ISSN 2457 - 3973

Încă 3 zile pentru credincioșii care vor să se închine în Sfântul Altar al Bisericii ”Precista II”

Enoriașii dar și ceilalți credincioși care nu au apucat să se închine în Altarul Bisericii ”Nașterea Maicii Domnului” din Parohia Precista II – Piatra Neamț mai au la dispoziție încă trei zile. Preotul paroh Dumitru Ailincăi a decis, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan – mitropolitul Moldovei și Bucovinei, să prelungească până miercuri data până la care Sfântul Altar va fi deschis pentru credincioși.

În interior vor putea intra să se închine atât bărbați cât și femei. Sfințirea unei biserici reprezintă o ocazie unică pentru femei de a intra în Sfântul Altar.

Duminică a avut loc sluba sfințirii Bisericii ”Nașterea Maicii Domnului” din Parohia Precista II – Piatra Neamț, oficiată de IPS Teofan alături de un sobor de preoți conduși de protopopul Valentin Tofan.

În lateralul bisericii a fost amenajată o scenă pe care a avut loc slujba în fața a câteva sute de oameni. Printre aceștia a fost văzut și președintele PNL Neamț, deputatul Mugur Cozmanciuc și secretarul general adjunct Daniel Vasiliu.

În timpul slujbei, credincioșii s-au așezat la rând pentru a se închina în biserică, trecând prin Sfântul Altar. Cu timpul, numărul celor care s-au așezat la rând a crescut iar ritualul a continuat până seara târziu.

Astăzi, mâine și miecuri sunt așteptați câteva mii de credincioși să vină să se închide în Sfântul Altar. Este de așteptat că rândul să fie mai mic iar timpul de așteptare să fie redus la câteva zeci de minute.

Sfinţirea locului pe care s-a ridicat biserica s-a făcut de către Arhimandritul Ciprian Zaharia în data de 12 mai 1995, alături de un sobor de preoţi  şi numeroşi enoriaşi.

Demisolul cuprinde spaţii cu funcţii polivalente (cameră mortuară, cameră întâlniri comemorare, pomeniri, şcoală de duminică ş.a. spaţiul situat sub altar are funcţia de paraclis. Accesul în demisol se realizează direct din afară pe faţada nord-estică, şi prin casele scărilor.

Pridvorul, acoperit în colonade cu arcade şi deschis spre faţada principală şi cele două laterale, permite accesul firesc prin intermediul unui windfang larg în interiorul locaşului de cult. Accesul se face fie printr-un pachet de trepte uşor arcuite, cât şi printr-o rampă uşor înclinată.

Naosul, de tip bazilical, boltit în intersecţii de semicilindrii pentru navă şi sfert de cupolă la absidele laterale, se compune dintr-o deschidere principală şi două laterale.

Altarul, la cota +0,30m, alveolat cu dimensiunea maximă de 5,70m boltit în semicilindru şi sfert de sferă, cuprinde încăperile proscomidiei şi a diaconicului, cu acces direct din afară.

Cafasul de la cota de +3,50m în formă de „U”, cuprinde o travee şi două parţiale, pe deschiderile laterale ale naosului. Accesul se realizează prin casa scărilor care conduce  şi la cafasul  2 de la 7,00m şi cel de la 10,50m.

Turlele mici de deasupra accesului principal şi a casei scărilor, cuprind încăperi cu destinaţie de vestiar şi de depozitare materiale de cult şi bibliotecă în cazul primei turle şi o încăpere acoperită dar deschisă pentru acţionarea clopotelor. în cazul celei de-a doua.

Turla pantocrator, boltită în jumătate de sferă, cu 12 coloane semireliefate la nivelul faţadei exterioare, încadrează 12 ferestre alungite.

Absidele laterale cât şi alveola altarului prezintă nivelele de acoperire mai joase permiţând reliefarea volumului navei centrale. În stânga şi dreapta stâlpilor centrali ce încadrează catapeteasma la cota +3,50m, se realizează două încăperi deschise spre naos, cea din stânga cu funcţie de amvon în consolă. Accesul la aceste spaţii  se face pe scări metalice din altar.

Parohia are un număr de peste 1.700 de familii din care majoritatea sunt de rit ortodox, iar restul de alte confesiuni (romano-catolic, stilist de rit vechi, adventişti, baptişti, iehovişti, evanghelişti, ş. a.). De menţionat că banii adunaţi de la troiţa amplasată în zona centrală a cartierului sunt destinaţi săracilor din această parohie.

În afară de utrenie şi sfânta liturghie oficiată în zilele de duminică şi sărbătorile de peste an, în fiecare vineri se oficiază taina Sf. Maslu. De asemenea la solicitare, se oficiază sfinţiri de case, slujbe de agheasmă şi se răspunde cu promtitudine la multe alte solicitări.

Articolul anterior

Accident cu 5 victime la Pipirig! Traficul rutier, blocat în ambele sensuri!

Articolul următor

Acțiune de salvare a unui bărbat care s-a răsturnat cu tractorul într-un pârâu (foto-galerie)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.