ISSN 2457 - 3973

EXCLUSIV Surpriza secretarului Dana Soroceanu pentru prefectul de Neamț și consilierii județeni!

UPDATE – Consilierii județeni din Cluj și-au ales, miercuri, președintele de CJ după noile prevederi legale. Așadar, cutia Pandorei a fost deschisă de la Cluj. Urmează în cascadă alegeri și la celelalte Consilii Județene? Se pare că da!

 

ȘTIREA INIȚIALĂ

 

Cartoful fierbinte pasat între Prefectură și Consiliul Județean Neamț pe tema (ne)aplicării prevederilor legii 115 privind alegerea președintelui Consiliului Județean Neamț a ajuns din nou în mâinile prefectului Vlad Angheluță. În aceeași situație se află și cei 34 de consilieri județeni, între care și Constantin Iacoban cu atribuții de președinte interimar și Emilia Arcan cu atribuții de vicepreședinte interimar.

Povestea pe scurt este că prefectul a solicitat alegeri anticipate pe noua lege la CJ Neamț pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte ocupate interimar acum. Hârtia trimisă de prefect către secretarul județului Dana Soroceanu s-a transformat în alte două adrese pe care secretarul județului le-a trimis pe de o parte prefectului, pe de altă parte consilierilor. Dana Soroceanu le spunea, săptămâna trecută, tuturor consilierilor ce a constatat și solicită prefectul și că ei, consilierii, pot (sau nu) să pună în practică solicitarea prefectului. A doua adresă, poate mai importantă, a ajuns înapoi în curtea prefectului Vlad Angheluță și făcea referire tocmai la legea 115 invocată de prefect. Secretarul Dana Soroceanu i-a solicitat prefectului Vlad Angheluță, cu amabilitate, să fie informată când va hotărî data la care consilierii județeni își vor alege președintelui.

”Urmare adresei dumneavoastră nr. 7.290/2015 vă transmit, alăturat, informarea remisă tuturor consilierilor județeni, prin e-mail, pentru luare la cunoștință și adoptarea unor măsuri. Având în vedere prevederile legale invocate de dumneavoastră, coroborat cu rolul pe care legislația în vigoare îl conferă prefectului și Instituției Prefectului, vă rog să aveți amabilitatea să îmi comunicați deciziile dumneavoastră în legătură cu punerea în practică a dispozițiilor în vigoare cu privire la alegerea autorităților administrațiilor publice locale”, se arată în adresa trimisă de secretarul județului Dana Soroceanu către prefectul Vlad Angheluță.

vlad angheluta

Deși la prima vedere conținutul adresei nu spune nimic, pentru cei care invocă și cunosc legea 115 se traduce prin faptul că în situații similare celei de la CJ Neamț, prefectul este cel care convoacă ședința prin care se alege președintele și vicepreședinții, atenție, în ședințe ordinare.

Cum până astăzi nu a venit nici un răspuns de la Prefectură iar consilierii județeni par și mai în ceață, Dana Soroceanu a trimis o altă adresă către toți cei 34 de consilieri, cărora le povestește adresa de mai sus. Dar un aspect important al informării secretarului către consilieri face referirela faptul că oricare dintre ei poate iniția un proiect de hotărâre privind alegerea președintelui CJ Neamț pe noua lege. Altfel spus, fie prefectul, fie un consilier județean (nu o treime, ci unul singur) poate face acest lucru. Mai mult, Dana Soroceanu avansează și două date la care ar putea avea loc următoarele ședințe de CJ Neamț și le oferă sprijinul juridic tuturor celor care dorescă să facă un astfel de demers. Menționăm că majusculele din adresa de mai jos ne aparțin pentru a sublinia ceea ce ni s-a părut nouă important!

”Atașat vă remit adresa 9.407 din 04.06.2015 transmisă Instituției Prefectului Județului Neamț, prin care am solicitat să mi se comunice deciziile pe care prefectul Județului Neamț urmează a le lua în legătură cu punerea în aplicare a prevederilor Legii nr 115/2015, cu precizarea că până la aceeași dată nu am primit nici un răspuns.

Se intenționează ca ședința ordinară a plenului Consiliului Județean Neamț pe luna iunie 2015 să aibă loc în perioada 29 – 30 iunie. În situația în care apreciați că doriți să promovați vreun proiect de hotărâre care să fie dezbătut în respectiva ședință vă adresez rugămintea de a depune documentația aferentă (solicitări, manifestare de voință, expunere de motive, etc) până la data de 20 iunie 2015, pentru ca aparatul de specialitate al Consiliului Județean Neamț să poată întocmi rapoartele de specialitate corespunzătoare și/sau să vă sprijine în redactarea proiectului/proiectelor de hotărâre în cauză. 

Urmare a întrebărilor adresate în această perioadă de o serie de consilieri județeni, vă reamintesc că, pentru promovarea unui proiect de hotărâre este necesar ca expunerea de motive să fie însușită prin semnătură de MINIM UN CONSILIER JUDEȚEAN, ca expresie a manifestării de voință a alesului local. Fac această precizare întrucât au fost întrebări din partea unora dintre dumneavoastră cu privire la înțelesul celor două alternative din adresa nr 9.566/2015, respectiv cine are prerogativa de a iniția un proiect de hotărâre. Aceasta aparține exclusiv aleșilor locali, secretarul general și aparatul de specialitate putând doar sprijini aleșii locali în întocmirea documentației aferente unui proiect de hotărâre și nu se pot substitui voinței alesului local. 

Întrucât în perioada iulie – august 2015 o serie de consilieri județeni urmează a-și efectua concediul de odinnă, se intenționează ca ședința ordinară a plenului Consiliului Județean Neamț pe luna iulie 2015 să aibă loc aproximativ la data de 6 iulie. În consecință vă adresez rugămintea ca în eventualitatea în care doriți să promovați vreun proiect de hotărâre care să fie dezbătut în respectiva ședință, să înaintați documentația aferentă în timp util pentru ca aparatul de specialitate al Consiliului Județean Neamț să poată întocmi rapoartele de specialitate corespunzătoare. 

Cu stimă, SECRETARUL JUDEȚULUI, DANIELA SOROCEANU”

CJ BUN

Credem că, în acest moment, lucrurile sunt clare chiar și pentru cei care nu au cunoștințe juridice. Prefectul – cel care a și pornit tăvălugul – se vede nevoit să ia o decizie categorică pe noua lege pe care a invocat-o de atâtea ori de la început și până acum. De asemenea, cei 34 de consilieri județeni au acum suficiente date ca să ia, la rândul lor, o decizie care să îi pună la adăpost de eventualele neplăceri. Aceștia nu mai pot spune nici în fața unor instituții ale statului și nici politic că nu au știut problema. Singura care poate dormi liniștită acum este Dana Soroceanu!

 

(Gabriel APETRII)

Articolul anterior

EXCLUSIV Diseară, mesajul lui Iulian Țocu pentru conducerea PSD Neamț!

Articolul următor

Comunicat de presă deputat Mugur Cozmanciuc, co-președinte PNL Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular