ISSN 2457 - 3973

Aproape 20.000 de nemțeni au un handicap

Numărul cererilor de încadrare în grad de handicap a crescut anul acesta, cele  mai multe solicitări fiind înregistrate în luna septembrie, cînd s-au primit peste 600 de dosare. Potrivit statisticilor centralizate de Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor cu Handicap din cadrul DGASPC Neamț, în septembrie s-au înregistrat 617 dosare, cu 44 mai multe decît în august și cu 192 mai multe decît în ianuarie 2015. Din cele 617 cereri au fost evaluate 538 de persoane, dintre care 466 la sediul instituției iar 72 la domiciliu. Au fost predate Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap 554 de dosare (diferența provenind din luna anterioară) iar în urma evaluărilor, pentru 539 de persoane s-a făcut propunere de încadrare în grad de handicap (fiind 274 de cazuri noi, restul fiind certificate revizuibile ce necesită evaluări anuale) iar 15 dosare au fost respinse întrucît nu îndeplineau criteriile legale. De la începutul acestui an și pînă la 30 septembrie au fost evaluate 4.376 de persoane, pe cînd în aceeași perioadă din 2014 au fost evaluate 3.407 persoane iar în 2013 – 2.774 de persoane.

Creșterea volumului de muncă a fost cauzată în special de creșterea adresabilității beneficiarilor ca urmare a unor modificări legislative survenite în ultimii doi ani și ca urmare a mediatizării noilor criterii de încadrare în grad de handicap.

Astfel, pe 30 septembrie 2015, în evidențele DGASPC existau 18.980 de persoane cu handicap, dintre care 1.062 erau instituționalizate. Pentru toate aceste categorii de beneficiari, DGASPC Neamț a plătit de la începutul acestui an și pînă la finele lunii septembrie drepturi în valoare totală de 49,4 milioane lei, adică aproximativ 10,9 milioane de euro. Cea mai mare sumă achitată, 16 milioane de lei, a reprezentat-o plata indemnizației lunare pentru 9.366 de persoane cu handicap accentuat. S-au mai achitat indemnizații în valoare de 10,8 milioane de lei pentru 5.425 de persoane cu handicap grav, 9,1 milioane lei pentru plata indemnizației de însoțitor pentru un număr de 1.366 de nevăzători, alocații de hrană, etc.

„A avea o dizabilitate nu înseamnă a fi anormal, ci doar o persoană care necesită mai mult sprijin și toleranță. Creșterea numărului de persoane cu handicap ar trebui să conducă la o schimbare a mentalităților în cadrul comunității. Este nevoie de o abordare economică dar și socială care să creeze un sentiment de utilitate pentru aceste categorii de persoane și este clar că avem nevoie de un plan integrat a accesului pe piața muncii, atît din perspectiva angajatorului cît și din perspectiva persoanei cu dizabilități. Trebuie să înțelegem cu toții că nu prezența sau absența unui handicap ne face deosebiți, ci munca, talentul și implicarea“, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

Potrivit legii, persoanele cu handicap beneficiază de;

  1. Indemnizație lunară, indiferent de venituri în valoare de:
    -234 lei, pentru adultul cu handicap grav ;
    -193 lei, pentru adultul cu handicap accentuat.
    2. Buget complementar lunar, indiferent de venituri :
    -106 lei, pentru adultul cu handicap grav ;
    -79 lei, pentru adultul cu handicap accentuat ;
    -39 lei, pentru adultul cu handicap mediu.
    3. Indemnizație însoțitor pentru persoanele cu handicap vizual: 777 lei.

Articolul anterior

Primarul comunei Gârcina a fost trimis în judecată de DNA! Afaceri necurate cu terenuri!

Articolul următor

Ionel Arsene: ”Un răspuns de bun-simț pentru distinșii liberali și prietenii lor”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *