ISSN 2457 - 3973

Liviu Timuș anunță anularea Festivalului de Teatru din cauza lipsei banilor! Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene: ”Îi asigur pe toți nemțenii că vom finanța Festivalului de Teatru!”

Liviu Timuș, managerul Teatrului Tineretului din Piatra Neamț a anunțat, printr-un comunicat de presă, că Festivalul de Teatru dar și celebrarea a 50 de ani de activitate a instituției vor fi anulate din lipsa finanțării din partea Consiliului Județean.

Intitulat ”Restrângerea activității la Teatrul Tineretului”, în comunicat se vorbește despre un deficit atât la fondul de salarii cât și pentru producțiile și proiectele artistice.

”Ca urmare a constrângerilor bugetare invocate de CJ Neamț, care se reflectă în bugetul teatrului aprobat pentru 2017, suntem nevoiți să anunțăm pentru început anularea a două evenimente culturale importante programare în acest an. Este vorba despre Festivalul de Teatru și celebrarea a 50 de ani de când funcționăm sub numele Teatrul Tineretului, marcă înregistrată la OSIM în cinstea acestei sărbători. Fără îndoială publicul, prietenii și finanțatorii privați vor înțelege că TT a refuzat și refuză să facă vreun compromis politic, mai cu seamă în condițiile în care bugetul nostru nu a fost analizat și dezbătut, ci impus. Dintr-un buget total de 3200 mii lei, 2700 mii lei îi reprezintă cheltuielile de personal, ceea ce acoperă doar primele 9 luni ale anului. Suma fundamentată și solicitată de noi, ajustată după creșterile salariale valabile de la 1 februarie 2017, era de aproape 3500 mii lei. Pentru secțiunea de bunuri și servicii, care include producțiile și proiectele artistice, dar și cheltuielile pentru funcționarea teatrului, s-au aprobat 500 mii lei, față de un necesar minim de circa 1775 mii lei, pe scurt, un deficit de peste2000 mii lei”, a declarat Liviu Timuș.

Acesta a adăugat că de la începutul anului au fost realizate 4 premiere, iar un al cincilea spectacol este în repetiții.

”În programul minimal pentru 2017 erau incluse și două spectacole de forță, regizate de Alexandru Dabija și Radu Afrim, un omagiu pentru cei 50 de ani de evoluție ca instituție culturală unicat în România. În condițiile în care ni s-a transmis de la nivelul conducerii CJ Neamț că șansele unei rectificări bugetare real pozitive sunt nule, începem să ne pregătim de ce e mai rău. Încredințăm publicul larg și autoritatea finanțatoare că depunem în continuare „toate eforturile pentru majorarea încasărilor din venituri proprii și atragerea de finanțări pentru a putea susține în mare măsură cheltuielile secțiunii de funcționare.”, așa cum ne-a solicitat conducerea județului și cum, de altfel, o facem dintotdeauna. Din păcate, nu am descoperit încă susținători și parteneri care să ne achite salariile și utilitățile”, a mai spus Liviu Timuș.

Newsallert.ro a solicitat un punct de vedere și președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene. Acesta a precizat, între altele, că instituția pe care o conduce va asigura toate fondurile necesare organizării și desfășurării Festivalului de Teatru, ediția 2017 dar și evenimentele ce marchează împlinirea a 50 de ani de activitate a TT-ului.

”Consider iesirea publica a domnului director Timus de-a dreptul tendentioasa. Nu vreau sa comentez mai mult decat este cazul atitudinea dumnealui, ci vreau doar sa-i recomand sa se ingrijeasca mai mult de responsabilitatile sale ca manager si mai putin de cele care tin de Consiliul Judetean Neamt. Ma astept ca domnul Timus sa prezinte un proiect de management pe masura institutiei pe care vrea sa o conduca in continuare. A devenit un obicei ca directorii de institutii sa dea vina pe lipsa banilor. Eu voi asigura finantarea pentru institutiile subordonate, inclusiv pentru Teatrul Tineretului, insa banii nu sunt totul! Mai e nevoie de viziune, de bunacredinta ca aceste institutii sa fie cu adevarat performante si sa presteze o activitate pe masura asteptarilor nemtenilor. Ii asigur pe toti iubitorii de teatru, ca la prima rectificare bugetara, voi asigura finantarea pentru cele doua evenimente si ca voi sustine intotdeauna proiecte care sunt dorite de comunitate. Ba mai mult decat atat, in ceea ce priveste evenimentul prin care marcam 50 de ani de cand Teatrul Tinetetului poarta acest nume, imi doresc o amploare nationala pentru acesta, asa cum i-am obisnuit pe nemteni in ultima perioada cu activitatile pe care le organizam la Neamt. Eu aduc finantarea, iar domnul Timus, daca este cu adevarat preocupat de Teatrul Tineretului, sa se ocupe de activitatea culturala a institutiei, astfel incat Teatrul sa redevina un simbol al judetului”, a declarat, pentru newsallert.ro, președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

 

Articolul anterior

Hoții de fier vechi din Roznov, Girov și Piatra Neamț au fost săltați cu ”mascații”

Articolul următor

Haideți să ajutăm un copil de două luni din Piatra Neamț! Are nevoie de o operație urgentă! Mai mulți chefi-bucătari vor organiza un eveniment caritabil!

Un comentariu

  • ”Eu voi asigura finantarea pentru institutiile subordonate…. voi asigura finantarea pentru cele doua evenimente….Eu aduc finantarea,”

    Vine cu bani de acasa? De unde atitudinea asta de stapan?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.