ISSN 2457 - 3973

Cameră de audiere a minorilor la Judecătoria Roman

A patra cameră de audiere a minorilor din judeţul Neamţ va fi dată în folosinţă vineri, 23 aprilie, la sediul Judecătoriei Roman.

Proiectul este realizat de Judecătoria Roman şi Asociaţia Excelsior Neamţ (fosta Asociaţie a Tinerilor Avocaţi Neamţ), o premieră în colaborarea dintre cele două instituţii.

„Asociaţia Excelsior Neamţ şi‑a propus să realizeze în colaborare cu Tribunalul Neamţ şi cu judecătoriile din Judeţul Neamţ, amenajarea unor spaţii adecvate în incinta tuturor instanţelor cu destinaţia specifică de audiere a minorilor în cauzele în care audierea acestora este obligatorie. Până în prezent, am amenajat astfel de săli la Tribunalul Neamţ, la Judecătoria Piatra Neamţ şi la Judecătoria Bicaz. Vineri, avem bucuria să inaugurăm la Judecătoria Roman, a patra sală pentru audierea minorilor la standarde europene”, a declarat Andrei Nica, preşedintele Excelsior Neamţ.

Codul de procedură civilă prevede, mai multe situaţii în care este necesară audierea minorilor într‑o serie de procese, cum ar fi adopţiile, autoritatea părintească, stabilirea locuinţei minorilor, etc.

„În procesele de minori şi familie, unde este necesar ca magistratul să poarte  discuţie cu minorii, legea prevede că audierea acestora se face în camera de consiliu. De cele mai multe ori, această discuţie are loc într‑o sală de judecată sau în biroul judecătorului, care predispune la sobrietate. Cu siguranţă, pentru copii, acest spaţiu nu reprezintă un loc prietenos în care să‑şi dea frâu liber cuvintelor şi emoţiilor. O discuţie cu un străin într‑un moment mai greu din viaţa unui copil,  poate fi o experienţă tulburătoare şi, pentru asta este nevoie de o camera special amenajată/menită să destindă pe cât posibil copiii aflaţi în dificultate. Astfel, Judecătoria Roman şi Asociaţia Tinerilor Avocaţi Neamţ, au decis înfiinţarea unui loc special amenajat pentru minori, pentru ca aceştia să poată fi audiaţi într‑un mediu prietenos, care să creeze o atmosferă plăcută şi relaxantă,  unde copiii să se simtă în siguranţă”, a mai spus Andrei Nica.

Camera de audiere a minorilor de la Roman este a patra de acest gen din judeţ, după cele de la Tribunalul Neamţ şi Judecătoriile Piatra-Neamţ şi Bicaz.

De altfel, judeţul Neamţ este singurul din ţară care are 4 astfel de camere de audiere a minorilor.

Acest proiect a fost realizat în parteneriat cu Tribunalul Neamţ şi Baroul Neamţ.

Articolul anterior

Miercuri, 21 aprilie – apă cu presiune scăzută, până la sistare, în 3 cartiere din Piatra-Neamţ

Articolul următor

Scrisoare deschisă către membrii Consiliului Local Piatra-Neamţ

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular