ISSN 2457 - 3973

Ministrul Sănătății despre situația din Spitalul Județean Neamț: ”Testăm și protejăm tot personalul! Reașezăm patologia COVID”

Ministrul Sănățății, Nelu Tătaru, a fost prezent, vineri, la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, unde a avut o întâlnire cu corpul medical.

În cadrul discuțiilor, ministrul Tătaru a dat asigurări că tot personalul spitalului va fi testat pentru coronavirus iar principala intenție este de a nu transforma unitatea sanitară într-un focar de infecție mai mare, ca cel de la Suceava.

De aceea, ministrul Sănătății a decis numirea în funcția de manager a doctorului Daniela Marcoci, cea care a fost detașată la Suceava și a văzut greșelile manageriale care s-au făcut acolo, și care au condus la explozia numărului de cazuri.

”Am venit pentru un focar de transmitere în Spitalul Judeţean şi pentru a repune pe poziţie o anchetă epidemiologică, a repune nişte circuite şi pentru a da încredere personalului medical. Avem 34 de cadre medicale, între care 8 medici, care sunt infectaţi. Avem 31 de cadre medicale în izolare la domiciliu. Personalul medical va fi testat în totalitate având în vedere că spitalul este un focar. Având un număr mic de pacienţi, este personal suficient. Trebuie să vedem ce personal medical este valid. Mizăm pe un personal valid şi vrem să îl protejăm prin programe de lucru: să protejăm o echipă de lucru măcar pentru 14 zile, pentru a interveni dacă se întâmplă ceva. Vom reaşeza toată patologia Covid pe uşor, mediu, sever şi critic, astfel încât şi celelalte patologii vor putea, sub supravegherea şi indicaţia medicului infecţionist, să trateze tot ce înseamnă personalul infectat sau pacient care este cu simptomatologie uşoară şi medie. Medicii infecţionişti vor supraveghea cazurile grave iar ceilalţi medici, de alte specialităţi, vor fi medici curanţi pentru cei cu simptomatologie uşoară şi medie, în contextul în care, la externare vor mai avea şi un examen de boli infecţioase care să certifice că aceşti pacienţi sunt vindecaţi”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a adăugat că există echipamentele de protecție dar nu sunt stocuri suficiente, acestea urmând să fie realizate în aceste zile, pentru 2 săptămâni.

”UNIFARM onorează nişte contracte pe care acei producători sau distribuitori nu au reuşit să le onoreze. Am avut un transport ajuns dimineaţă, va mai veni unul peste două zile şi încă unul săptămâna viitoare. Am achiziţionat cantităţi importante din Coreea de Sud şi China. Rămâne ca distribuţia să se facă în primul rând pentru unităţile care tratează Covid. La sfârşit vor primi şi spitalele judeţene care nu tratează Covid. Suntem în stadiul 4 în care avem orice pacient suspect care se prezintă la nivelul camerelor de gardă”, a explicat Nelu Tătaru.

Pe de altă parte, Nelu Tătaru a subliniat că numirea doctoriței Daniela Marcoci a fost strict pe criterii profesionale.

”Am judecat problema strict profesional şi medical. Contează să avem profesionişti şi să respecte nişte reguli, să avem cazuri mai puţine şi mai puţin grave. Nu discut şi nu vreau să intru într-un context politic. Am venit să fac o schimbare de management într-un context de pandemie cu coronavirus, sperând ca în următoarea perioadă să vedem, la început, o asanare a focarului din Spitalului Judeţean şi apoi o scădere a numărului de infectări la nivel de municipiu Piatra-Neamţ şi de judeţ Neamţ. Am observat deficienţe care mi-au fost raportate şi de Comitetul pentru Situații de Urgență, atât în achetele epidemiologice cât şi la circuitele existente din spital. Avem o conducere nouă, un medic respectat care vine din focarul de la Suceava unde a limitat ce se întâmpla acolo. Şi pentru ca spitalul din Piatra-Neamţ să nu devină o a doua Suceava, trebuie să luăm nişte decizii”, a mai spus ministrul Tătaru.

La rândul său, noul manager al spitalului, doctorița Daniela Marcoci a declarat că își dorește limitarea situației din unitatea sanitară.

”Voi încerca să limităm aici din greşelile pe care le-am văzut la Suceava, sau chiar să nu existe. Din păcate, ce s-a întâmplat la Suceava s-a datorat greşelilor, coordonării necorespunzătoare şi faptului că nu s-a înţeles gravitatea situaţiei de multă lume, inclusiv de personalul medical. Vom încerca să fie tot personalul echipat corespunzător, adaptat pe zone, ca în protocoalele Organizației Mondiale a Sănătății. Colegilor din spital le transmit că trebuie să fim o echipă. Dacă nu vom fi o echipă, pierdem lupta cu Covid. Nemţenilor le transmit să înţeleagă că este greu dar este foarte important să stai în autoizolare. Vreau să fim pozitivi şi să înţeleagă toată lumea că, la un moment dat, fiecare dintre noi vom fi contaminaţi, vom trece printr-o formă de boală sau vom fi asimptomatici, pentru că acesta este mersul pandemiei. Astfel vom căpăta imunitate şi vom reuşi să trecem cu bine peste boală”, a declarat doctorul Daniela Marcoci, managerul Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț (în centrul imaginii de mai jos).

Articolul anterior

Primarul Dragoș Chitic, victorie pentru tot județul Neamț: instanța a suspendat majorarea prețului la apă!

Articolul următor

Situația infectării cu coronavirus pe fiecare localitate din Neamț (vineri, 10 aprilie 2020)

2 Commentarii

  • Și bucătăria? Mai furnizează pioceanic cu polonicul?

  • Nu!ca pana a ajuns ministrul nu mai era de gasit nici polonicul!
    Ce ne mai place sa vina altii mai responsabili care sa faca intr-o zi ce nu am facut in ani de zile!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *