ISSN 2457 - 3973

IPS Teodosie va fi judecat de Sfântul Sinod al BOR pentru „răzvrătire, indisciplină și presiune publică”

IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va fi judecat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru „acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică”.

Anunţul a fost făcut prin vocea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, cel care a precizat totodată că a fost respinsă solicitarea ca Arhiepiscopia Tomisului să fie ridicată la rang de Mitropolie.

 

Comunicat de Presă

 

Problema ridicării Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie

 

  1. Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist.
  2. În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan. Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan.
  3. De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod.

 

Cancelaria Sfântului Sinod

Articolul anterior

DSP a avizat sanitar conducta de apă de pe B-dul Traian, înlocuită de Primăria Piatra-Neamţ

Articolul următor

Investiţii consistente ale Primăriei Piatra-Neamţ, în ultimii 3 ani, în reţeaua şcolară din oraş. Iată cifrele!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular