ISSN 2457 - 3973

Directorul-şpăgar de la Ambulanţa Neamţ, Dan Morenciu, şi cele două asistente au fost arestaţi preventiv 30 zile

Directorul-şpăgar de la Ambulanţa Neamţ, Dan Morenciu, şi cele două asistente au fost arestaţi preventiv 30 zile.

Decizia a fost luată de judecătorii Tribunalului Bacău şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bacău.

„În temeiul art. 236 raportat la art. 226 Cod de procedură penală şi la art. 223 alin. 2 Cod de procedură penală admite propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.N.A. Bacău. Dispune arestarea preventivă, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 20.05.2022 şi până la data de 18.06.2022 inclusiv a următorilor inculpaţi: – MORENCIU DAN DORIN pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată prev. de art. 6 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (opt acte materiale corespunzătoare sumelor primite de la opt candidaţi); – PREDA ELENA – pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de luare de mită în formă continuată prev. de art. 48 Cod penal rap. art. 6 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (opt acte materiale corespunzătoare sumelor primite de la opt candidaţi) şi – ROZOSCHI MARIA LUMINIŢA – pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de luare de mită în formă continuată prev. de art. 48 Cod penal rap. art. 6 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 289 alin. 1 Cod penal, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal (opt acte materiale). Constată că inculpaţii au fost asistaţi de apărători aleşi. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi 20 mai 2022”, au precizat judecătorii Tribunalului Bacău.

Reamintim că directorul SAJ Neamţ, Dan Morenciu, a fost prins în flagrant de procurorii DNA Bacău când lua o şpagă de 40.000 euro.

Banii erau colectaţi de la angajaţii pe perioadă nedeterminată (în timpul pandemiei) care urmau să susţină un concurs pentru angajarea definitivă în cadrul instituţiei.

Şpaga era de 5.000 euro de persoane, susţin procurorii DNA, iar printre cei care colectau banii erau şi două asistente şefe din cadrul instituţiei.

Una era Luminiţa Maria Lozonschi, care s-a ocupat şi de organizarea concursului, iar cealaltă era Elena Preda.

De altfel, ultima a fost prinsă în flagrant când îi dădea cei 40.000 euro lui Dan Morenciu, pe o stradă din Piatra-Neamţ.

Ca amănunt picant al cazului este de remarcat faptul că Elena Preda a supra-licitat şpaga de la sine şi a cerut 6.000 euro fiecărui candidat la examen. Diferenţa dintre cei 5.000 euro impuşi ca „taxă” şi cei 6.000 euro primiţi, adică 1.000 euro de la fiecare candidat, şi-a păstrat-o pentru sine.

În perioada 2 – 10 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin, în calitatea menţionată mai sus, prin intermediul celor două subalterne (una dintre ele, respectiv inculpata Rozoschi Maria Luminiţa, fiind desemnată să organizeze unui examen) ar fi pretins de la opt persoane câte 5.000 euro pentru a fi declaraţi admişi în contextul menţionat mai sus. Concursul respectiv viza ocuparea posturilor pe o perioadă nedeterminată, pentru personalul sanitar şi sanitar auxiliar care a ocupat fără concurs posturi de execuţie, pe o perioadă determinată, în perioada stării de alertă). La data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin a primit pe o strada din municipiul Piatra Neamţ, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. De precizat este faptul că, independent de înţelegerea avută iniţial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins şi primit de la cele opt persoane suma de 6.000 euro/persoană şi nu 5.000 de euro aşa cum se stabilise iniţial. Diferenţa de 8.000 euro din cei 48.000 de euro, bani primiţi de inculpata Preda Elena în maniera de mai sus, i-ar fi fost remişi inculpatei Rozoschi Maria Luminiţa tot în data de 18 mai 2022, în sediul S.J.A. Neamţ, fiind identificaţi de procurorii anticorupţie ca urmare a unei percheziţii corporale. Inculpaţilor Morenciu Dan Dorin, Preda Elena şi Rozoschi Maria Luminiţa li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, precizează procurorii DNA Bacău.

Vineri, 20 mai, cei trei inculpaţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie şi al Direcţiei de Operaţiuni Speciale.

Articolul anterior

Fără taxe noi, mai ales în actualul context – anunţă senatorul Eugen Ţapu-Nazare (PNL Neamţ)

Articolul următor

Un refugiat din Ucraina cazat la Piatra-Neamţ a murit

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *