ISSN 2457 - 3973

Monica Anton (avocat): Nu voi apăra niciodată violatori!

Drama fetei din Vaslui, violată și bătută până la leșin de 7 nemernici, este subiectul cel mai dezbătut în acest moment de mass-media și societatea civilă din toată țara. Ca în orice stat democratic, orice persoană este doar suspectă de comiterea unei infracțiuni până la o condamnare definitivă, irevocabilă și executorie. Și orice suspect are dreptul la un apărător. Dar ce se întâmplă când avocații refuză să apere persoane suspecte de infracțiuni contra persoanei?

Avocatul Monica Anton spune că în cei peste 15 ani de activitate a refuzat și va refuza în continuare clienți suspectați de violuri, crime sau tâlhării.

”Sunt femeie și sunt mamă de fată. Așa ca încă de la începutul carierei mele mi-am stabilit principii proprii pe care nu le voi încălca. Nu am apărat niciodată persoane suspecte de viol sau crimă și nici nu o voi face. Este adevărat că am apărat suspecți de tentativă de omor dar care în opinia mea, după ce am sudiat dosarul, nu erau vinovați, iar instanța i-a achitat în final”, a declarat avocatul Monica Anton.

Despre cazul de la Vaslui, aceasta are o poziție fermă: ”În primul rând mi se pare o eroare a judecătorului faptul că cei 7 au fost lăsați în libertate. Pe de altă parte, în opinia mea, aceștia merită pedeapsa maximă privativă de libertate”, a declarat avocatul Monica Anton.

Mai multe persoane fizice, dar și reprezentanții unor asociații neguvernamentale și-au anunțat prezența la Vaslui, pe 14 august, când va avea loc un nou termen în proces, pentru a o susține pe tânăra violată.

Plasarea sub control judiciar a tinerilor acuzați de viol a fost condamnată public și printr-o petiție on-line, care a adunat în câteva zile peste 200.000 de semnături, cerându-se arestarea preventivă a violatorilor.

În urma reacțiilor din partea societății civile, a politicienilor și a simplilor cetățeni care au transmis mesaje de susținere pentru fata abuzată, Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetul General au dispus verificări privind legalitatea procedurilor și a deciziei pronunțate în acest caz.

Inspecția Judiciară a informat că efectuează verificări prealabile pentru a stabili dacă există indicii ale săvârșirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunțat cu privire la măsurile preventive luate față de cei șapte inculpați în cazul fetei violate la Vaslui, cât și de către procurorii care au participat în ședințele de judecată.

 

Articolul anterior

Arsene a riscat, dar i-a ieşit! Dragnea a fost ales preşedinte interimar al PSD

Articolul următor

Primăria Piatra-Neamț s-a înscris pe platforma PiațaPublică.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.