ISSN 2457 - 3973

Educația si formarea conștiinței forestiere a copiilor, promovată de către Direcia Silvica Neamt

Avand in vedere importanta ridicata a componentei de educatie-constientizare forestiera si programul national educational pe teme forestiere promovat de Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA, precum si activitatea sustinuta pe care o desfasoara in acest sens Directia Silvica Neamt si Administratia Parcului Natural Vanatori Neamt (APNVNT), direct sau in parteneriat cu institutiile de invatamant, un colectiv din cadrul APNVNT si Directiei Silvice Neamt a elaborat si editat in anul 2018 un material cu titlul „Manual pentru educatie forestiera – Prin Padurile Neamtului”, care poate fi utilizat in procesul educational pe intregul parcurs al unui an.

Urmare a actiunilor comune si consultarilor cu personal didactic din scolile partenere, precum si a interactiunilor directe dintre personalul silvic si populatia scolara din judetul Neamt, s-a considerat oportun ca acest manual sa se adreseze ciclului gimnazial, iar continutul sa fie prezentat intr-o forma atractiva si usor accesibila elevilor, organizat in concordanta cu structura unui an scolar, astfel incat sa permita alternarea orelor de teorie cu aplicatiile practice in cadrul scolii sau in natura.

Materialul ce contine 100 pagini format A4, integral color, a fost tiparit intr-un tiraj de 1100 exemplare, intr-o forma grafica deosebita si include texte, planse pliate, planse detasabile si alte elemente specifice manualelor scolare; ca si structura, cuprinde 15 lectii referitoare la elemente de teorie si practica silvica aplicate in raza Directiei Silvice Neamt, cu respectarea unei succesiuni logice.

Pornind de la componenta aplicativa a acestui “manual”, in vederea realizarii unui spatiu adecvat unde sa poata fi desfasurate ore si aplicatii in teren, la nivelul fiecarui ocol silvic se amenajeaza cate un traseu educational pedestru in fondul forestier administrat, cu grad de dificultate redus, pentru a putea fi parcurs de catre copii, in conditii meteo diferite; se asigura accesul auto in apropierea capatului traseului. In parcursul traseului educational sunt incluse elemente grafice si texte explicative atat despre padure si natura in general, cat si despre elementele specifice locului in care este amplasat traseul.

Aceasta activitate, de educatie si formare a constiintei forestiere, se deruleaza intr-un cadru mai larg, agreat cu Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, in care scolile partenere cu ocoalele silvice primesc manuale pentru unele clase pilot si desfasoara ore teoretice si practice, direct sau in colaborare cu personal silvic si din cadrul Administratiei Parcului.

Intr-un inceput al acestei initiative, cele 1100 de exemplare tiparite au fost distribuite, prin intermediul celor 13 ocoale silvice din cadrul Directiei Silvice Neamt, catre scolile din judet cu care sunt incheiate parteneriate si care acorda constant sprijin la nivel didactic, stiintific, in activitati de voluntariat, educatie si constientizare prin implicarea colectivului si a elevilor unitatii de invatamant alaturi de personalul silvic.

Astfel, prin acest material se asigura un suport suplimentar la nivel didactic, prin folosirea in cadrul orelor de dirigentie, biologie, geografie, stiinte ale naturii sau mediului, activitatilor ocazionate de Scoala Altfel, Ziua Mediului, Ziua Padurilor, Ziua Biodiversitatii, Luna Plantarii Arborilor, etc, promovand-se elemente de educatie ecologica in general si de educatie forestiera in mod specific.

”Acest manual este un vis implinit. Implinit pentru ca astazi, 21 martie, de ziua internationala a padurii, se disemineaza prin ocoalele silvice ale Directiei silvice Neamt catre scolile cu care colaboreaza, precum si catre cele interesate, un numar de 1100 exemplare. Totul se realizeaza printr-un acord de colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Neamt, caruia ii multumesc inca o data pe aceasta cale. Orice om educat cunoaste ca padurea este o fiinta vie. Incepe ca un copil frumos ingrijit de silvicultori. Ei isi doresc copilul puternic si echilibrat, adica o inradacinare puternica, comunicativ adica cu un coronament puternic, sa aiba dezvoltare personala adica, sa isi produca functiile de protectie a solului, a apelor, a versantilor si de productie, sa furnizeze lemn, ciuperci, fructe, sa gazduiasca fauna bogata. Sa aiba familie si copii adica sa fie gospodarita durabil si sa se asigure continuitatea. Ne-am adresat copiilor pentru ca dorim cu totii sa avem copii educati si constienti si nu manipulati mediatic. Pentru viitor Directia Silvica Neamt, impreuna cu Administratia Parcului Natural Vanatori, propune un nou proiect amplu inceput inca din anul 2018. Acesta se numeste Zona Integrata Tinutul Zimbrului-Centrul Regional Integrat de Ingrijire si tratament pentru animale salbatice si, Educatie si constientizare publica pe suprafata de 48 ha. Inchei cu un citat indemn pentru silvicultori si pentru parinti. Urma pe care o vom lasa pe pamant va fi profunda pe cat de mare este inima”, a declarat Doru Gherghel, Directorul Directiei Silvice Neamt.

    Articolul anterior

    Un alpinist a căzut de pe stânci în Cheile Șugăului

    Articolul următor

    O șoferiță din Zănești a comis un accident cu victimă la Borlești

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Cel mai popular