ISSN 2457 - 3973

Mii de familii din Neamț sunt izolate din cauza drumurilor înzăpezite! Un copil cu febră din Mărgineni a fost scos cu utilajele ISU!

Judetul Neamt se afla sub avertizare meteorologică COD PORTOCALIU in intervalul 09 – 10.01.2017 în care se prognozează temperaturi cuprinse în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 si -10 grade.

Conform informatiilor transmise de catre Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta la ora 15,00, pe teritoriul judetului Neamt fenomenele meteorologice produse au afectat 3 unitati administrativ teritoriale – comuna Icuşeşti sat Băluşeşti, comuna Mărgineni sat Itrineşti, comuna Văleni sat David. In satele Balusesti si Icusesti sunt  izolate 2800 de locuinte: 2415 in Băluşeşti, respectiv 375 in Icuşeşti.

Caderile masive de zapada au dus la  blocarea a doua drumuri judetene – DJ 157 H Băluşeşti-Itrineşti-Mărgineni (drum înzăpezit) si  DJ 157 A Văleni David( blocat pe o portiune de 200m) si un drum comunal – DC 83 Băluşeşti Icuşeşti(2000 m)

Fortele de interventie au actionat pentru slavarea de vieti omenesti. Astfel, pentru salvarea unui copil din localitatea  izolata Băluşeşti, aflat in stare febrila, s-a dispus intervenţia unui echipaj SAJ sprijinit de 1 echipaj AFZM din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman  si de un camion de intervenţie de la Detaşamentul de pompieri Piatra Neamţ.

“Pentru deblocarea drumurilor inzapezite s-a anunţat administratorul drumului pentru a dispune alocarea unei autofreze în zonă, ca singur mijloc care poate interveni. Totodata,  Serviciului de Ambulanţă i s-a soliciatat sa fie pregatit pentru organizarea eventualelor misiuni”, a declarat Niculina Dobrilă, prefectul judetului.

Avand in vedere prognoza de ger, prefectul judetului a dispus Secretariatului tehnic al   Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta sa transmita o circulara catre toate unitatile administrative teritoriale din judet pentru aplicarea Procedurii pentru prevenirea deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzit.

Deasemenea s-a mai solicitat primariilor

– identificarea persoanelor care locuiesc în spaţii neîncălzite şi preluarea acestora în vederea adăpostirii în spaţii special amenajate; raportarea acestor situaţii, operativ, către ISU Neamţ;

– menţinerea în stare operativă a spaţiilor de cazare pentru persoanele fără adăpost;

– punerea în siguranţă a sistemelor de încălzire din şcoli, spitale, cămine de bătrâni;

– prevenirea eşecului utilităţilor publice; monitorizarea reţelelor de apă, energie electrică, gaz, agent termic etc. şi informarea operativă a problemelor apărute pentru dirijarea forţelor de intervenţie ale furnizorilor de utilităţi;

– atenţionarea operatorilor economici sursă de risc privind obligativitatea asigurării securităţii în funcţionarea instalaţiilor, pentru evitarea producerii accidentelor tehnologice;

– sprijinirea, în ceea ce priveşte asigurarea accesului, a echipelor de intervenţie ale furnizorilor de utilităţi pentru remedierea deranjamentelor apărute;

– informarea operativă a ISU Neamţ cu privire la efectele fenomenelor meteorologice periculoase.

 

 

Articolul anterior

La Toaca, minus 25 de grade Celsius! În orașele din Neamț, minus 12 grade Celsius! Vin temperaturi și mai scăzute!

Articolul următor

O mână spală pe alta în cazul bătrânului ignorat de medicii Spitalului Roman! Nimeni nu e vinovat!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular