ISSN 2457 - 3973

Deputatul Mugur Cozmanciuc (PNL): 9 mai, un moment cu triplă semnificaţie pentru trecutul şi viitorul României

„Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare” declara ministrul de externe al României, Mihail Kogălniceanu, acum 144 de ani. Astăzi este o zi cu dublă semnificaţie pentru poporul român. La 9 mai sărbătorim Ziua Independenţei României, cu recunoştinţă pentru generaţiile care au luptat atunci, dar şi cu încredere, calm şi cumpătare pentru viitorul pe care noi înşine alegem să-l construim.
9 mai este un moment sublim al istoriei noastre naţionale, în care fiecare dintre noi trebuie să aducă un omagiu profund pentru cei care au făcut jertfa supremă pentru apărarea şi câştigarea independenţei teritoriului naţional. Generaţiei eroice de la 1877, pentru cugetul, curajul, onoarea, dragostea şi „proiectul de ţară” pe care ni l-au oferit îi datorăm respectul nostru profund.
Cel de-al doilea eveniment pe care doresc să vi-l reamintesc este cel legat de înfrângerea Germaniei naziste la 9 mai 1945 de către Puterile Aliate. Este o sărbătoare de tristă amintire, în sensul că omenirea a fost martora celei mai sângeroase conflagraţii şi a celui mai brutal sistem de conducere totalitar, nazismul.
De asemenea, la 9 mai sărbătorim şi ziua Uniunii Europene, denumită generic şi „Ziua Schuman” prin comemorarea declaraţiei istorice a ministrului de externe francez Robert Schuman. Ziua Uniunii Europene este ziua păcii şi a unităţii. România, ţară cu triplă frontieră, naţională, a N.A.T.O. şi a U.E., este membră a U.E. de un deceniu, prilej cu care şi-a afirmat în mai multe rânduri calitatea de partener de încredere şi furnizor de securitate stabil.
Astăzi, poporul român are nevoie mai mult ca oricând să rămână unit. Încrederea reciprocă trebuie să constituie temelia unei viziuni coerente, în care fiecare dintre noi să aibă un rol bine determinat. „Aripile” identităţii naţionale ale României sunt puternice în ciuda ultimilor ani petrecuţi sub auspicii incerte. România este astăzi o naţiune care a demonstrat umanităţii că doreşte o schimbare, că are valorile materiale şi umane ncesare care să îndeplinească acest lucru.
Doresc să mulţumesc acelor persoane din toate palierele vieţii cotidiene, militar, politic, diplomatic, românilor patrioţi din generaţiile trecute pentru eforturile lor şi să privesc cu încredere către viitorul României.
La Mulţi Ani România, La Mulţi ani U.E.!
Mugur Cozmanciuc – deputat PNL Neamţ

Articolul anterior

Prefectul George Lazăr, respect pentru valorile României şi UE! “Unitate, solidaritate, libertate!”

Articolul următor

Ionel Arsene: Vouchere de vacanță pentru toți românii care muncesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *