.

 

Copii declarați adoptabili

Deși în sistem există mulți copii care beneficiază de măsuri de protecție specială nu toți sunt adoptabili. Adoptabili sunt acei copii pentru care instanţa de judecată a încuviințat deschiderea procedurii adopţiei interne, în urma demersurilor specialiştilor direcţiei de a reintegra/integra copilul în familia biologică sau extinsă şi pe baza consimţământului la adopţie exprimat în instanță de către părinţii biologici. Astfel, pot fi adoptați copiii lipsiți permanent de mediul familial sigur și stabil, al căror plan individualizat de protecție stabilește ca finalitate adopția internă.

 Cine poate adopta

Un copil eligibil la adopție poate fi adoptat de o persoană sau familie care obține atestatul de familie adoptatoare și îndeplinește următoarele condiții:
• are reşedinţa obişnuită în Romania

  • este cu cel puţin 18 ani mai mare decât copilul adoptabil
  • nu are copil/copii ocrotiţi în sistemul de protecţie specială;
    • nu a fost condamnat definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau familiei savârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum illicit de droguri;
    • nu este decăzută din drepturile părinteşti;
    • îndeplinește garanţii morale şi materiale necesare asigurării dezvoltării depline şi armonioase a copilului;

 

Etapele adopției sunt:

  1. Atestarea
  2. Încredinţarea în vederea adopţiei se face pentru o perioadă de 90 de zile, perioadă în care reprezentanții Compartimentului adopții monitorizează bilunar evoluția copilului încredințat în vederea adopției.
  3. Încuviinţarea adopţiei
  4. Monitorizarea postadopţie.

Articolul anterior

Prefectura Neamț: Plăți și cu cardul la ghișeele de permise auto și înmatriculări

Articolul următor

Ana Monda și-a anunțat candidatura la Primăria Piatra Neamț din partea M10

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *