ISSN 2457 - 3973

DSP Neamţ a confirmat un caz de rabie la un câine. O persoană a fost muşcată.

DSP Neamţ a confirmat un caz de rabie la un câine dintro gospodărie din comuna Cordun, județul Neamț.

În urma anchetei epidemiologice, a fost inițiată profilaxia postexpunere la 7 persoane care au intrat în contact cu acest câine.

A fost necesară și administrarea de imunoglobuline antirabice unei persoane mușcate de câinele bolnav.

DSP Neamţ recomandă populației următoarele măsuri de prevenire a îmbolnăvirii:

Vaccinarea animalelor de companie. Rabia este o boală care se poate preveni prin vaccin. Veterinarul vă va sfătui asupra schemei de vaccinare recomandate.

Reduceți posibilitățile de expunere la rabie prin a nu lăsa animalele dumneavoastră de casă să hoinărească liber. Ţineţi câinii şi pisicile în interior şi supravegheaţi câinii când sunt afară. Castrarea sau sterilizarea animalelor dumneavostră de companie le poate scădea tendinţa de a hoinări şi, de asemenea, va contribui la reducerea înmulţirii nedorite a acestor animale.

Nu lăsaţi expuse în exterior gunoaie sau hrană pentru animale, deoarece acestea pot atrage animale sălbatice sau fără stăpân.

Animalele sălbatice nu trebuie ţinute niciodată pe post de animale de companie deoarece reprezintă o potenţială ameninţare de a face rabie pentru stăpânii lor şi pentru alte persoane.

Observaţi şi examinaţi toate animalele sălbatice de la distanţă. Un animal sălbatic turbat poate părea blând, dar nu vă apropiaţi de el. Învăţaţi copiii sa nu atingă NICIODATĂ animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase.

Dacă observaţi animale sălbatice care se comportă neobişnuit, raportaţi aceste situaţii autorităţilor locale sanitarveterinare.

De asemenea, DSP Neamţ recomandă imunizarea preexpunere persoanelor care desfășoară anumite ocupații cu risc ridicat, precum personalul sanitarveterinar, personalul din laborator care lucrează sau manipulează material infectant cu rabie, celor care călătoresc în regiuni cu risc ridicat de expunere la rabie.

Ce trebuie să faceți dacă animalul dumneavoastră de casă a fost muşcat?

Consultaţi imediat veterinarul şi informaţi autorităţile sanitar veterinare despre muşcătură.

Chiar dacă pisica sau câinele dumneavoastră au vaccinarea antirabică la zi, aceste animale trebuie revaccinate imediat şi ţinute sub observaţie conform recomandărilor (cel putin 45 de zile). Animalele cu vaccinarea expirată vor trebui evaluate de la caz la caz.

În cazul câinilor şi pisicilor care nu au fost vaccinate deloc şi au fost expuse unui animal turbat, poate fi necesar să fie eutanasiate sau puse sub strictă izolare pentru o perioadă de şase luni.

Alte animale decât câini sau pisici, care au fost muşcate de un animal turbat sau potenţial turbat, trebuie eutanasiate imediat.

Ce trebuie să faceți dacă ați fost muşcat?

Nu vă panicaţi, dar nu ignoraţi muşcătura. Spălaţi imediat profund şi viguros muşcătura cu multă apă şi săpun.

Anunţaţi imediat medicul de familie şi explicaţii cum aţi fost muşcat. Dacă este necesar, veți primi un tratament postexpunere, aşa cum este recomandat de către autorităţile sanitare şi vi se poate administra un tratament pentru alte infecţii care pot apărea în urma muşcăturii

Dacă este posibil, izolați animalul, dacă această operaţiune poate fi efectuată în siguranţă. Nu încercaţi îl atingeţi. Chemaţi autorităţile sanitarveterinare locale pentru ca acestea să ridice animalul. Dacă animalul nu poate fi capturat, încercaţi să memoraţi cum arată acesta (mărime, culoare, etc) şi unde a plecat după ce va muşcat.

Dacă este un animal sălbatic încercaţi săl capturaţi doar dacă puteţi să faceţi acest lucru fără a fi muşcat din nou. Dacă animalul nu poate fi reţinut şi trebuie omorât pentru a preveni fuga acestuia, faceţi acest lucru fără săi distrugeţi capul. Creierul animalului va fi necesar pentru efectuarea testelor pentru rabie

Informaţi autorităţile sanitare locale despre muşcătură. Tratamentul prompt şi corespunzător după ce aţi fost muşcat şi înainte de apariţia rabiei, poate stopa infecţia şi poate preveni rabia.

Ce trebuie faceți dacă animalul dumneavoastră de companie a muşcat pe cineva?

Solicitaţi persoanei să meargă imediat la medic şi să urmeze recomandările acestuia. 

Verificaţi cu veterinarul dacă animalul dumneavoastră este vaccinat antirabic, la zi.

Informaţi autorităţile sanitare şi sanitarveterinare locale despre muşcătură. Dacă animalul dumneavoastră de companie este câine sau pisică, autorităţile vor reţine animalul şi îl vor ţine sub strictă observaţie timp de zece zile. Ar putea fi permise reţinerea şi observarea la domiciliu.

Informaţi imediat autorităţile sanitare locale şi veterinarul despre orice boală sau comportament neobişnuit al animalului dumneavoastră.

Nu lăsaţi animalul să hoinărească liber sau să se îndepărteze de casă. Animalul trebuie să fie disponibil pentru a fi ţinut sub observaţie de către autorităţile sanitarveterinare sau de către veterinar.

După perioada de observaţie recomandată, va trebui să vaccinaţi animalul, dacă vaccinarea antirabica nu este la zi.

Ce este rabia?

Rabia este o boală virală, ce este prevenită prin vaccin. Odată ce apar simptomele clinice, rabia este practic 100% fatală. În până la 99% din cazuri, pisicile și câinii sunt responsabili de transmiterea virusului rabiei la oameni.

Rabia poate afecta atât animalele domestice, cât și sălbatice. Doar mamiferele pot face rabie. Rabia se răspândește la oameni și animale prin mușcături sau zgârieturi, de obicei prin saliva.

Rabia este prezentă pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Peste 95% din decesele umane au loc în regiunile Asia și Africa. Aproximativ 80% din cazurile umane au fost raportate în zonele rurale. Deși există vaccinuri și imunoglobuline umane eficiente pentru rabie, acestea nu sunt ușor accesibile celor care au nevoie. 

La nivel global, decesele cauzate de rabie sunt rareori raportate, iar copiii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani sunt victime frecvente.

În fiecare an, peste 29 de milioane de oameni din întreaga lume sunt vaccinați antirabic după contactul cu animale suspecte de turbare.

Simptome

Perioada de incubație pentru rabie este de obicei de 23 luni, dar poate varia de la o săptămână până la 1 an, în funcție de factori precum modalitatea de contactare a virusului și încărcarea virală. Simptomele inițiale ale rabiei includ febră, durere și furnicături neobișnuite sau inexplicabile, înțepături sau senzație de arsură (parestezie) la locul rănii. Pe măsură ce virusul se răspândește la sistemul nervos central, se dezvoltă inflamația progresivă și fatală a creierului și a măduvei spinării.

Există două forme de boală:

Rabia furioasă este manifestată prin hidrofobie, aerofobie, agitaţie extremă, furie, hiperacuzie, halucinații, dispnee, tahicardie, febră (3839°C); decesul survine în general la 23 zile de la debut (cel mult 7 zile).

Rabia paralitică reprezintă aproximativ 20% din numărul total de cazuri umane. Mușchii devin treptat paralizați, începând de la locul mușcăturii sau zgârieturii. Forma paralitică a rabiei este adesea diagnosticată greșit, contribuind la neraportarea bolii.

Diagnostic

Instrumentele de diagnostic actuale nu sunt potrivite pentru detectarea infecției cu rabie înainte de debutul bolii clinice și, cu excepția cazului în care sunt prezente semnele specifice de hidrofobie sau aerofobie, diagnosticul clinic poate fi dificil. Rabia umană poate fi confirmată prin diferite tehnici de diagnostic care detectează virusuri întregi, antigeni virali sau acizi nucleici în țesuturile infectate (creier, piele sau saliva).

Transmitere

Oamenii sunt de obicei infectați, după contactului cu un animal cu rabie, în urma unei mușcături sau zgârieturi adânci.

Transmiterea poate avea loc și dacă saliva animalelor infectate intră în contact direct cu mucoasa umană sau cu răni proaspete ale pielii. În cazuri extrem de rare a fost descrisă contactarea rabiei prin inhalarea aerosolilor care conțin virus sau prin transplantul de organe infectate. Transmiterea de la om la om prin mușcături sau salivă este teoretic posibilă, dar nu a fost niciodată confirmată. Același lucru este valabil și pentru transmiterea la om prin consumul de carne crudă sau lapte de animale infectate.

Profilaxia postexpunere

Profilaxia postexpunere se aplică persoanelor care au fost mușcate de un animal turbat sau suspect de rabie și constă în:

spălarea extensivă și temeinică a rănii timp de cel puțin 15 minute cu apă și săpun și cu alte substanțe care îndepărtează și ucid virusul rabiei.

vaccinarea antirabică și administrarea de imunoglobuline antirabice, după caz.

Începerea tratamentului imediat după expunerea la virusul rabiei poate preveni în mod eficient apariția simptomelor și decesul.

    Articolul anterior

    Expoziție temporară la Muzeul de Ştiinţe Naturale Piatra-Neamţ: “Viciile – tentații înșelătoare”

    Articolul următor

    Un minor și sora lui, grav răniți la Timișești după ce mașina a fost lovită de tren

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Cel mai popular