ISSN 2457 - 3973

Bisericile din Neamț NU au autorizație de securitate împotriva incendiior! Nici școlile! Nici spitalul…

Tragedia de la Club Colectiv a deschis cutia Pandorei în ceea ce înseamnă autorizarea clădirilor privind securitatea la incendiu. Potrivit reprezentanților ISU Neamț, probleme nu se înregistrează doar la cluburile și discotecile din județ, neautorizate cu zecile, ci și la alte instituții.

Spre exemplu, majoritatea bisericilor din județul Neamț NU au autorizație de securitate împotriva incendiilor. Pe de o parte, până în anul 1990, legea nu obliga lăcașurile de cult să se autorizeze motiv pentru care niciun preot paroh nu a solicitat acest lucru. După 1990, atunci când au început să apară o serie de acte normative care includ și bisericile, majoritatea preoților parohi au sfidat legea. Desele controale și somații ale Inspecției de Prevenire din ISU Neamț nu i-au sensibilizat pe prelați. ”Pe noi ne apără Dumnezeu”, a fost replica preoților, spune lt-col Mihai Ciprian Mitrea, adjunctul inspectorului șef al ISU Neamț.

Situația este cu atât mai gravă cu cât, majoritatea bisericilor au o singură ușă de acces, destul de îngustă, iar la slujbele de duminică sunt circa 300-400 de oameni. Mai mult, ușa se deschide spre interior, fapt interzis pentru ca în cazul unor busculade (cum s-a întâmplat la o biserică din Rusia), persoanele care sunt evacuate să nu închidă fără să vrea ușile. În plus, poate mai mult ca în orice loc, în biserici se folosește flacăra (sute de lumânări aprinse la sărbătorile religioase). Cu toate acestea, preoții parohi nu au nici cea mai mică intenție de a intra în legalitate. Până într-o zi, când, Doamne ferește, vom avea parte de o tragedie și în biserici. Pentru că biserici au ars și în Neamț, din cauza lumânărilor sau a scurt-circuitelor (vezi cazul Bisericii Lipovenești din cartierul Precista) însă din fericire nu era niciun enoriaș înăuntru.

Într-o situație legislativă similară se află și școlile din Neamț. Toate care au fost construite înainte de 1990 sunt lipsite de autorizație de securitate împotriva incendiilor. Iar dintre cele construite în ultimii ani și care trebuie să aibă autorizație, 20 NU îndeplinesc condițiile legale și nu au autorizații. Asta înseamnă că toți copiii care merg la ore dar și dascălii riscă!!!

La Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, situația este și mai dramatică. Dacă vorbim de spitalul vechi, clădirea se va prăbuși la un cutremur de 7 grade, deci ce să mai evacuezi?… Pe de altă parte, la spital nu sunt suficiente tărgi, scaune cu rotile iar căile de acces în caz de situație de urgență sunt închise (!). Ce s-ar întâmpla cu cele câteva sute de pacienți din spital? Dumnezeu cu mila!

Articolul anterior

EXCLUSIV Lista cu primele discoteci/cluburi ilegale din Neamţ!

Articolul următor

Miercuri, de la ora 19.00, ies la plimbare prin Piatra-Neamț! Vii și tu cu mine?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular