NewsAllert :

Primarul Andrei Carabelea: „Zeci de mii de pietreni nu au astăzi apă din cauza incompetenței, indolenței și nepăsării Apa Serv și a CJ Neamț!”

Cutremur de magnitudine 3,3 produs lângă Piatra-Neamţ (joi, 28 martie)

Vasile Panaite intră în echipa PUSL şi va fi viitorul primar al municipiului Piatra-Neamţ (comunicat de presă)

Un şofer din Piatra-Neamţ a accidentat un pieton şi apoi a fugit de la faţa locului

Carmen Nastasă vine miercuri LIVE, de la ora 20,00, la podastul „Faţă în faţă cu Gabriel Apetrii”

Bărbat din Dragomireşti, salvat de pompieri după ce a căzut într-o fântână adâncă de 15 metri

Apă cu presiune redusă şi risc de întrerupere temporară în cartierul Dărmăneşti (27 martie)

Vasile Panaite este candidatul PUSL la Primăria Piatra-Neamţ! Vrea referendum odată cu localele!

Vasile Panaite face anunţul zilei! Live, de la ora 20,00, la podcastul „Faţă în faţă cu Gabriel Apetrii”!

Sinucidere în Neamţ! S-a închis în autoturism şi apoi şi-a dat foc!

Panică într-un bloc din Piatra-Neamţ după ce un „Dorel” a tăiat ţeava de gaz dintr-un apartament

Se opreşte apa în oraşul Roznov şi comuna Zăneşti timp de 13 ore

Viceprimarul comunei Zănești și mai mulți consilieri locali s-au alăturat USR Neamț

DIICOT Neamţ, prăpăd printre traficanţii de droguri! Două grupări, destructurate de procurorii anti-mafia!

Primarul Andrei Carabelea vine la podcastul „Față în față cu Gabriel Apetrii„ luni, de la ora 20,00

29 martie 2024

ISSN 2457 - 3973

Caravană mobilă cu testare gratuită pentru depistarea tuberculozei în 12 comune din Neamţ

Locuitorii din zona rurală a judeţului Neamţ sunt aşteptaţi începând din 15 martie până pe 28 mai la testarea gratuită a sănătăţii plămânilor. Analizele medicale gratuite sunt puse la dispoziţie de caravana Screening TB a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti. Este vorba despre cel mai amplu proiect de depistare activă a tuberculozei realizat pe fonduri europene din ultimii 30 de ani.

Sunt vizate 12 comune din judeţul Neamţ unde ani la rând au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză şi de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil sau chiar imposibil din cauza condiţiilor sociale precare ale localnicilor. Judeţul Neamţ face parte din zona roşie în ceea pe priveşte numărul cazurilor de tuberculoză, cu o incidenţă de 78,1 cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori (date referitoare la anul 2019).

Podoleni, Borleşti, Dumbrava Roşie, Pipirig, Răuceşti, Văleni, Boteşti, Săbăoani, Cordun, Trifeşti, Pânceşti şi Icuşeşti sunt comunele unde va ajunge caravana de depistare activă a tuberculozei până la sfârşitul lunii mai.

Această caravană, în fapt un cabinet medical mobil, asigură accesul facil, aproape de casă la consultaţii medicale gratuite realizate cu ajutorul aparaturii de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei. Caravana este dotată şi cu un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei, dar şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale din caravă sunt asigurate de personal medical specializat.

Cabinetul mobil Screening TB care ajunge la Neamţ face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani. Proiectul POCU/4.9/225/117426 – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” este finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – Bucureşti cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

„În anul 2020 am avut o incidenţă a tuberculozei în creştere în grupurile controlate cu ajutorul caravanei în zona rurală – populaţie defavorizată care nu are acces la servicii medicale. Am avut o incindenţă de 220 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar în 2019 aveam o incidenţă de sub 60 de cazuri. Oamenii nu au mai venit la spital, au rămas acasă şi au răspândit bacilul. Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces facil la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale”, a declarat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti.

„Tuberculoza este o patologie debilitantă pentru persoanele din mediile defavorizate care accesează uneori foarte greu serviciile medicale şi de aceea Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii şi Coordonare AMC, se va implica activ în reuşita acţiunilor. Ne bucură implicarea judeţului nostru în acest proiect, care continuă astfel demersurile anterioare, proiecte de control TB, derulate, ca şi proiectul pe care îl demarăm acum, cu sprijinul reţelei de asistenţă medicală comunitară, medicilor de familie şi a autorităţilor locale”, a spus dr. Daniela Florina Marcoci, Medic şef, Departamentul Supraveghere în Sănătate Publică, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ.

Primele activităţi din cadrul proiectului încep în comuna Podoleni, în perioada 15-18 martie 2021, urmând comuna Borleşti din 19 până în 24 martie 2021. Calendarul de desfăşurare al activităţilor este afişat săptămânal pe contul de facebook Screening Tb Romania.

Informarea şi mobilizarea populaţiei pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu ajutorul autorităţilor locale, a reţelei de asistenţă medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali) şi a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, al autorităţilor locale precum şi al reprezentaţilor locali ai Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei – PNPSCT.

Accesul gratuit la serviciul medical asigurat de caravană direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru localnicii celor 12 comune din Neamţ care se alătură în acest fel beneficiarilor din judeţele Iaşi, Bacău, Galaţi, Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Ilfov şi Teleorman.

Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză vor fi direcţionaţi către cabinetele Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei din judeţul Neamţ, în paralel vor beneficia de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. Astfel persoanele care vor primi bilet de trimitere catre medicul specialist din partea echipei de la caravana vor fi ajutate în vederea finalizării procesului de diagnosticare şi pentru asigurarea accesului la tratamet până la vindecare.

Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile astfel încât aceştia să nu abandoneze tratamentul, risc destul de ridicat din cauza efectelor adverse dure ale terapiei. Mai multe informaţii despre ce este tuberculoza şi proiectul screening TB găsiţi pe site-ul www.screeningtb.ro.

În judeţul Neamţ, activităţile de informare şi suport în comunităţi sunt realizate de Fundaţia Centrul pentru Politici si Servicii de Sănătate din Bucureşti – CPSS, partener al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în acest proiect.

Articolul anterior

Deputatul Laurenţiu Dan Leoreanu (PNL): „Am două veşti foarte bune pentru romaşcani!”

Articolul următor

Două orașe și trei comune din Neamț sunt în SCENARIUL ROȘU. Iată situația din fiecare localitate (15 martie)

Un comentariu

  • Este bine de stiut, multumesc mult pentru informatie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular