ISSN 2457 - 3973

FOTO-GALERIE Descoperire arheologică importantă în Neamț. Mormânt vechi de peste 2.500 ani.

Recent, un grup de arheologi de la Complexul Muzeal Național Neamț a realizat un diagnostic arheologic în comuna Dobreni, fiind cercetată o movilă funerară, cunoscută în limbajul de specialitate drept tumul. Mai multe astfel de structuri au fost observate într-o zonă împădurită de pe teritoriul localității amintite, de către arheologul dr. Alexandru Gafincu. Cu scopul de a stabili momentul cronologic când au fost ridicați acești tumului, s-a realizat o săpătură într-o movilă funerară, specialiștii reușind să obțină o serie de informații științifice extrem de valoroase.

În interiorul tumulului a fost identificată o groapă de formă aproximativ rectangulară, care avea într-un colț un vas de lut, de mici dimensiuni, dar foarte friabil.

În partea opusă a gropii au fost identificate resturi de oase umane arse, precum și câteva piese mai deosebite din bronz. Este vorba de capete de ace în formă de elice și de o posibilă fibulă. Tot printre resturile de incinerație au fost identificate și resturi ale unor mărgele de mici dimeniuni, realizate, cel mai probabil, din chihlimbar. Pe baza tipologiei pieselor de bronz, se poate afirma că acel mormânt de incinerație aparține unui interval cronologic cuprins între sec. V-III înainte de Hristos, sau poate chiar mai devreme.

„Ne aflăm în fața unei descoperiri arheologice foarte valoroase, care ne-a pus răbdarea la încercare. Nu este deloc simplă cercetarea manuală a unui tumul, iar până în ultima zi nu am găsit prea multe elemente de inventar care să ne permită o încadrare cronologică a acestui monument funerar. De fapt, în perimentrul unde am făcut cercetarea există mai multe astfel de movile care, cel mai probabil, ascund înmormântări din vremuri antice. Este suprinzătoare prezența acelor capete de ace în formă de elice pentru că sunt piese rare la răsărit de Carpați și mai ales că până în prezent, pe teritoriul județului Neamț, nu se cunosc astfel de descoperiri”, a declarat dr. Vasile Diaconu, responsabilul cercetării.

Conform echipei de arheologi, urmează etapa restaurării artefactelor descoperite, care vor aduce informații științifice valoroase despre obiceiurile funerare din perioada getică.

Articolul anterior

O şoferiţă beată, din Borleşti, a intrat cu maşina într-un şanţ la Zăneşti pe DN 15

Articolul următor

Incendiu în miezul nopţii, într-un bloc din Bicaz. Zeci de oameni s-au autoevacuat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.