ISSN 2457 - 3973

Asigurarea unui management integrat, conservativ și durabil al ariilor naturale protejate administrate de Județul Neamț

Unitatea Administrativ Teritorială Județul Neamț, cu sediul în municipiul Piatra Neamț, str. Alexandru cel Bun, nr. 27, județul Neamț, Cod Poștal 610004, în calitate de beneficiar, implementează proiectul „Asigurarea unui management integrat, conservativ și durabil al ariilor naturale protejate administrate de Județul Neamț“.

Proiectul își propune asigurarea stării de conservare favorabile a speciilor și habitatelor de interes conservativ din ROSPA0129 Masivul Ceahlău, ROSCI0024 Ceahlău, Parcul Național Ceahlău și rezervațiile naturale: 2.642. Cascada Duruitoarea, 2.641. Polița cu Crini, 2.661 Lacul Izvorul Muntelui, în cadrul unui proces consultativ deschis, transparent și participativ, vizând elaborarea planului de management și informarea/conștientizarea factorilor interesați cu privire la beneficiile conservării ariilor naturale protejate. De asemenea, pe lângă stabilirea strategiilor și măsurilor de management care se impun în vederea asigurării conservării biodiversității din cadrul ariilor protejate, proiectul își propune și creșterea nivelului de conștientizare și informare a populației cu privire la importanța resurselor naturale locale, la necesitatea unei dezvoltări durabile în acord cu principiile ecologice, care să asigure pe termen lung atât bunăstarea comunității umane, cât și a biodiversității.

În data de 23.07.2021, în cadrul proiectului, a avut loc conferința de presă „Managementul conservativ al ariilor naturale protejate din zona Masivului Ceahlău“, având ca temă generală „Elemente de interes conservativ în zona Masivului Ceahlău“. Pe lângă prezentarea scopului, obiectivelor și principalelor rezultate obținute până în prezent, în cadrul conferinței au avut loc și prezentări despre elementele de interes conservativ din aria proiectului, respectiv mijloace și rezultate obținute în activitățile de fundamentare științifică a Planului de management.

Din partea Consiliului Județean Neamț, la eveniment a participat vicepreședintele Dragoș Chitic: „Particip cu plăcere la această conferință din cadrul unui proiect prin care vizăm protejarea mediului înconjurător, a naturii care mereu ne dă semnale că trebuie să o lăsăm să își urmeze cursul firesc, fără ca omul să intervină cât de puțin asupra ei. În ultimii ani, natura ne-a dat semnale că trebuie să ne oprim din a interveni brutal asupra ei și cred că măcar acum, în al 12-lea ceas, e cazul să ținem cont de asta! Personal și în numele domnului Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, felicit echipa de proiect pentru ideea implementării lui, pentru efortul de a atrage finanțare europeană cu care să punem în valoare ariile naturale protejate din județul Neamț și vă asigur că instituția pe care o reprezint tratează cu multă seriozitate problematica mediului și a zonei noastre“, a declarat Dragoș Chitic, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

Aria de implementare a proiectului este de 27.873,75 hectare, definită de ROSPA0129 Masivul Ceahlău împreună cu Rezervația naturală 2.661 Lacul Izvorul Muntelui. Din suprafața totală vizată de proiect, Parcul Național Ceahlău deține 7.762,99 hectare (27,85%).

Prezentul proiect își propune realizarea unui Plan de management integrat al ROSPA0129 Masivul Ceahlău, ROSCI0024 Ceahlău și rezervațiile naturale 2.642  Cascada Duruitoarea, 2.641 Polița cu Crini și 2.661 Lacul Izvorul Muntelui.

Valoarea proiectului este de 12.431.214,26 lei – 85% valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR (10.566.532,12 lei) și 15% – valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național (1.864.682,14 lei).

Proiectul se derulează în perioada 12.06.2018 – 31.12.2021.

Proiectul „Asigurarea unui management integrat, conservativ și durabil al ariilor naturale protejate administrate de Județul Neamț“ este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Articolul anterior

Deputatul Mara Calista: Indemnizațiile de creștere a copiilor sunt mai mari cu aproape 50% faţă de 2016.

Articolul următor

Primul caz de infecţie cu varianta DELTA în judeţul Neamţ

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *