ISSN 2457 - 3973

ISJ Neamț a tăiat în carne vie: profesori dați afară pentru sprijinirea fraudării BAC-ului!

Trei profesori și-au pierdut slujba după ce comisia de disciplină a Inspectoratului Școlar Județean Neamț a constatat că au ajutat la fraudarea examenului de bacalaureat la Târgu Neamț. Pentru alți 24 de cadre didactice, aceeași comisie a stabilit diminuarea salariului cu 15 la sută pe o perioadă de până la 6 luni.

Deciziile au fost luate după ce conducerea ISJ Neamț a așteptat, în zadar, de la conducerile unităților școlare să ia o decizie în aceste cazuri. Cum nu s-a întâmplat nimic, la nivelul ISJ Neamț s-a stabilit o comisie de disciplină care să pună în discuție situația celor 27 de profesori care au ajutat candidații de la Colegiul ”Vasile Sav” și Colegiul ”Ștefan cel Mare”, ambele din Târgu Neamț, să fraudeze examenul de bacalaureat.

Intersant este că, inițial, inspectorul școlar general Viorel Stan a declarat că profesorii nu pot fi sancționați de Inspectoratul Școlar pentru că sunt angajații școlilor și nu ai Inspectoratului. În ceea ce îi privește pe directorii unităților școlare de unde provin profesorii respectivi, și care nu au mișcat un deget pentru a ancheta situațiile, cel mai probabil nu vor mai continua pe funcții începând cu 1 septembrie.

Mecanismul de fraudare a Bacalaureatului la cele 2 colegii – ”Vasile Conta” și ”Ștefan cel Mare” – din Târgu Neamț a fost cel clasic.  A fost descoperit însă după ce un candidat a sesizat mass-media că examenul a fost fraudat într-un mod care s-a dovedit a fi ireal. Ancheta inițială a mers până la verificarea înregistrărilor de la toate probele și astfel s-a ajuns la proba de matematică în care se vede clar cum candidații schimbă ciornele sau tezele între ei sub privirile încurajatoare ale cadrelor didactice.

”Extrema situației este reprezentată de un caz în care un profesor supraveghetor cere de 3 sau 4 ori unei eleve ciorna iar aceasta refuză să i-o dea. Atunci, profesorul efectiv o smulge și o duce unui candidat, pe un alt rând. Este de-a dreptul revoltător”, a declarat inspectorul școlar general.

Elevii prinși,în urma vizionării înregistrărilor video, că au fraudat examenul au fost eliminați chiar dacă în primă fază tezele lor au fost corectate și au fost declarați promovați.

 

Articolul anterior

Ce își doresc pietreniii de la administrația locală? Școli, curățenie, Piața Centrală, locuințe ANL

Articolul următor

Încep să se limpezească apele! Dan Constantin a demisionat din AGA de la Apa Serv

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular