• 7 martie 2021

ISSN 2457 - 3973

Mii de petarde deținute ilegal au fost confiscate de polițiștii din Neamț

În baza planului de acţiune pentru combaterea comercializării ilegale de articole pirotehnice, în ziua de 28 decembrie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale Roman au prins în flagrant doi tineri de 23 și de 28 ani, din Horia și Roman, care ofereau spre vânzare publicului mai multe obiecte
pirotehnice din portbagajul unui autoturism aflat în parcarea unui supermarket.
Asupra celor două persoane au fost găsite articole pirotehnice din categoria F1, F2 și F3, respectiv: 21 de baterii de artificii, un tub de tragere din categoria F2, , precum şi un număr de 460 petarde din categoria F1.
Polițiștii au extins cercetările și au efectuat o percheziție la domiciliul tânărului de 23 de ani, ocazie cu care au fost găsite următoarele obiecte pirotehnice deținute în vederea comercializării: 13.980 pocnitori din categoria P1, 9 petarde cu 3 focuri din categoria F1, 3 obiecte pirotehnice tip vulcan, din categoria F1, o baterie de artificii categoria F2 cu 16 focuri, o baterie de artificiidin categoria F3 cu 100 focuri, două baterii artificii cu 19 focuri din categoria F2, 5 baterii de artificii din categoria F2 cu 25 focuri, 6 baterii de artificii cu 7 focuri din categoria F2, 2 baterii de artificii cu 16 focuri din categoria F2, o baterie de artificii cu 13 focuri, categoria F2, 2 baterii de artificii cu 49 focuri, categoria F2, 9 baterii de artificii cu 7 focuri din categoria F2.
Cele două persoane surprinse în flagrant nu dețin calitatea de artificier sau pirotehnician autorizat. Obiectele pirotehnice, în valoare de aproximativ 3.000 de lei, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, fapte prevăzute și pedepsite de art. 37 din Legea nr. 126/1995, rep.
Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr.
126/1995 rep., persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale. Nerespectarea acestor prevederi constituie infracțiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Controale în piețe, efectuate de polițiști
În ziua de 27 decembrie a.c., polițiștii Biroului de Ordine Publică Piatra Neamţ au acţionat în Piaţa Centrală din municipiu, pentru prevenirea evenimentelor negative ce s-ar putea produce prin folosirea articolelor pirotehnice.
Polițiștii au identificat în piață o femeie de 48 ani, din Dumbrava Roşie, asupra căreia a au fost găsite 2 cutii, a câte 60 bucăţi articole pirotehnice (petarde).
În cauză au fost demarate cercetările sub aspectul săvârșirii infracţiunii de deţinere fără drept, de materiale pirotehnice, prevăzute de art. 37 din Legea 126/1995R , iar materialele au fost confiscate.
Reamintim faptul că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.
Petardele fac parte din categoria produselor pirotehnice interzise la deținere și utilizare de către persoanele neautorizate.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Articolul anterior

Jandarmii nemțeni sunt la datorie în mini-vacanţa de Anul Nou

Articolul următor

Descoperire explozivă cu detectorul de metale în pădurea Nemțișor

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *