ISSN 2457 - 3973

Fotografie inedită cu Nicolae Ceaușescu în județul Neamț! Iată ce a vizitat!

21 mai 2020

Arheologul nemțean Vasile Diaconu a publicat pe pagina lui de socializare o fotografie-document cu prezența fostului președinte Nicolae Ceaușescu în județul Neamț, poate chiar prima sa vizită.

Fotografia a fost imortalizată în anul 1966, la circa un an după ce Nicolae Ceaușescu a preluat funcția de secretar general al Partidului Muncitoresc Român (după moartea fostului lider al partidului, Gheorghe Gheorghiu-Dej).

Ceaușescu – venit probabil într-un periplu în teritoriu pentru a-și întări puterea – a ajuns și în Neamț și a vizitat și obiective turistice.

Fotografia îl înfățișează la Muzeul Memorial ”Ion Creangă”, potrivit celor spuse de Vasile Diaconu. Anterior, Ceaușescu fusese și la Cetatea Neamț dar și la alte obiective din Piatra-Neamț și Târgu Neamț.

Fostul dictator era însoțit, între alții, de prim-ministrul acelor vremuri, Ion Gheorghe Maurer, unul dintre cei care l-au sprijinit pentru a prelua conducerea Partidului Muncitoresc Român.

”Muzeul Memorial ,,Ion Creangă” Humulești a fost un obiectiv vizitat de demnitari de rang înalt, de la regi la președinți. Este cunoscut faptul că Nicolae Ceaușeșcu a ajuns la Cetatea Neamț și că a trecut și prin Humulești, fapt documentat prin câteva fotografii destul de bine cunoscute. Însă, imaginea de mai jos este cu totul deosebită, deoarece îl înfățișează pe Nicolae Ceaușeșcu, alături de I. Gh. Maurer, în anul 1966, în interiorul casei în care s-a născut Creangă. A se observa detalii în imagine! Fotografia se află în fondurile Arhivelor Naționale, iar colegul Iulian Maftei a făcut demersuri pentru obținerea unei copii”, a spus arheologul Vasile Diaconu.

De-a lungul celor 24 de ani cât a fost secretar general al PCR și președinte al Republicii Socialiste România, Nicolae Ceaușescu a mai venit în județul Neamț în ”vizite de lucru” și în anii 1975 și 1980, fiind însoțit și de Elena Ceaușescu.

Fotografii de la aceste vizite sunt în arhiva Bibliotecii Județene ”G.T. Kirileanu” Neamț, în special din colecția ziarelor care relatau, invariabil, toate aceste acțiuni.

Articolul anterior

Avocatul Casei Regale participă on-line la o oră de Istoria Monarhiei, la Colegiul Național ”Petru Rareș”

Articolul următor

Arsene a numit o nouă conducere la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *