ISSN 2457 - 3973

Călin Popescu Tăriceanu: ”Vom sprijini firmele românești din prima zi de guvernare!”

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, la Piatra Neamţ, că are informaţii potrivit cărora Consiliul European ar urma să discute o serie de măsuri protecţioniste cu impact negativ asupra românilor care lucrează în străinătate.

‘Chiar astăzi am primit informaţiile referitoare la discuţiile importante care vor avea loc la Consiliul European şi văd că încep să se discute măsuri protecţioniste care vor avea consecinţe defavorabile asupra muncitorilor români şi asupra firmelor româneşti care activează în Occident. Nouă ni se ţine lecţia de teorie şi o aplicăm în practică, piaţă liberă – competiţie deschisă, firmele străine vin aici şi sunt primite cu braţele deschise, iar noi când vrem să mergem să muncim în Vest sau să ne dezvoltăm afacerile, ne întâmpină o rezistenţă, dacă nu chiar o atitudine de respingere. Probabil că va trebui să ne aşteptăm în perioada următoare la măsuri de limitare a accesului românilor pe aceste pieţe, ceea ce este foarte grav. Când noi dorim să sprijinim capitalul românesc ni se spune ‘nu se poate pentru că trebuie să existe condiţii de competiţie egale”‘, a afirmat Tăriceanu.

Conform acestuia, ALDE are în programul de guvernare sprijinirea capitalului autohton, atât prin acordarea de ajutoare de stat, cât şi prin modificarea legii achiziţiilor publice.

”În ceea ce ne priveşte pe noi, ALDE, din prima zi când vom ajunge la guvernare, sprijinirea capitalului românesc va fi una din priorităţile noastre. Să îi văd atunci pe ceilalţi că se plâng! Adică ei au voie să ia măsuri de protecţie a firmelor lor şi a pieţei muncii lor şi noi să stăm să înghiţim tot ce ni se vâră pe gât cu de-a sila? Ei bine, nu! Firmele româneşti vor găsi un sprijin de la noi în viitorul guvern. Îi vom ajuta cu toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie, începând cu achiziţiile publice locale şi centrale care vor trebui să fie făcute cu precădere de la firmele româneşti şi pentru produse româneşti. Cine nu se va conforma cu treaba asta va trebui să plece acasă. Să nu aud firme care spun ‘vrem să cumpărăm produs străin’ când avem produs românesc competitiv calitativ şi la acelaşi preţ sau mai ieftin. Este o avertizare pe care o dau tuturor celor care sunt funcţionari în administraţia publică, să înţeleagă că acesta este obiectivul pe care trebuie să ni-l fixăm ca ţară. Nu putem să rămânem o ţară care să fie furnizoare de mână de lucru ieftină şi să importăm produse manufacturate în ţările dezvoltate. Trebuie să sprijinim industria românească şi să folosim şi alte pârghii cum este ajutorul de stat’, a spus copreşedintele ALDE.

Totodată, Călin Popescu Tăriceanu a acuzat Direcţia Naţională Anticorupţie că ”porneşte anchete pe bandă rulantă” împotriva firmelor româneşti.

”Ce nu reuşeşte Guvernul, desăvârşeşte Direcţia Naţională Anticorupţie. DNA-ul porneşte anchete pe bandă împotriva firmelor româneşti care sunt duse practic în faliment sau sunt blocate să participe la licitaţii publice şi rezultatul este favorizarea capitalului şi firmelor străine, în propria ţară. Este o politică anti-naţională, este realitatea în care trăim şi o verific în fiecare zi. Avem firme româneşti care pot dezvolta propriile tehnologii şi produse, sunt competitive pe piaţă, exportă într-o proporţie majoritară produsele lor, deci potenţialul există dar nimeni nu le dă o mână de ajutor. Din contră, sunt supuşi controalelor. Vin ANAF, Poliţia Econimică, iar când nu vin acestea, intervin instituţiile de forţă”, a afirmat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu se află alături de Daniel Constantin într-un turneu electoral în judeţele Moldovei care va culmina, vineri, la Iaşi, cu lansarea candidaţilor ALDE din această regiune a ţării la alegerile parlamentare.

Articolul anterior

Primarul Dragoș Chitic: ”Anul acesta am asfaltat 23 de străzi pietruite. Pregătim lista pentru 2017!”

Articolul următor

Partidul Național Liberal are un program de guvernare bazat pe politici energetice proactive

Un comentariu

  • CORECTIE: vom sprijini firmele romanesti “ale noastre”, ca nu prea mai au contracte babane cu statul de cand cu tehnocratii astia cinstiti…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *