ISSN 2457 - 3973

Negocieri pentru finalizarea lucrărilor pe drumul Bicaz – Poiana Largului! În 2 săptămâni de la reluare ar putea fi gata!

Conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași va avea marți și joi întâlniri cu reprezentanții celor 2 societăți care au primit contractului de reabilitare a drumului național Bicaz – Poiana Largului pentru reluarea lucrărilor.

Directorul DRDP Iași, Dan Pilă, a fost prezent, luni, la o ședință cu prefectul George Lazăr la finalul căreia au fost trase mai multe concluzii.

Din punctul de vedere al Agenției de Protecția Mediului, directorul Iulian Jugan a explicat că lucrurile sunt cât se poate de clare. Lucrarea nu are aviz de mediu iar când Compania Națională de Administrare a Infracturii a depus documentele necesare emiterii avizului, în noiembrie 2019, a fost tardiv.

”Agenția de Protecție a Mediului a fost notificată de DRPD Iași pe 7 iunie 2019 că vrea să realizeze acest proiect. După numai 4 zile am emis o decizie inițială în care am solicitat un memoriu de prezentare și taxa aferentă analizării proiectului. Memoriul a fost depus în noiembrie, când urma să se și finalizeze această lucrare. Am încercat să contactăm fosta conducere a DRDP  Iași, am discutat și cu constructorii și le-am spus că nu există documente eliberate de instituția noastră pentru a desfășura lucrările, motiv pentru care am emis un act de respingere a proiectului. Colegii mei din APM au constatat multe și grave neconformități pe amplasament, în teren. Au fost create halde de deșeuri rezultate din frezare și excavare. Erau camioane care depozitau criblura, mai ales în zona comunei Hangu. Copacii din vale erau înclinați. Am atenționat firma care lucra în zonă dar a încercat o justificare puerilă că vor scoate haldele. Și în momentul de față aceste halde sunt un pericol și pun în pericol construcțiile de jos, și într-un viitor nu foarte îndepărtat vor ajunge în lac”, a declarat directorul APM Neamț, Iulian Jugan.

Directorul DRDP Iași, Dan Pilă, a subliniat că intenția instituției pe care o conduce este ca lucrările să fie terminate cât mai rapid. Dar că totul depinde de firmele care au obținut lucrarea în urmă cu un an și care au solicitat rezilierea contractului.

”Pe noi ne interesează să terminăm această lucrare. Lucrările au fost sistate la începutul lunii decembrie. Mai sunt 2 săptămâni de execuție din acest contract. Aceste lucrări trebuie să meagă concomitent cu activitate de proiectate fiind lucrări pe situații de urgență. Acest proiect a trecut de avizul CTE în aprilie iar toate situațiile de lucrări înainte de constructor au fost comparate cu datele din proiectul tehnic. Nu am căzut la înțelegere cu privire la anumite lucrări desfășurate de constructor. Marți și joi vom discuta cu contractul și legea pe masă, cu situația de lucrări pe masă, vom discuta cu cei 2 constructori orice detaliu scris pentru a elimina toate semnele de întrebare. Doar așa, printr-o colaborare directă, se poate finaliza proiectul. Din partea CNAIR este întreg sprijinul, sunt alocate sumele necesare, dar trebuie să rezolvăm aceste inadvertențe. Am găsit deschidere și la constructori”, a declarat Dan Pilă.

Prefectul George Lazăr a fost mai acid și a lăsat să se înțeleagă că lucrările au fost oprite forțat, pentru ca situația să fie exploatată politic.

”Au ajuns la oamenii din zonă mesaje otrăvite. S-a acreditat ideea că Guvernul nu face treaba și blochează derularea investiției. Sunt aspecte mincinoase! Nu Guvernul României, nu eu, ca prefect, nu primul ministru Ludovic Orban, blocăm aceste investiții. Banii sunt asigurați pentru terminarea lucrărilor în bune condiții și legalitate. Acest drum nu este blocat, intenția și dorința noastră este ca drumul să fie terminat și redat circulației în bune condiții. Aceste minciuni promovate de președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, au iz politic, sunt tendențioase, incită zona de speranță a oamenilor din zonă împotriva Guvernului. Iar acest lucru trebuie combătut. Vorbește de lucruri imaginare și când stă la masă cu cumătrul lui se sfătuiește ce minciuni să mai spună opiniei publice. Dar oamenii trebuie să știe realitatea și adevărul. Acest contract trebuia finalizat pe 15 noiembrie. Nu și-a respectat contractul și este problema lui și nu a Guvernului sau a oamenilor de acolo. Am ajuns aici din cauza inadvertențelor din cauza constructorului, nu a depus proiectul tehnic în termen de 3 luni ci după un an, că nu a terminat contractul pe 15 noiembrie. Notificarea de reziliere a făcut-o constructorul, nu Guvernul României! S-a solicitat rezilierea de societate Aqua Parc, firmă controlată de cumătrul domnului Arsene. Cu toate că nu reușește să justifice în acte și teren toate sumele de bani cerute la decont, el le solicită. Există probabil în spate o vocație mincinoasă și politică pentru a denigra Guvernul. Asta construiește domnul Arsene și constructorul”, a acuzat prefectul George Lazăr.

Dacă negocierile dintre DRDP Iași și constructor vor avea succes, lucrările la drum ar trebuie finalizate în maxim 14 zile. După care se va turna covor asfaltic pe toată suprafața de 44 kilometri a drumului, fondurile fiind asigurate de Guvern.

Dacă firma Aqua Parc își va menține decizia de a rezilia contractului, lucrările pe drum ar putea fi reluate cel mai devreme în luna octombrie. Pentru că ar include o expertiză a lucrărilor deja efectuate, realizarea unui caiet de sarcini, licitație (cu termen de contestație), etc.

Articolul anterior

O minoră din Piatra-Neamț a fost dată dispărută de familie

Articolul următor

Ciobanul rătăcit a fost găsit la Borca! A pus pe jar 75 de salvatori!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *