ISSN 2457 - 3973

Codul Roșu de … incompetență! Pietrenii, speriați după ce au fost treziți din somn de 2 alerte!

Municipiul Piatra-Neamț a fost în cursul serii de miercuri sub avertizare Cod Portocaliu, transformată aproape de miezul nopții în avertizare Cod Roșu de vijelii. Prima avertizare (Cod Portocaliu) a venit după cel puțin o oră de la începerea furtunii. Ploua de mult, cerul era brăzdat de fulgere, nimic nou. Apoi, transformarea Codului Portocaliu în Cod Roșu s-a făcut după încă 2 ore, atunci când pietrenii erau deja în lumea viselor.

Nu a durat foarte mult pentru că la ora 22.31 (la un minut după ce era deja oficial Codul Roșu) a fost transmis un mesaj tip sms, prin sistemul RO-ALERT, către aproape toți locuitorii municipiului Piatra-Neamț. Prin acest sms (care are ca ton de intrare un semnal extrem de agresiv), oamenii erau înștiințați că … plouă și fulgeră. Adică ceea ce se întâmpla deja de peste 3 ore!!!

Speriați, unii oameni au sunat la 112 pentru a afla ce se întâmplă. După ce s-au liniștit și au constatat că nu s-a întâmplat nimic nou, oamenii s-au culcat la loc. Nu pentru mult timp, pentru că, la ora 23.35, pe telefoane a venit din nou același sms prin care se preconizau vijelii. Între altele, oamenii erau sfătuiți (aproape de miezul nopții !!!!) să ia măsuri de adăpostire, să nu staționeze sub arbori sau rețele electrice și să conducă cu prudență.

În final, ce s-a întâmplat?

La Piatra-Neamț au fost inundate gospodăriile din zona Văleni, ceea ce nu reprezintă nici o noutate. Și nici nu era nevoie să anunți Cod Roșu pentru că la fiecare ploaie mai puternică, situația se repetă. A mai fost inundat ștrandul (pentru a treia oară în această lună și tot fără cod roșu). Străzile din Piatra-Neamț au fost la fel ca în 4 iunie, zi tot fără cod roșu.

Ce este în plus față de 4 iunie? Spălatul pe mâini al autorităților care, în caz de Doamne ferește, ar fi spus: noi am avertizat, am dat Cod Roșu!

În urmă cu câteva săptămâni a mai fost emis un cod roșu pentru zona Romanului care a lăsat în urma lui câteva curți inundate și nimic mai mult.

Acum, întrebarea firească este: dacă vom avea parte de inundații puternice, spre exemplu ca în 2009 sau în 2010, ce cod va mai fi inventat? La ce tip de alertă s-ar ajunge?

Pentru a edifica însă și simbolistica acestor coduri vă prezentăm definiția lor dată de autorități. Iar la Codul Roșu veți găsi specificat faptul că manifestările sunt ”cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase”. Noi încă mai căutăm efectele dezastruoase din Piatra-Neamț….

  1. CODUL VERDE – Nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.
  2. CODUL GALBEN – Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.
  3. CODUL PORTOCALIU – Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.
  4. CODUL ROȘU – Fenomene meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.

Articolul anterior

Inundațiile au lovit iar cartierul Văleni din Piatra-Neamț! Au fost evacuate 15 persoane!

Articolul următor

Primarul Chitic, până la 5 dimineața în zonele afectate de inundații din Piatra-Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *