ISSN 2457 - 3973

Doar un sfert dintre forestierii anunțați au venit la Prefectură! Protest cu lăutari!

Circa 300 de angajați în industria forestieră au participat, marți, la protestul organizat de Asociația Forestierilor în fața Prefecturii Neamț. Presa a fost anunțată că vor fi circa 1.000 de oameni în timp ce la Jandarmi s-a depus o hârtie oficială pentru participarea a 700 de persoane. În final au venit aproape 300 dar nu neapărat numărul a dat forță ci poate reprezentanții protestatarilor. Cunoscutul om de fotbal Viorel Măstăcăneanu a fost cel care a intrat la discuțiile cu subprefectul Gheorghe Neculae, în timp ce afară oamenii au rămas să huiduie în continuare împotriva conduerii ROMSILVA.

Protestul s-a bucurat și de prezența unor lăutari tocmiți, probabil, de organizatori să cânte la comanda celui care printr-o porta-voce dădea tonul la scandări sau la muzică. De asemenea, o cruce și un sicriu purtat de câțiva protestatari într-o scurtă ceremonie funebră au simbolizat moartea industriei forestiere și a mobilei. protest forestieri Neamt 2

Așa cum am mai spus, protestatarii solicită anularea licitatiilor de masă lemnoasă pentru că au prețuri de pornire necorelate cu piața lemnului, aflată într-o tendință de scădere. Reprezentanții ASFOR cer Romsilva să nu aleagă în mod preferențial parchetele spre exploatare, pentru că astfel se creează concurență neloiala agenților economici din domeniu.

”Cerem negocierea corecta,  de pe pozitii de parteneriat, a contractelor de vanzare a masei lemnoase si nu impunerea unilaterala a acestora de catre Romsilva. Consideram ca prin solutionarea favorabila a acestor revendicari nu vor mai fi favorizate,  asa cum se incearca acum, firmele  cu capital strain. Comunitatile locale nemtene, cu indelungata traditie forestiera,  doresc sa le fie asigurat  accesul  echitabil la resursa de masa lemnoasa in propria tara, asa cum prevede si noul Cod silvic. Invitam alaturi de noi pe toti silvicultorii nemteni, pentru a schimba impreuna sistemul invechit, feudal, dictatorial-comunist din cadrul RNP – Romsilva. Ne dorim ca alaturi de noi, silvicultorii sa isi revendice drepturile  salariale corecte, conform importantei muncii  pe care o presteaza,  sa isi recapete independenta deciziilor  fata de ordinele aberante de la centru si astfel sa isi redobandeasca demnitatea binemeritata” susțin reprezentanții ASFOR Neamț. 

Articolul anterior

Întrebarea zilei: îl schimbă președinta CJ pe managerul Spitalului Județean Neamț? Arcan vs. Lazăr!

Articolul următor

Astăzi se împlinesc 97 ani de la nașterea părintelui Iustin Pârvu. ”Poporul e fără stăpân, asta e drama cea mare”

2 Commentarii

  • Despre ce parteneriat discutam aici , despre ce comunitati locale nemtene cu indelungata traditie forestiera ? Cind vorbim de comunitati nemtene cu traditie forestiera sper ca nu se refera la primariile care au primari cu firme in domeniul exploatarii si prelucrarii lemnului :Borca , Hangu , Cindesti , Tarcau ?
    Aici nu este vorba despre vreun parteneriat ci despre niste victime colaterale in razboiul inceput de unii oameni din Romsilva si Holtzindustrie care au crezut ca marind preturile masei lemnoase pe picior si nu numai vor afecta pe Holtzindustrie.
    Proasta startegie .Victime sunt tot agentii economici mici prestatori de servicii de exploatare forestiera care colcaie pe la licitatii si care pina la urma tot pentru Holtzindustrie lucrau in proportie de 80-90% si care acum unii nici nu mai pot sa isi foloseasca Atestatele de Exploatare si au ramas fara obiectul muncii.Ce inseamna asta?
    Inca un val mic dar sigur de someri generati de II-urile si PFA-urile din domeniul exploatarii lemnului , falimentul acestora si o situatie care genereaza numai pierderi tuturor celor interesati in domeniu .
    Cind se va dori cu adevarat sa se schimbe ceva in domeniul silviculturii si al comertului cu material lemnos , al prevenirii si combaterii infractiunilor la regimul silvic trebuie sa se vina cu strategii si masuri care sa puna ordine in acest domeniu de activitate si nu sa creeze haos .
    Pina atunci actiuni gen „Radarul padurilor : , „Garda Forestiera ” „Scutul Padurii I , II ,III,s.a.m.d.” ramin niste simple simulari de incercari de a face ceva in domeniul silvic.
    Sunt oameni care cunosc fenomenul care au idei despre ce trebuie facut doar ca acestia sunt tratati cu indiferenta sau apreciati ca ” bat cimpii” cu toate ca problematica este legata de paduri . In rest actiunea de astazi ramine un fisss atita vreme cit solicitarile grevistilor s-au rezumat la anularea licitatiei programate zilele acestea cu toate ca aceasta nu s-ar fi desfasurat datorita neparticiparii agentilor economici.Traiasca ASFOR aparatorul drepturilor forestierilor din Romania !

  • este o falsa problema.mare parte a celor cu societati de exploatare isi desfasoara activitatea la romsilva.acestora li se adauga oamenii politici.de aceea nu se poate destructura mafia lemnului.ce sa caute in fruntea protestatarilor fosti lucratori la romsilva care au si acum sotiile acolo.cad victime niste pacatosi care se multumesc cu putin si cred in minciunile asfor.la neamt sunt membre asfor 20 societati de exploatare din cele 140 active.deci asfor este nereprezentativ si nu au avut nici un mandat de la celalate societati.ce sa caute mestecaneanu la negocieri el fiind un protejat a lui romsilva, primind la un pas mii de metri cubi lemn pe picior.acest om nu se poate reprezenta nici pe el.balanescu falseaza fiindca la fel a obtinut favoruri de la romsilva.de aceea s-a refuzat de romsilva orice negociere.acei oameni nu aveau calitatea de reprezentanti al celor din exploatari forestiere.mai intai sa faca un pas inapoi protejatii lui romsilva si apoi sa se negocieze.pacat de oamenii muncitori care cred in aceste povesti.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular