Un şofer beat şi-a „parcat” autoturismul într-un magazin din municipiul Roman
Alimentele Junk food (snack food + fast food), adevărate bombe calorice !
Alimentele ”Junk food” se încadrează în două categorii: ”snack food” și ”fast food”. Termenul se referă la alimente care se prepară rapid, sunt relativ ieftine, bogate în calorii, grăsimi, sare și carne care se vând în restaurante de specialitate. Cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada au arătat că această alimentație este responsabilă pentru o treime dintre infarctele înregistrate la nivel mondial.
Alimentele ”Junk food” sunt tipice în Statele Unite. Din America, s-au răspândit în aproape toate țările lumii prin intermediul unor lanțuri de restaurante, cele mai cunoscute fiind ”McDonald’s”, ”Burger King” și ”KFC”.
Nici România nu a fost ocolită de acest tip de alimente. După 1989, marile lanțuri de restaurante și-au găsit piață și la noi, românii considerând aceste alimente ca un semn al libertății, ca o exprimare a libertății personale.
Dacă în 1970, americanii cheltuiau aproximativ 6 miliarde de dolari pe mâncare fast food, în 2006, cheltuielile au crescut la aproape 142 miliarde de dolari. Peste 300.000 de restaurante cu specific fast food stau la dispoziția americanilor !
Alimentele Junk food au valoare nutritivă mică, sunt bogate în calorii, grăsimi, zahăr, sare sau cafea și pot include:
- cerealele pentru micul dejun,
- bomboane,
- chipsuri,
- prăjituri,
- cartofi prăjiți,
- gumă,
- hamburgeri,
- hot dog,
- înghețată,
- sucuri,
- dulciuri,
- pizza etc.
Cele mai multe produse de tip junk food se încadrează în două categorii:
- alimente snack food:
- cipsuri,
- foietaje cu brânză,
- batoane de ciocolată,
- prăjituri,
- alimente fast food:
- cartofi prăjiți,
- pui nuggets,
- shake-uri,
- sucuri,
pe care le găsim la aproape orice restaurant.
Restaurantele fast food sunt populare, deoarece servesc alimente care au un gust bun și nu costă mulți bani. Alimentele fast food sunt de obicei ieftine, deoarece folosesc ingrediente ieftine, cum ar fi carnea cu conținut ridicat de grăsimi, cereale rafinate, adaos de zahăr și grăsimi în loc de alimente nutritive.
Hot dog-ul și hamburgherii conțin carne de proveniență dubioasă și foarte grasă. Un laborator de specialitate, a analizat ”ouăle din sandviciurile vândute la micul dejun” în marile lanțuri de restaurante fast food (Subway); s-a descoperit că, ouăle sunt de fapt, o combinație bizară de ouă adevărate și ”amestec premium de ou”. În acest amestec premium, s-a identificat:
- ”glicerina” – un solvent folosit la săpunuri, creme și în unele loțiuni pentru bărbierit,
- ”silicat de calciu” – folosit la acoperișuri și la prepararea betonului,
- ”propilenglicol” – solvent pentru vopsele, antigel și deodorantele solide,
- ”gumă guar” – agent de îngroșare,
- ”gumă xanthan” – pentru a preveni separarea uleiului,
- ”dimetilpolisiloxan” – un tip de silicon.
Ouăle servite la McDonald s li se adaogă:
- fosfat de sodiu – conservant,
- acid citric și monosodiu fosfat – pentru menținerea culorilor,
- nisină – conservant.
Se prepară cu margarină lichidă, care conține:
- ulei de soia,
- uleiuri hidrogenate de soia și de semințe de bumbac,
- apă,
- ulei parțial hidrogenat de soia,
- lecitină din soia etc.
Uleiul hidrogenat din semințe de bumbac conține 94% grăsimi saturate, cele mai nocive pentru sistemul cardiovascular, potrivit ”Forbes”.
Specialitățile de pui de la McDonald s (numite ”nuggets”) conțin:
- ”carne separată mecanic” – un amestec de grăsime, cartilaj și bucăți de os măcinate;
- 40 % – carne de pui propriu-zisă.
Salatele de la restaurantele fast food pot să conțină: propilenglicol, care are rolul de a menține frunzele crocante și proaspete, sosuri și condimente sintetice, care le fac nedietetice și nesănătoase. Uneori salatele conțin la fel de multe grăsimi și calorii ca un hamburger.
Cartofii prăjiți de la McDonald s, la fel de aspectuoși și la peste 100 de zile de la cumpărare, conțin propionat de sodiu – un conservant care previne formarea mucegaiului și dezvoltarea bacteriilor.
Hamburger-ul conține:
- șorici,
- slănină,
- carne tocată,
- arome Șaorma.
Sosurile cu care este unsă carnea, la temperaturi ridicate devin ”bombe” de grăsimi nesănătoase, o adevărată tortură pentru ficat și stomac.
Hot dog-ul este un cârnat nesănătos între două felii de pâine albă. Are un conținut mare de slănină, carne tocată, proteine vegetale, șorici, dextroză, potențiator de aromă, ambalate într-o membrană artificială comestibilă. Carnea din acest crenvurșt poate ajunge la un procent de maxim 10 – 15% !
Într-un top al celor mai gustoase alimente, mâncarea de tip fast food ocupă de departe locul întâi. Totuși aceste alimente sunt cel mai mare dușman al sănătății.
Alimentele de tip fast food sunt principalul factor ce predispune la obezitate. La noi în țară, 3,5% din copii și peste trei milioane de adulți sunt obezi, iar numărul lor este în creștere. O porție de fast food conține între 500-800 de calorii iar o porție de mâncare sănătoasă are maximum 200 de calorii.
Hamburgerii, pizza și shaorma sunt preparate de tip fast food care conțin alimente multe lipsite de nutrienții esențiali. Sunt bogate în zaharuri rafinate (cresc glicemia și favorizează apariția cancerului), grăsimi aterogene (margarina care determină depunerea de grăsimi pe vasele de sânge) și proteine cu valoare biologică scăzută (șorici, gluten denaturat).
Mâncarea de tip fast food are un aspect plăcut, aspect realizat cu peste 300 de E-uri care se găsesc în compoziția lor. Pe lângă aceste E-uri (coloranți, conservanți, îndulcitori, antioxidanți, întăritori de aromă), alimentele de tip fast food conțin și peste 300 de arome artificiale. Aceste alimente sunt bogate în calorii, 100 g de aliment conținând 500 calorii. Aceste calorii sunt ”goale”, nu ne pun la dispoziție bruma de substanțe nutritive dar ne și fură bruma de nutrienți pe care o avem în corp, consumând rezervele de vitamine B, magneziu și crom.
Mâncarea de tip fast food crește numărul de cazuri de obezitate, boli de inimă, diabet, tensiune arterială. Românii preferă acest tip de mâncare din cauza lipsei de timp, comodității, prețului convenabil dar și pentru că sunt foarte gustoase. Mâncarea de tip fast food, consumată timp îndelungat, atacă sistemul nervos, vederea, provoacă infarcturi etc. Ingerarea zilnică a unui hot dog duce la creșterea cu 19% a riscului de diabet și cu 42% a riscului de boală cardiovasculară. În mezeluri și carnea conservată se găsesc de patru ori mai multă sare și cu 50% mai mulți nitriți, crescând proporțional riscul de diabet și boli cardiovasculare. Alimentația de tip fast food duce la alterarea metabolismului și predispune la un comportament antisocial. Alimentația de tip fast food creează dependență asemănătoare cu cea provocată de cocaină sau nicotină. Consumatorii mănâncă de șase ori mai mult decât necesarul organismului !
Copii care consumă cantități mari de alimente fast food, au rezultate mai proaste la învățătură, consumul ridicat de alimente de acest tip ”încetinește” funcționarea creierului.
Nu uitați ! Mâncarea ”fast food”, chiar dacă este gustoasă și convenabilă ca preț, NU ESTE SĂNĂTOASĂ !!!
”Cunoașterea ne face liberi și sănătoși”!!!
prof. Dumitru Nastasă, toxicolog/farmacolog