ISSN 2457 - 3973

Iată proiectul bugetului municipiului Piatra-Neamţ pe 2022! Cele mai mari investiţii din istoria oraşului!

Primăria Municipiului Piatra-Neamț a definitivat proiectul de buget pentru anul 2022. În acest an, bugetul este cel mai mare din ultimii ani, veniturile totale fiind de aproape 300.000.000 lei.

„Anul acesta prognozăm o creştere de 39% faţă de execuţia bugetară de anul trecut. De la 214 milioane lei, estimăm că vom ajunge la 299,671 milioane lei. Din această sumă, veniturile proprii ale municipiului sunt de aproximativ 162 milioane lei, veniturile pe care le vom primi de la bugetul de stat sunt de aproximativ 49 milioane lei, sumele care vor fi atrase prin implementarea proiectelor europene vor ajunge la circa 90 milioane lei. Vom avea în total cheltuieli de 321 milioane lei. Este o diferenţă între sumele aferente cheltuielilor şi cele veniturilor. Aceastp diferenţă reprezintă practiv excedentul de aproximativ 21,5 milioane lei, realizat anul trecut, excedent care se va duce automat în zona de investiţii a municipiului”, a anunţat primarul Andrei Carabelea.

Edilul a anunţat că şi datoria publică a oraşului va scădea simţitor.

„Avem venituri mai mari şi, raportat la aceste venituri, vom avea o datorie publică simţitor mai mică faţă de anul trecut. Dacă anul trecut am avut un buget care s-a dus pe achitarea ratelor, dobânzilor şi comisioanelor bancare aferente datoriei istorice a oraşului, anul acesta vom achita rate şi dobânzi de aproximativ 31 milioane lei, ceea ce înseamnă o scădere considerabilă a gradului de îndatorare. În 14 luni a scăzut de la peste 35% la 22%”, a explicat Carabelea.

Primarul municipiului Piatra-Neamţ a subliniat că anul acesta vor fi cele mai mari investiţii pe care le-a avut vreodată oraşul. Acestea sunt de trei ori mai mari decât cele de anul trecut!

„Notabil este că vom avea un buget de investiţii mult mai mare, cel mai mare pe care l-a avut vreodată municipiul Piatra-Neamţ. Vom avea investiţii de la bugetul local de 63 milioane lei şi aproximativ 90 milioane lei din fonduri europene, peste 48% din ponderea bugetului de cheltuieli. De la bugetul local vom finanţa obiective demarate anul trecut, care vor totaliza 9 milioane lei. Între acestea, finalizarea şcolii şi grădiniţei din Speranţa, grădina publică emblematică „Nicu Albu” (alocăm 2 milioane lei), modernizarea unor străzi (alocăm 5 milioane lei), extinderea şi modernizarea iluminatului public în cartierul Văleni”, a precizat primarul Carabelea.

Totodată, vor fi implemente şi proiecte noi cu finanţare de la bugetul local.

Este vorba de modernizarea unor şcoli şi grădiniţe (alocate 2 milioane noi), refacerea scărilor şi platoului Curtea Domnească (alocate 500.000 lei), o creşă cu buget exclusiv local (alocate 4,5 milioane lei), locuri de joacă noi (alocate 1,3 milioane lei), înlocuirea pistei de atletism de la stadionul municipal, reparaţii capitale la puntea ştrand (alocat un milion lei), reamenajarea observatorului Cozla, modernizarea ştrandului municipal.

„Dintre toate proiectele, unul este esenţial şi reprezintă şi cel mai mare efort financiar de la bugetul local. Am decis împreună cu colegii din executiv să ne asumăm din bugetul local, ca fiind soluţia 100% care ne garantează că acest proiect de va finaliza, proiectarea şi realizarea reţelei de apă şi canalizare menajeră pe principalul coridor de mobilitate, b-dul Traian şi b-dul Decebal”, a precizat primarul Andrei Carabelea.

De la bugetul local vor fi alocate 2 milioane lei şi pentru realizarea de parcări noi şi alte 3 milioane lei pentrui refacerea şi reparaţia capitală a unor străzi.

Totodată, în acest an va fi alocată cea mai mare sumă pentru proiectele cu bugetare participativă, respectiv 500.000 lei.

Proiectele sunt propuse de cetăţeni iar cele mai votate vor fi finanţate până la concurenţa întregii sume alocată.

Cele mai importante direcții de care s-a ținut cont în realizarea bugetului din acest an sunt:

  • Asigurarea implementării în bune condiții a proiectelor europene aflate în derulare
  • Prioritizarea investițiilor
  • Diminuarea datoriei publice
  • Asigurarea funcționării aparatului administrativ

În următoarele zile se vor organiza dezbateri on-line cu reprezentanții principalelor categorii socio-profesionale, astfel încât aceștia să poată exprima propuneri privind structura bugetului și prioritizarea investițiilor.

„Îmi doresc o consultare publică mai puternică, pentru că este vorba despre bugetul municipiului Piatra-Neamţ, un buget care se va concretiza în proiecte de dezvoltare a oraşului”, a subliniat primarul de Piatra-Neamţ.

Joi, 20 ianuarie, de la ora 14.00 va exista o consultare publică în sistem hibrid cu reprezentanţii sistemului de educaţie: directori de unităţi de învăţământ, reprezentanţi ai asociaţiilor părinţilor şi reprezentanţi ai asociaţiilor elevilor.

Vineri, 21 ianuarie, de la ora 12.00, va fi organizată o consultare publică alături de reprezentanţii mediului de afaceri.

Marţi, 25 ianuarie, de la ora 12.00, are loc consultarea cu reprezentanţii ONG-urilor şi asociaţiilor sportive.

De asemenea, vor exista consultări şi cu reprezentanţii partidelor politice.

Proiectul de buget este postat de pe 12 ianuarie pe site-ul primăriei şi va rămâne 15 zile în dezbatere publică. După această perioadă, va exista o perioadă în care se pot depune contestaţii şi primăria va formula răspunsuri, urmând să fie realizat un raport final.

Pe 4 februarie, proiectul de buget va fi supus votului Consiliului Local.

„Îmi doresc ca la consultările publice participarea să fie cât mai numeroasă pentru că vorbim despre un buget care se va concretiza în investiții și proiectele de dezvoltare a orașului”, a subliniat primarul Andrei Carabelea.

Proiectul de buget poate fi consultat la link-ul următor: shorturl.at/jptGM .

 

Articolul anterior

Raportul de activitate pe 2021 al deputatului Laurenţiu Dan Leoreanu (PNL Neamţ)

Articolul următor

Un alt şofer a fost prins drogat cu cocaină în Neamţ

Un comentariu

  • Au prins bani și pentru Programul Rabla, prin care se achită 6.000 lei, 3000 AFM +_ 3000 UAT, persoanei care casează un automobil vechi și nu vrea să achiziționeze unul nou? Am văzut că la nivel guvernamental sunt discuții în acest sens.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.