ISSN 2457 - 3973

Lacul Bîtca Doamnei este în continuare infestat cu clostridium perfringens! Autorităţile spun că apa de la robinete este potabilă!

Pentru analiza stadiului de îndeplinire a măsurilor stabilite prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 1 din 03.02.2016 privind măsurile pentru asigurarea calității apei din Lacul Bîtca Doamnei, subprefectul județului a condus o ședință de lucru a Grupului de suport tehnic formată din reprezentanții GNM Neamț, DSP Nemaț, SGA Neamț, ISU Neamț și Hidroelectrica Neamț, constatându-se următoarele:

  • Analizele zilnice din apa lacurilor Pângărați și Vaduri au evidențiat prezența bacteriei clostridium perfringens. Investigațiile sunt extinse și în amonte, urmând să intrăm în posesia rezultatelor în momentul în care acestea vor fi gata.
  • Analizele zilnice ale apei potabile, luate în punctele de măsurare de pe tot teritoriul municipiului Piatra Neamț (realizate atât de către DSP cât și de către laboratorul ApaServ) au evidențiat că apa este potabilă, fără riscuri pentru cetățeni, bacteria clostridium perfringens nefiind prezentă (valoarea determinării 00 conform SREN ISO 26461-2/2002 – calitatea apei).
  • Asigurarea apei potabile, pentru cetățenii din municipiul Piatra Neamț și celelalte localități alimentate din același sistem, se face din captarea Vaduri, sursă de adâncime. Nu sunt probleme privind asigurarea debitelor de apă potabilă la populație.
  • Hidroelectrica continuă acțiunea de curățare a luciului de apă al acumulărilor din administrarea sa.
  • Stația de tratare apă potabilă Bîtca Doamnei este funcțională tehnologic.
  • Controalele dispuse prin hotărârea amintită, în echipe mixte, continuă zilnic și vor fi completate cu prezența și a altor reprezentanți de la instituții ce pot sprijini aceste acțiuni.
  • Cauza apariției bacteriei în apa lacurilor Bîtca Doamnei, Vaduri și Pângărați va face obiectul unui studiu ce se va realiza prin grija Apelor Române, conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

 

 

Notă: Conform studiilor de specialitate, bacteria clostridium perfringens este prezentă în toate mediile (apă, sol, tractul digestiv al animalelor etc.) și ca atare, cea mai bună măsură pentru a reduce impactul acesteia asupra surselor de apă, este aceea ca fiecare comunitate și fiecare cetățean în parte să respecte normele de depozitare a gunoiului, de eliminare în sistem controlat a apelor menajere și a cadavrelor de animale.

Articolul anterior

George Lazăr (fost prefect): PSD îl obligă pe actualul prefect să comită infracțiunea de abuz în serviciu!

Articolul următor

Jumătate dintre prefecţi vor fi schimbaţi! Vlad Angheluţă în care ”jumătate” o să fie?

2 Commentarii

  • Pai de ce Dughitu de la Apaserv ne asigura ca apa nu este infestata??

  • De când s-a infectat e mai scumpă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *