Date noi despre accidentul de la Chintinici-Roznov! Sunt 2 victime!
Biroul Electoral Central va efectua, în această după-amiază, repartizarea computerizată a mandatelor de parlamentar rămase neatribuite. Este vorba despre acele mandate de deputat și senator care au rămas după ocuparea mandatelor pline. Pentru județul Neamț, un mandat plin de deputat necesită 12.5 la sută, dat fiind faptul că sunt în total opt mandate (100% împărțit la 8 mandate rezultă un coeficient de 12,5 la sută). La Senat, un mandat întreg are nevoie de 33,34 la sută, fiind vorba de trei mandate (100% împărțit la 3 mandate rezultă un coficient de 33,34 la sută).
După alocarea mandatelor întregi, PSD Neamț are 4 deputați (Ioan Munteanu, Dănuț Andrușcă, Ciprian Șerban și Alexandru Rotaru) și a rămas cu rest neutilizat de 2,67 la sută din cele 52,67 la sută cât a obținut filiala pentru Camera Deputaților.
La PNL Neamț, situația este mai simplă pentru că la Camera Deputaților are doar un mandat întreg prin Mugur Cozmanciuc. Liberalilor le rămâne un rest neutilizat de 7,75 la sută din scorul obținut de 20,25 la sută.
PSD și PNL sunt singurele partide care au făcut coeficientul electoral în Neamț și astfel rămân 3 mandate de deputat care vor intra în loteria redistribuirii naționale.
La Senat, singurul mandat întreg revine PSD-ului prin Emilia Arcan. PSD a obținut 53,62 la Senat și astfel rămâne cu un rest neutilizat de 20,28 la sută.
CINE MERGE SIGUR ÎN PARLAMENT DUPĂ REDISTRIBUIRE
Sistemul de redistribuire al mandatelor funcționează astfel:
- în primă fază sunt alocate mandatele întregi de deputat/senator
- resturile rămas neutilizate ca număr de voturi se adună în coșul național al fiecărui partid care a trecut pragul electoral de 5 la sută. Apoi, pe baza acestor cifre și a numărului de mandate de deputat/senator rămase neutilizate se face coeficientul fiecărui partid în interiorul acestor mandate, mai exact câte mandate trebuie să mai primească fiecare partid.
- După ce fiecare partid știe câte mandate de deputat/senator trebuie să primească la redistribuire, se ia clasamentul național al fiecărei organizații în funcție de restul rămas neutilizat. Spre exemplu, dacă PSD mai primește la redistribuire 10 mandate de deputat, organizațiile PSD clasate pe primele 10 locuri ca rest rămas neutilizat vor avea un deputat în plus față de cei repartizați cu mandate întregi.
- Toată această operațiune se face la Biroul Electoral Central cu ajutorul unui soft specializat. Practic, se apasă pe un buton iar repartizarea acestor mandate se face computerizat. Calculele pe hârtie sunt destul de anevoioase și pot duce la rezultate eronate. Asta pentru că un partid care la prima vedere are un rest mic rămas neutilizat poate prinde un mandat de parlamentar în detrimentul unui alt partid cu rest mai mare, și asta pentru că la nivel național, coeficientul primului partid este mai mare. În general, este cazul partidelor mari, tip PSD și PNL.
Pentru cele 3 mandate de deputat emit pretenții atât PSD și PNL, cât și ALDE (4,79 la sută), PMP (4,52 la sută) și USR (4,40 la sută).
Unul dintre cele două mandate va merge cu certitudine la PNL, care are un rest neutilizat de 7,75 la sută, printre cele mai mari din țară în dreptul liberalilor. Astfel va fi validat Laurențiu Leoreanu (dacă va mai dori mandatul de parlamentar).
Ca atare, celelalte 2 mandate de deputat ar putea fi ocupate de Daniel Chițoiu (ALDE), Laurențiu Dulamă (PMP), Iulian Bulai (USR) sau Neculai Iftimie (PSD).
La Senat, PSD Neamț a obținut 53,62 la sută și rămâne cu un rest neutilizat de 20,28 la sută, suficient de mare ca să îl facă senator și pe Dan Manoliu.
Tot la redistribuire va obține mandatul de senator și PNL Neamț (19,63 la sută) prin Eugen Țapu Nazare.