ISSN 2457 - 3973

Federația Română de Dans Sportiv: Concursul de la Piatra-Neamț NU a fost sursă de infecție!

Conducerea Federației Române de Dans Sportiv (FRDS) a venit cu câteva precizări în ceea ce privește situația apărută în urma concursului de la Piatra-Neamț, din perioada 28 februarie – 1 martie.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții federației explică, pas cu pas, că, deși mai mulți participanți la eveniment au fost declarați ulterior pozitivi la coronavirus, aceștia au luat virusul din cu totul alte surse.

Cu alte cuvinte, reprezentanții federației spun ce a scris și newsallert.ro încă din data de 22 martie 2020 (puteți reciti materialul aici)

De asemenea, se fac precizări cu privire și la neparticiparea la concurs a lui Vasile Ouatu, decedat în urmă cu câteva zile ca urmare a complicațiilor apărute pe fondul infectării cu Covid-19.

În finalul comunicatului de presă, conducerea FRDS susține că scandalul apărut, în anumite zone media, pe seama concursului de la Piatra-Neamț a fost politizat în scopuri electorale.

Redăm mai jos cum explică, punctual, conducerea federației, ce s-a întâmplat:

  1. În perioada premergătoare Campionatului Național de Dans Sportiv pe Secțiuni 2020 (Campionatul Național), desfășurat în perioada 29 februarie – 1 martie 2020, dar și în cele două zile de desfășurare, FRDS a ținut legătura cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) și a pus în discuție posibilitatea înlocuirii arbitrilor străini (total sau parțial), în funcție de situația la nivel mondial, dar autoritățile române nu au considerat necesară această măsură sau oprirea evenimentelor din acea perioadă, ba chiar au permis intrarea arbitrilor străini pe teritoriul României și participarea lor la eveniment.

Decizia de a interzice evenimentele la care participă mai mult de 1.000 de persoane a fost luată de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) pe 8 martie 2020, după 8 zile de la Campionatul Național.

  1. Conform comunicărilor oficiale ale Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), la momentul începerii Campionatului Național, o singură persoană era declarată infectată pe teritoriul României.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemia la 11 martie 2020, adică după 11 zile de la Campionatul Național.

  1. Din cei peste 2.000 de participanți la Campionatul Național (oficiali, sportivi, antrenori, părinți, spectatori, staff tehnic), la un interval semnificativ de timp după Campionat, au fost persoane declarate infectate cu SARS-CoV-2 (numărul lor fiind sub 10). Nu s-a putut stabili cu exactitate momentul infectării, dar aceștia au declarat că ulterior Campionatului au umblat in multe locuri din țară și/sau străinătate și niciunul nu consideră că a luat virusul la Campionatul Național, ci ulterior. În continuare, venim cu detalii despre aceste cazuri
  2. Dl. Vasile Ouatu, fost viceprimar al orașului Piatra Neamț, decedat ulterior infectării, nu a fost prezent la Campionatul Național. Nimeni dintre cei care au participat la eveniment nu l-a văzut acolo, nu apare nici în fotografiile realizate și nici în imaginile video. Lipsa acestuia de la Campionatul Național a fost confirmată organizatorilor inclusiv de către fiul dlui. Ouatu.
  3. Cu referire la arbitrii prezenți la Campionatul Național, rezultă în mod evident că arbitrii oficiali prezenți la competiție nu erau infectați și nici purtători la momentul desfășurării competiției, astfel: FRDS este autorizată de Ministerul Tineretului și Sportului și membră a Comitetului Olimpic și Sportiv Român și a World DanceSport Federation

Pe parcursul celor două zile de desfășurare, în compania arbitrilor străini invitați la Campionatul Național a fost un staff întreg, din care a facut parte și Președintele FRDS, dl. Vasile Gliga.

De asemenea, la prânzul oficial a fost prezent și senatorul Horea Soporan, ginerele dlui. Vasile Gliga (cu care este evident că a petrecut foarte mult timp împreună), acesta intrând în contact direct și cu Președintele Juriului, Nenad Jeftic, și cu vicepreședintele Comisiei de Relații Externe, Mircea Gavrilă, ambii testați pozitiv ulterior, la un număr semnificativ de zile trecute de la data Campionatului. Pe lângă funcția de Președinte al Juriului, îndeplinită în cadrul Campionatului Național, Nenad Jeftic este Secretarul General al Federației Mondiale de Dans Sportiv, având atribuții de președinte interimar.

În plus, dl. senator a felicitat-o pe sportiva Laura Filipescu, al cărei tată a fost declarat pozitiv după Campionat, dar al cărei rezultat a ieșit negativ la testarea pentru noul coronavirus.

Mai menționăm și faptul că soția dlui. senator a luat micul dejun cu dl. Andrei Scrab (unul dintre organizatorii locali ai Campionatului Național) dar ea se simte bine, neavând simptome specific infectării cu virusul SARS-CoV-2. La data de 17 martie 2020 (după 17 zile de la Campionatul Național) rezultatul testului a fost pozitiv pentru Andrei Scrab, el declarând că după Campionat a făcut o deplasare la Suceava, afirmând că sunt șanse mari ca de acolo să se fi infectat.

Rezultatul testului senatorului Horea Soporan a fost negativ, fiind testat la momentul suspiciunii de infectare a unor parlamentari români. Rezultă și de aici că arbitrii oficiali prezenți la competiție nu erau infectați și nici purtători la momentul desfășurării Campionatului Național.

  1. O altă dezinformare este că arbitrul Prokopis Katiaj din Albania a fost declarat pozitiv. Acesta a confirmat oficial pentru FRDS că nu a fost testat și că este acasă, simțindu-se bine, fără simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  2. În urma comunicării FRDS pe plan extern, din 19 oficiali străini invitați la Campionatul Național, doar 4 au fost confirmați pozitiv. 3 din aceste 4 persoane au participat ulterior la o competiție WDSF desfășurată în Malta pe 7 martie 2020, după o săptămână de la Campionatul Național. În același timp, alți 4 oficiali din cei care au participat la Campionatul Național au fost prezenți la o competiție WDSF în București, unde nu a fost confirmat niciun caz de infectare cu noul coronavirus.

Un alt aspect este că dl. Valentin Illeș a avut contact direct cu d-na Ankika JANJIC (Croația), arbitru străin invitat la Campionatul Național, în data de 5 martie 2020, deci după 5 zile de la Campionatul Național. Aceasta din urmă a fost testată pozitiv în data de 13 martie 2020. Valentin Illeș a fost și el testat, rezultatul fiind negativ. Informația importantă este că în data de 7 martie 2020, soțul Ankikei Janjic a fost prezent la competiția WDSF organizată în Malta, menționată mai sus.

  1. În cazul dlui. Mircea Gavrilă, Vicepreședintele Comisiei de Relații Externe, toate persoanele cu care acesta a intrat în contact la cina organizată cu ocazia zilei sale de naștere, pe data de 3 martie 2020, au fost testate, rezultatul fiind negativ.

El a afirmat că la momentul la care a ajuns în Statele Unite ale Americii, la 2 săptămâni după Campionat, nu era bolnav, avea doar o durere de sinusuri și pentru a se asigura că nu există vreo suspiciune, a fost supus unui test de gripă în SUA, rezultatul fiind negativ. În plus, niciuna din persoanele cu care acesta a intrat în contact pe durata șederii în Statele Unite nu a manifestat niciun simptom și nu a fost declarată infectată.

FRDS este autorizată de Ministerul Tineretului și Sportului și membră a Comitetului Olimpic și Sportiv Român și a World DanceSport Federation

De menționat și faptul că, la întoarcerea în România din Statele Unite ale Americii, Mircea Gavrilă a trecut prin toate testele de screening și toate scannerele de temperatură montate în aeroporturile prin care a trecut, nefiind etichetat ca suspect de infectare cu virusul SARS-CoV-2.

Deci cea mai plauzibilă teorie este că acesta a fost infectat pe drumul de întoarcere Statele Unite-România, după două săptămâni de la momentul desfășurării Campionatului Național.

  1. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, un pacient pozitiv infectează în medie alte 2 -2.5 persoane (sursa). Statistic vorbind, dacă acuzațiile ar fi fost adevărate, 10 persoane ar fi infectat alte 20 persoane. Acelea la rândul lor ar fi infectat alte 40 de persoane și așa mai departe.

Astfel, în cele două zile de concurs, numărul infectaților ar fi trebuit să treacă de 500.

Dacă un astfel de caz era adevărat, anchetele oficiale desfășurate de instituțiile statului pe proceduri foarte clare i-ar fi obligat pe toți cei care au fost prezenți la Campionatul Național să intre în carantină. FRDS aduce la cunoștința membrilor săi că a păstrat o legătură strânsă cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, colaborând cu aceștia și punându-le la dispoziție toate informațiile necesare. În plus, FRDS a ținut legătura și cu reprezentanții Poliției Române în vederea desfășurării anchetelor epidemiologice.

Conducerea FRDS urmărește îndeaproape evoluția situației din România. După cum știți, Președintele FRDS, dl. Vasile Gliga, a fost foarte implicat și a făcut deja pași importanți depunând amendamente la legi care se află în dezbatere publică în această perioadă, în folosul tuturor, și amendamente speciale privind activitatea membrilor federațiilor sportive în această perioadă în care este decretată starea de urgență.

În concluzie, FRDS își exprimă regretul că astfel de „informații” neverificate au fost eliberate în spațiul public cu scopul de inducere a unei stări de panică în aceste timpuri în care ar trebui să dăm dovadă de unitate, înțelegere și să protejăm dansatorii, antrenorii, arbitrii, părinții și toți membrii organizației noastre.

Campaniile electorale nu își au locul în lumea dansului sportiv pe durata unei situații de urgență ca cea în care ne aflăm, iar persoanele care încearcă să profite de pe urma acestei perioade ar trebui să înțeleagă că prioritățile sunt altele acum, nu câștigurile electorale.

Vom avea timp de lupte electorale în momentul în care toți membrii federației noastre vor scăpa sănătoși și ne vom întoarce la viața pe care o aveam înainte de această criză.

Până atunci, cu toții trebuie să înțelegem că ar trebui să ne concentrăm timpul și energia spre a găsi soluții, nu spre a găsi vinovați în urma unor acuzații și informații false.

Articolul anterior

Dosar penal în cazul bărbatului trimis acasă de 2 ori, din Spitalul Județean Neamț, fără să fie testat Covid

Articolul următor

Primarul Dragoș Chitic oferă detalii despre dezinfecția și montarea dezinfectantului în blocuri

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular