Inspectorul şcolar general al ISJ Neamţ, prof. Florentina Luca-Moise, a avut o primă reacţie la situaţia de la Şcoala Gimnazială „I. Gervescu” Săvineşti, semnalată de zeci de părinţi.
Oamenii susţin că directoarea şcolii, Ana Vasiliu, ţine copiii în frig în faţa unităţii, „urlă” la părinţi şi la cadrele didactice peste care intră în timpul orelor şi scoate copiii din clase în timpul pauzei, când ar trebui să mânânce pacheţelul primit de acasă.
„Generalul” Florentina Luca-Moise a precizat răspicat că, dacă situaţia se adevereşte este foarte gravă şi nu o va tolera.
„În legătură cu situația de la Școala Gimnazială din Săvinești vă pot spune că voi analiza tot ce se întâmplă acolo și voi acționa în consecință. Dacă elevii sunt ținuți în frig, în afara școlii, sau dacă doamna directoare abuzează în vreun fel de poziția ei – sunt chestiuni pe care nu le tolerez”, a declarat inspectorul şcolar general al ISJ Neamţ.
Totodată, Florentina Luca-Moise a precizat că nu a fost eleva directoarei şcolii, aşa cum au încercat unii să îi mintă pe părinţi, în speranţa că îi va descuraja.
„Dezmint informația potrivit căreia aș fi fost eleva doamnei director. Și chiar dacă aș fi fost, nu ar fi avut nicio relevanță! Pentru mine elevul este prioritatea nr. 1!”, a subliniat inspectorul şcolar general Florentina Luca-Moise.
Reamintim ce au precizat părinţii copiilor de la şcoala din Săvineşti, despre tratamentul la care sunt supuşi atât ei cât şi elevii şi cadrele didactice de către directoarea Ana Vasiliu.
„Copiii sunt ținuți in frig in fiecare dimineață și nu li se acceptă intrarea în clasă decât cu 5 minute înainte de începerea orelor. Părinții nu au acces în curtea școlii sub nicio formă deși vorbim de o instituție publică, nu despre o pușcărie pentru copii. Domnișoara director se comportă cu noi, părinții, de parcă am fi limitați neurologic. Întotdeauna ţipă, de fapt urlă la propriu. Acest lucru se întâmplă și în timpul orelor când intră peste cadrele didactice, cu același comportament. Copiii asistă la aceste “etalări de superioritate”. În pauza de masă, copiii sunt obligatoriu scoși din clasă şi, fie își mănâncă pachețelul în picioare, pe holurile școlii, fie sunt scoși afară din şcoală şi sunt nevoiți să mănânce pe bănci, pe jos sau din picioare. Au fost „N” cazuri în care cei mici şi-au scăpat pachețelul – cei mari îi împing, cadrul didactic nu îi poate supraveghea în astfel de condiţii. Este neigienic, periculos (dacă unul se îneacă cu mâncare??!!), lipsit de orice bun simţ”, au declarat părinţii revoltaţi.
Cât priveşte accesul în şcoală, părinţii au povestit că toţii copiii au stat în frig în fiecare dimineaţă (în urmă cu câteva zile, temperatura era dimineaţă aproape de zero grade Celsius), iar vremea se va înrăutăţi.
„Am făcut cerere la domnişoara director pentru a fi primiți copiii mai repede. Cererea a fost aprobată pentru 14 zile, apoi am primit hârtie acasă să mergem la angajatori și să cerem program flexibil…”, au mai povestit oamenii.
Iar unii dintre ei au doi sau trei copii care au programul şcolar cu ore diferite, deci sunt nevoiţi să piardă câteva ore în faţa şcolii, până când sunt primiţi elevii.
Marţi (17 octombrie), părinţii vor merge la ISJ Neamţ pentru a depune un memoriu pe acest subiect.
Directoarea şcolii, Ana Vasiliu, nu a avut până acum nici o reacţie.
Dacă doreşte să prezentăm un punct de vedere în acest sens, îl aşteptăm pe adresa de email [email protected]
Vom reveni cu siguranţă pe acest subiect extrem de grav!
13 Commentarii
Nu înțeleg, de ce nu publicați și dreptul meu la replică?
Acesta este răspunsul meu la cele afirmate în articol.
Vă rog să-l publicați
”Bună ziua,
Consiliul de administrație al școlii a aprobat procedura de acces în unitate. Orele de începere a cursurilor la Școala Nr.1 este 7,30 pentru gimnaziu și 8,30 pentru învățământul primar. Poarta școlii se deschide la ora 8,20 elevii intră în curtea școlii, iar de când s-a răcit intră în școală. Temperaturile nu au fost scăzute la ora 8,20 sub 0 grade.
Măsurile privind accesul respectă eliminarea situațiilor de risc, atât pentru elevi cât și pentru personalul școlii. După cazurile prezentate în presă de comiterea de agresiuni fizice asupra cadrelor didactice, este de datoria conducerii școlii să ia acele măsuri care să prevină astfel de evenimente. Am avut și situații când un părinte a agresat un copil, intrând în curtea școlii, faptă sesizată de părintele copilului agresat.
Dacă se întâmplă un cutremur sau incendiu cine are grija acestor copii? Cine răspunde? Directorul care a aprobat.
Nu există pauză de masă aprobată de CA, din cauza programului microbuzului școlar, pentru a putea transporta elevii la D-va Deal și pe cei de la D-va Vale din acest an școlar, la cererea d-lui primar.
Cealaltă școală începe cursurile la 8,10 pentru a fi timp pentru microbuzul școlar să aducă toți elevii la timp. Anul trecut ambele școli începeau la ora 8, era puază de masă și nu erau probleme.
Pentru elevii din ciclul primar le-am recomandat cadrelor didactice să le dea voie elevilor cu 10 minute inainte de pauză să servească masa în sala de clasă , iar când se sună de ieșire trebuie să iasă pe hol să se aerisească sala de clasă, nu se poate să stai cu geamul închis și cu elevii in clasă, este total împotriva regulilor recomandate de Ministerul Sănătății, miroase a de toate, de la unele pachete ale copiilor. După ce se sună de ieșire intru în sălile, acolo unde copii nu sunt scoși afară, pe hol și asta frecvent și sălile nu sunt aerisite.
Pentru a nu suferi unii copii mai necăjiți, ai căror părinți nu își pot permite la un pachet mai consistent, pentru a nu-și fura mâncarea, dacă ies în curtea școlii se evită acest lucru.
Un singur cadru didactic are copil în școală și care intră pe ușa elevilor atunci când se sună de intrare. Copii cadrelor didactice au fost frustrați de timpul prea puțin alocat lor, din cauza cerinților tot mai mari pentru părinții lor la locul de muncă. Bunica acestui copil, tot cadru didactic, a acceptat să vină să țină orele pe un concediu medical al unei colege.
Pentru ceilalți doi angajați ai școlii, care duc copii la GPP, eu le-am cerut să respecte orele, dar dimineața d-na informatician intră pentru a verifica camerele de supraveghere și funcționarea calculatoarelor și a imprimantelor.
Vreau să aduc la cunoștința tuturor, că d-na IȘG NU MI-A FOST ELEVĂ, deoarece dânsa a urmat toate cursurile în Piatra Neamț. Dânsa s-a născut în Săvinești,
Orice sesizare a fost analizată în CA și s-a avut în vedere totdeauna binele copiilor, același părinte nemulțumit a uitat să spună că al său copil a fost dus de la școală la GPP, timp de un de zile( de doamnele angajate ale școlii, care acum sunt privelegiate, dar care nu aveau această obligație)
pentru a servi masa și a dormi,fiind în grija doamnelor educatoare care nu aveau obligație în fișa postului, dar la rugămintea mea au acceptat.
”Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești” spune un vechi proverb.
Unii părinți doresc să facă din școală ce vor ei, noua lege a educației este cea care prevede condițiile de acces în unitate, dar dictatura părinților se manifestă și la Săvinești. Dacă respectarea legii , pentru unii înseamnă altceva, e problema lor, dar eu nu cedez presiunilor celor care nu ndoresc decât haos.
Pentru mai multe detalii și dovezi vă aștept să vă documenteți la fața locului.
Director Școala Săvinești,
Prof. Ana Vasiliu”
Am așteptat dreptul la replica pe adresa de email menționată în articol. D-voastra l-ati trimis ca și comentariu.
Bună ziua,
V-am trimis mai întâi pe adresa de email, dar nu ca document word, ci ca subiect dezvoltat, de aceea nu am scris mai mult, chiar dacă ar mai fi multe de spus. Acum v-am trimis și word, poate-l publicați totuși.
Vă mulțumesc!
O seară frumoasă vă doresc!
Prof. Ana Vasiliu
Nu a fost primit niciun email de la d-voastră. Adresa noastră este [email protected]
Pe adresa dvs. am trimis, am făcut captură de ecran, deci pot dovedi.
Pe adresa de e-mail a redacției NU a venit niciun email. Chiar și asa, am publicat punctul d-voaatră de vedere separat, ca articol, cel trimis ca și comentariu.
Eu sunt total de acord cu „domnisoara” director.Ne tinea inchisi cu Domnul Banana(Marius,saracul nu avea nici o vina da era fortat) si ne tinea pe toti intr o camera de 2X2.Nu i de parca toata lumea asteapta sa se schimbe odata al drq nici macar nu i lasa pe copii sa se joace la campionat sub pretextul ca au fost obraznici…si mai si scade nota la purtare doar ca are ea chef…Hapto Benga pai ce facem aici
asai la savinesti ma dat afar cica am ramas de pre multe ori socrtc face reguli cum se vrea aici
Dar să știți că sunt scoli unde e prea cald,iar robinetele caloriferelor nu se pot opri.Acolo de ce se tolerează risipa???
Poate vă sesizați și cu privire la comportamentul pe care îl are față de cadrele didactice, personal auxiliar, la TEROAREA pe care a instaurat-o în școală. Luați interviuri sub anonimat de la angajații școlii sau de la foști angajați. Ați avea multe de scris….Oamenilor le este frică să vorbească deoarece totul se întoarce împotriva lor, dar situația e cunoscută de profesorii din județ. La școala Savinesti îți iei post, doar dacă chiar nu ai altă variantă și pleci cu prima ocazie. Ferească Dumnezeu să o superi pe domnișoara sau să i se pună ei pata pe tine, că iți găsește ea ceva prin care să îți facă rău!!! Îi place să își umilească angajații. Acea femeie merită arsă pe rug pentru cât rău gratuit a făcut, pentru cât stres psihic a acumulat fiecare om care lucrează sau a lucrat acolo. Din păcate cred că și celor din inspectorat le e frică de ea…am înțeles că face panaramă și pe la ședințele cu directorii.
Eu aș demite-o numai pentru modul în care se exprima. Textul de mai sus te lasă cu gura căscată.
Ca tot a adus în discuție subiectele cutremur și incendiu as vrea sa ne explice doamna director cum vor fi evacuați copiii atât timp cât ușile și porțile sunt încuiate. Fereasca Dumnezeu de vreo nenorocire .
As vrea sa ne explice doamna director cum se fac evaluările în caz de vreo nenorocire doamne fereste(cutremur sau incendiu)când porțile și ușile sunt incuiate și toată lumea întra în panică (nu vorbim de simulari)