NewsAllert :

Incendiu urmat de explozie la un agent economic din Săvineşti

Comunicat de presă – George Lazăr, președinte PNL Neamț: ”Domnilor Harpa şi Arsene, tovarăşi PSDişti, să vă fie rușine pentru că nu vreți un nou pod la Luțca!”

Complexul de la Dragomirești, predat pentru a fi pregătit de deschidere (foto-galerie)

Oana Bulai acuză „frăţia” PNL-USR Roman şi „primarii bordurică”: „Au votat buget pentru panseluţe şi montat borduri!”

Primăria Piatra-Neamţ va promova oraşul ca destinaţie turistică într-un mod oficial şi profesionist

Trei nemţeni, reţinuţi de poliţişti după au furat banii dintr-un aparat de „păcănele” din Bacău

Începe nebunia în trafic! Pregătiri pentru demolarea podului din zona Spitalului Judeţean Piatra-Neamţ (foto-galerie)

Deputatul Ciprian Şerban (PSD Neamţ) a fost reales vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor

10 persoane au decedat, anul trecut, în incendii produse în Neamţ

Şofer prins la Roznov cu microbuzul burduşit de călători! Maşina indisponibilizată şi amendă de 2.000 euro!

Accident cu victimă pe DN 15D, la Girov

Bărbat din Piatra-Neamţ implicat într-un jaf de jumătate de milion de euro în Cehia, prins de poliţişti

Un tânăr din Pipirig plecat la muncă în Italia este dat dispărut de familie

Femeile din judeţul Neamţ, mai multe şi mai educate decât bărbaţii (rezultate oficiale recensământ)

Semnal de alarmă al deputatului Mara Calista în privinţa cazurilor de bullying din şcoli

  • 3 februarie 2023

ISSN 2457 - 3973

În Neamț, 239 de cazuri noi de copii cu handicap

 

În primele 10 luni ale acestui an în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Neamț s-au înregistrat 239 de cazuri noi de copii cu handicap. Dintre aceștia, cei mai mulți aveau afecțiuni mentale, fiind 73 în această situație, 60 aveau boli asociate iar 54 sufereau de afecțiuni somatice (organe interne sau tumori).  Pe parcursul primelor 10 luni  din acest an s-a înregistrat și decesul a 11 copii cu dizabilități, 5 dintre aceștia suferind de afecțiuni somatice, 2 aveau probleme mentale iar 4 aveau boli asociate.

Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului a înmînat în perioada ianuarie-octombrie sute de fluturași informativi în vederea orientării școlare și profesionale a copiilor cu cerințe educaționale speciale, a consiliat părinții, a făcut evaluări psihologice ale copiilor, a întocmit și transmis documentația către Centrul Județean de Asistență Educațională Neamț, etc.

La data de 31 octombrie 2015, în evidențele DGASPC existau 1.869 de copii cu handicap neinstituționalizați, dintre care 1.086 erau băieți iar 783 – fete. Cei mai mulți erau la grupa de vîrstă 10-14 ani, fiind 278 de fete și 355 de băieți în această categorie de vîrstă. Distribuția pe localități este următoarea: Piatra Neamț – 361 de copii cu handicap, Roman – 183, Tîrgu Neamț – 75, Bicaz 22 de cazuri iar Roznov are 27 de copii încadrați în grad de handicap. Cel mai mare număr de copii cu handicap în mediul rural se regăsește în zona Roman, pe primul loc fiind comuna Tămășeni, cu 47 de cazuri, urmată de Săbăoani cu 40, Valea Ursului cu 31 de cazuri, Doljești – 29 de cazuri,      etc. Cei mai puțini copii cu handicap se înregistrează pe Valea Muntelui. În comuna Grințieș este un singur copil cu dizabilități, în comunele Ceahlău și Dămuc sunt cîte 6 cazuri, la Bicazu Ardelean sunt 10 copii cu handicap iar la Bicaz Chei sunt 13. „Este evident că o parte din populația județului suferă de diverse dizabilități și acest lucru ar trebui să ne motiveze pe toți să facem eforturi pentru a integra aceste persoane în mediul social și economic, fiecare dintre ele putînd aduce valoare comunității din care provine. În ultimii ani s-au făcut schimbări uriașe în domeniul îngrijirii și asistenței persoanelor cu dizabilități dar mai avem de lucru pentru a elimina barierele și îngrădirile de orice fel cu care sunt înconjurate, cel mai important fiind schimbarea mentalității“, a declarat Cristina Păvăluță, director General al DGASPC Neamț.

Copii cu dizabilități din județ pot beneficia gratuit de servicii de consiliere, evaluare psihologică dar și de o serie de terapii specifice destinate recuperării, fie în centrele din structura DGASPC Neamț, fie la domiciliu, o echipă mobilă deplasîndu-se periodic la beneficiari.

Articolul anterior

Municipiul Piatra Neamţ ”se vinde”. La Târgul Naţional de Turism!

Articolul următor

Teatrul Tineretului s-a închis din lipsa autorizaţiei împotriva incendiilor! Ce urmează? Şcoli, spitale, biserici, Prefecturi, primării…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *