ISSN 2457 - 3973

Ministrul Transporturilor a demontat fake-news-ul despre DN 15 Bicaz – Poiana Largului

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a fost prezent, vineri, în județul Neamț, pentru a vizita o serie de obiective cu finanțare guvernamentală. Pe lângă subiectele legate de autostrada A8 sau drumul expres Piatra-Neamț – Bacău, un punct ”fierbinte” pe ordinea de zi a fost cel legat de drumul național DN 15 Bicaz – Poiana Largului.

Cum de-a lungul vremii situația legată de acest drum a suscitat interes și numeroase povești, înainte de a face declarații publice, ministrul Lucian Bode s-a întâlnit, în prezența prefectului George Lazăr, cu reprezentații constructorului (AquaParc) și ai beneficiarului (Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași).

La finalul întâlniri, în cadrul căreia constructorul s-a anajat să intre în legalitate dar și să finalizeze lucrările până la sfârșitul lunii martie, ministrul Lucian Bode a făcut o serie de precizări care au demontat fake-news-urile lansate în ultimele luni pe tema acestui drum.

”Cei care fac valuri pe acest subiect sunt mai degrabă interesaţi să nu se afle adevărul despre nergulile înregistrate în implementarea acestui proiect şi să pună în responsabilitatea altora propriul lor eşec. Este incredibil cum astăzi, unii ne acuză pe noi că am stopat lucările la un obiectiv pe care ei s-au angajat să îl finalizeze în 14 noiembrie 2019. Este un tupeu cum numai la pesedişti putem găsi. Contractul încheiat pe 13 mai prevedea mai întâi realizarea unei expertize tehnice care justifică şi caracterul de urgenţă, apoi aveau obligaţia să finalize proiectul tehnic, să îl avizeze la beneficiar iar după aceste două etape să înceapă execuţia lucrărilor. Au făcut invers! Au început lucrările, abia în 3 octombrie 2019 au predat expertiza iar astăzi, la 4 luni de la termenul de finalizare a execuţiei, încă nu au proiectul tehnic avizat. Am întrebat constructorul de ce nu a realizat mai întâi proiectul tehnic, şi apoi execuţia, că era mai simplu pentru toată lumea. Sigur, justificări există… Au spus că au lucrat în paralel, ca să nu mai vorbim de faptul că, eu nu am auzit de un contract de reparaţii drumuri prin încredinţare directă în valoare de 80 de milioane de euro, în baza unei inspecţii vizuale realizată pe teren. Dar chestiunile care ţin de legalitatea atribuirii acestui contract, le verifică instituţiile abilitate ale statului şi sunt convins că va face lumină în modul în care s-a realizat contractarea acestui obiectiv”, a declarat ministrul Transporturilor.

Lucian Bode a adăugat că interesul Ministerului Transporturilor este finalizarea cât mai rapidă a lucrărilor pe acest drum. Asta cu atât mai mult cu cât nici o instituție a statului nu a sistat lucrările, ci constructorul s-a folosit de prevederile contractuale pentru a suspenda execuția.

Însă ministrul Transporturilor a amintit de mai multe nereguli din contract, cum este și cea a plății garanției de bună execuție care nu s-a făcut în mai, conform contractului, ci abia în octombrie, când s-a încasat prima factură pentru execuție. Și a fost vorba de 20 de milioane de lei!

”Pe noi ne interesează componenta tehnică şi vom urmări acest contract şi ne vom asigura că vor fi respectate toate fazele implementării astfel încât să fie dus la bun sfârşit. Avizare proiect tehnic, situaţie de lucrări, situaţie de plăţi, execuţie şi recepţie lucrări. DN 15 Bicaz – Poiana Largului este un drum important pentru zonă şi în plan naţional. Respectând toate prevederile legale, CNAIR are obligaţia să finalizeze şi recepţioneze lucrările. În acest moment, lucrările sunt finalizate, după cum spune constructorul, în proporţie de 85%. Sunt plăţi făcute pentru 56% din facturile depuse. După avizarea proiectului tehnic, constructorul s-a angajat să finalizeze în termenul stabilit prin contract şi anume mai 2020 iar noi să facem recepţia şi plata lucrărilor executate”, a declarat ministrul Bode.

Președintele PNL Neamț, deputatul Mugur Cozmanciuc, a subliniat și el că lucrările pe drumul național DN15 vor fi finalizate, cel puțin din punctul de vedere al Guvernului.

, a declarat deputatul Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț.

 

Articolul anterior

Ministrul Transporturilor, în Neamț, detalii de ultimă oră despre Autostrada A8 Iași – Târgu Neamț – Târgu Mureș

Articolul următor

Un bărbat din Oglinzi, amendat cu 20.000 lei pentru că a părăsit domiciliul deși erau în autoizolare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *