ISSN 2457 - 3973

Anunțul făcut cu mâhnire, dar și cu nădejde, de preotul Petru Munteanu (Biserica ”Sf Voievozi” Săvinești)

Preotul Petru Munteanu, parohul Bisericii ”Sf Voievozi” din Săvinești a transmis, marți, un mesaj către toți enoriașii.

Îl redăm, mai jos, integral:

Iubiți credincioși!
Cu mâhnire, dar și cu nădejde în iubirea și mila Lui Dumnezeu , a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a Maicii Domnului și a tuturor sfinților , vă anunț pe aceasta cale că, în perioada următoare, din motivele deja cunoscute, voi sluji Sfânta Liturghie, fără prezența dumneavoastră la biserica, (conform hotărârii autorităților, voi fi doar cu dascălul și paraclisierul).
Dată fiind această situație vă îndemn să urmăriți Sfintele Slujbe, în direct pe TRINITAS TV . Dacă vom avea posibilitatea, voi transmite părți din slujba de la biserică pe acest cont de Facebook .
De asemenea vă aduc la cunoștință că în perioada următoare am primit recomandarea de a nu mai spovedi și împărtăși credincioșii până după Paști ( excepții vor face doar persoanele vulnerabile), pentru a evita cât mai mult deplasarea fiecărei persoane și intrarea în contact cu alte persoane, pentru evitarea îmbolnăvirii.
Pomelnicele și numele dumneavoastră vor fi însă pomenite la toate slujbele, inclusiv pomelnicele morților, la Sfânta Liturghie.
În cazul săvârșirii Sfintei Taine a Botezului, a Cununiei, sau la slujba înmormântării aceastea vor fi săvârșite în Sfânta Biserică, cu participarea a cel mult opt persoane: preot, cântăreț plus șase persoane din familie. S-ar putea ca, pe rând, anumite persoane din cele șase să părăsească biserica, pe parcursul ritualului și să cedeze locul altor persoane din familie.
In cazul slujbei înmormântării , cortegiul funerar de la casa defunctului la biserică sau de la biserică la cimitir nu se face. Deplasarea se realizează cu mașini personale. Parastasele, ridicări de panaghie și alte slujbe pt morți se fac la cimitir fără a depăși limita de opt persoane.
În cazul înmormântării, date fiind reglementările în vigoare, va avea loc mai întâi în cadrul restrâns acasă, apoi fără procesiune religioasă (cruci, prapuri sfeșnice, pomeni și altele)direct la Biserică, la slujbă participând cel mult opt persoane, dintre rudele cele mai apropiate, și apoi, tot fără procesiune, la cimitir, unde va avea loc înhumarea.
Orice slujbă de pomenire va fi făcută la mormânt, cu participarea a maxim doua persoane.
De asemenea vă îndemn, cu părintească dragoste și grijă, să ne rugăm în casele noastre pentru toți bolnavii, pentru medicii și tot personalul medical pentru ca Bunul Dumnezeu și Maica Domnului să ne ocrotească pe noi, să-i miluiască pe cei în suferință, dar și pe toți cei care se ostenesc în aceste zile pentru salvarea și îngrijirea celor afectați .
Dacă știți persoane în vârstă, cu probleme de sănătate și pe care nu are cine să-i ajute, vă rog să ne unim pentru a-i putea sprijini. Mai ales acum este nevoie de iubirea milostivă a fiecăruia dintre noi.
Îi rog pe cei cărora le prisosesc, să doneze alimente sau materiale de igienă celor cărora le lipsesc.
Împărtășirea la casele credincioșilor se va face doar pentru cazurile grave și în condiții speciale.
Toți avem acasă un loc de rugăciune: sa ținem candela aprinsă, sa citim acatiste ale Sfinților vindecători, sa intensificam rugăciunea, să citim din Sfânta Scriptură și din Psaltire.
Vă binecuvintez , vă iubesc și vă îmbrățișez pe toți!
Vă îndemn cu frățească dragoste să respectam îndrumările medicilor și ale autorităților!

Preot Petru Munteanu
Parohia Sfinții Voievozi
Savinesti Neamț

Articolul anterior

IMPORTANT – Care sunt simptomele infecției cu Covid-19, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică

Articolul următor

Ce spune primul nemțean, depistat după ora 22.00 fără justificare la el! A fost amendat cu 10.000 lei!

9 Commentarii

 • Doamne ajuta! O zi minunata și, binecuvântata!

 • Doamne ajuta parinte! sa ne fie de folos cuvintele de invatatura.

 • Va îmbrățișam părinte.
  Mulțumim pentru binecuvântare di gand bun.
  Va iubim.
  Sa ne întâlnim sănătoși cu totii
  Doamne iarta-ne și ne ocrotește.

  • Multumesc

 • Sa trece cu bine!

 • Ssrutam dreapta parinte
  Va multumim pentru binecuvantari,încurajați,. Ne rugam Bunului Dumnezeu sa ne revedem sanatosi, cu pace și liniște sufletească. Rugați va si pentru noi si copilasii noștri. Va multumim ca existați in viata noastră,pentru ajutor ,pentru călăuzire noastră

  Dumnezeu sa va tina sanatos,sa ne vedem sanatosi, tare as dori sa revenim cat mai curând in casa Domnului

 • Sărut mana parintele nostru iubit si pretuit!Sunteti in sufletele noastre .Sa ne ajute bunul D zeu sa ne vedem cu bine!

 • Mulțumim părinte pentru grija dumnevoastră! Sunteți în gândul nostru și așteptăm cu drag sa ne vedem sănătoși! Sa ne ajute Dumnezeu!

 • Doamne ajută Părinte să trecem cu bine peste această pandemie ,că să venim la biserică cît mai repede !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *