ISSN 2457 - 3973

Din 17 martie, fumatul va fi interzis în toate spațiile publice! Măsura se aplică și în discoteci, baruri și restaurante!

Începând cu data de 17 martie va intra în vigoare legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii (chiar şi cele în aer liber).

„Prezenta lege stabileşte unele măsuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, prin inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, prin desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, prin indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, prin unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătăţii persoanelor fumătoare şi nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor şi asigurarea unui nivel adecvat al calităţii vieţii populaţiei din România”, prevede Legea nr. 15/2016.

Fumatul va fi interzis complet, de asemenea, în unităţile de învăţământ şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, nu doar în unităţile sanitare şi în mijloacele de transport în comun, aşa cum prevede legea acum. Singura excepţie va fi reprezentată de celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă.

Fumatul va fi interzis și în baruri, restaurante și discoteci însă nu total.

Se poate fuma în baruri, discoteci, restaurante şi alte spaţii publice asemănătoare doar dacă există încăperi special amenajate în acest sens.

Pentru ca acest lucru să fie posibil, spaţiile trebuie să respecte următoarele condiţii

 • să reprezinte cel mult 50% din suprafaţa spaţiului public închis destinat clienţilor;
 • să fie delimitate de restul spaţiului public închis, astfel încât să se asigure izolarea completă de acesta;
 • să nu fie spaţiu de tranzit sau de acces în spaţiul public închis;
 • să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului de tutun;
 • să fie dotate cu scrumiere şi cu extinctoare şi să fie amenajate respectându-se regulile de prevenire şi stingere a incendiilor;
 • să fie marcate la loc vizibil cu unul dintre următoarele indicatoare: „Loc pentru fumat”, „Spaţiu pentru fumat”, „Încăpere în care este permis fumatul”.

 

 

Persoanele juridice care nu vor respecta interdicţiile propuse referitoare la fumat vor risca din partea autorităţilor sancţiuni cu înăsprire graduală, reiese din Legea nr. 15/2016. Mai exact, vizate vor fi următoarele fapte:

învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului;

 • vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos;
 • comercializarea pachetelor de ţigarete care conţin mai puţin de 20 de bucăţi;
 • comercializarea produselor din tutun prin automate;
 • vânzarea produselor din tutun tinerilor cu vârsta sub 18 ani;
 • comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ;
 • folosirea unei embleme sau a denumirii unei mărci de tutun pentru promovarea ori comercializarea altor produse.

În funcţie de a câta abatere este, sancţiunile aplicabile persoanelor juridice pentru faptele de mai sus vor fi următoarele:

 • la prima abatere – amendă de 5.000 de lei;
 • la a doua abatere – amendă de 10.000 de lei, la care se va adăuga suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la aplicarea acestei sancţiuni complementare;
 • la a treia abatere – amendă de 15.000 de lei, la care se va adăuga închiderea unităţii.

Referitor la persoanele fizice, acestea vor risca amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei dacă fumează în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii. De asemenea, sancţiunea va fi valabilă pentru consumul de tutun în unităţile sanitare, cele de învăţământ şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

 

Articolul anterior

Ce actori tineri și frumoși au venit în echipa Teatrului Tineretului! (GALERIE FOTO)

Articolul următor

Centru de Informare Turistică de 100.000 euro la Piatra Neamţ

Un comentariu

 • Foarte bine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular