NewsAllert :

Incendiu urmat de explozie la un agent economic din Săvineşti

Comunicat de presă – George Lazăr, președinte PNL Neamț: ”Domnilor Harpa şi Arsene, tovarăşi PSDişti, să vă fie rușine pentru că nu vreți un nou pod la Luțca!”

Complexul de la Dragomirești, predat pentru a fi pregătit de deschidere (foto-galerie)

Oana Bulai acuză „frăţia” PNL-USR Roman şi „primarii bordurică”: „Au votat buget pentru panseluţe şi montat borduri!”

Primăria Piatra-Neamţ va promova oraşul ca destinaţie turistică într-un mod oficial şi profesionist

Trei nemţeni, reţinuţi de poliţişti după au furat banii dintr-un aparat de „păcănele” din Bacău

Începe nebunia în trafic! Pregătiri pentru demolarea podului din zona Spitalului Judeţean Piatra-Neamţ (foto-galerie)

Deputatul Ciprian Şerban (PSD Neamţ) a fost reales vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor

10 persoane au decedat, anul trecut, în incendii produse în Neamţ

Şofer prins la Roznov cu microbuzul burduşit de călători! Maşina indisponibilizată şi amendă de 2.000 euro!

Accident cu victimă pe DN 15D, la Girov

Bărbat din Piatra-Neamţ implicat într-un jaf de jumătate de milion de euro în Cehia, prins de poliţişti

Un tânăr din Pipirig plecat la muncă în Italia este dat dispărut de familie

Femeile din judeţul Neamţ, mai multe şi mai educate decât bărbaţii (rezultate oficiale recensământ)

Semnal de alarmă al deputatului Mara Calista în privinţa cazurilor de bullying din şcoli

  • 4 februarie 2023

ISSN 2457 - 3973

Cifre șocante: 650 de copii din Neamț au fost abuzați anul trecut!

Specialiștii Serviciului de Prevenire și Intervenție Rapidă în Cazuri de Abuz, Neglijare, Exploatare din cadrul DGASPC Neamț au instrumentat pe parcursul anului trecut 650 de cazuri de abuz asupra copiilor. Numărul sesizărilor primite a fost în creștere comparativ cu 2014, cînd au fost  611 cazuri de maltratare a copiilor.

Ca și în anii anteriori, și în 2015 au predominat cazurile de neglijare, fiind peste 200, dar au fost și 100 de cazuri de abuz emoțional, peste 50 de situații de abuz fizic precum și 30 de cazuri de abuz sexual. În toate situațiile, specialiștii Serviciului Abuz au acordat servicii sistemice (evaluare, consiliere psiho-socială, consiliere juridică) în colaborare cu autorităţile locale şi cu sprijinul resurselor comunitare. De asemenea, au fost propuse 53 de măsuri de protecție specială dintre care 28 au fost reprezentate de plasamente în servicii de tip rezidențial, 4 plasamente familiale, 15 plasamente la asistenți maternali profesioniști și s-au instituit 6 măsuri de supraveghere specializată în familie.  Pe parcursul anului 2014 s-au instituit 45 de plasamente în regim de urgență.

Pentru a preveni toate aceste situații, pentru a conștientiza copiii asupra drepturilor pe care le au dar și pentru a responsabiliza părinții sau membrii comunităților asupra riscurilor abuzului, DGASPC a organizat pe parcursul anului trecut numeroase campanii de prevenire și informare. Astfel, în noiembrie a fost organizată o acțiune de prevenire și conștientizare a traficului de persoane la Complexul de servicii „Ion Creangă” la care au participat 36 de copii și 10 instructori de educație. În iulie au avut loc 2 acțiuni de conștientizare a traficului de persoane, desfășurate în cadrul Taberei de cercetași „Șoimii Neamțului”, organizată în comuna Tarcău, la care au participat 2 grupe a câte 20 de adolescenți din unitățile de învățământ din Neamț. Pe 21 mai,  în cadrul Zilei internaționale a copilului dispărut și exploatat sexual a avut loc la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț o activitate de prevenire a traficului și exploatării copiilor la care au participat 150 de elevi.

„Toate aceste activități și-au atins scopul pentru că s-a constatat pe parcursul anului trecut o mai mare implicare a comunității în sesizarea cazurilor de abuz. Oamenii au devenit mai responsabili iar acest lucru i-a făcut mai atenți la nevoile copiilor din jurul lor. Din păcate însă, aceste aspecte sunt singurele pozitive, întrucât este vizibil că avem un număr mult prea mare de situații de maltratare a copiilor. Este trist pentru că mulți adulți nu înțeleg ce consecințe dramatice pot avea greșelile lor. Copiii au nevoie de iubire, de grijă, atenție și respect pentru că doar astfel pot păși cu încredere în viitor. Pentru 2016 le doresc tuturor copiilor să aibă parte de ocrotire și dragoste părintească iar adulților să își asume cu responsabilitate rolul de părinți și să conștientizeze că măsura trecerii noastre pe pământ este dată de copii“, a declarat Cristina Păvăluță, directorul general al DGASPC Neamț.

Articolul anterior

Arsene confirmă: ”Conducerea PSD se reunește la Neamț pentru a pune la punct strategia pentru anul electoral 2016”

Articolul următor

Primarul Dragoş Chitic oferă cărţi de poezii scrise de Mihai Eminescu

Un comentariu

  • Guvernul a anuntat miercuri ca sistemul de salarizare pentru personalul bugetar din sanatate ?i educa?ie va fi restructurat ncep nd cu luna august 2016, iar de aceste modificari vor beneficia aproximativ 650.000 de salaria?i din cadrul tuturor familiilor ocupa?ionale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *