ISSN 2457 - 3973

Nemțean răpit de 7 luni de jihadiști! Ultimele informații sunt din luna august!

De mai bine de 7 luni, Iulian Gherguț (39 ani), din județul Neamț este ținut ostatec de una dintre cele mai periculoase grupări jihadiste din Africa: Al-Mourabitoune.

Ultimele date certe datează de pe 29 august, atunci când celula de criză interinstituțională a luat notă de difuzarea, la data de 29 august 2015, a unui material video cu Iulian Gherguţ. Acesta făcea apel la familia sa, care locuiește în comuna Săbăoani, la directorul companiei pentru care a lucrat şi la guvernele României şi cel din Burkina Faso pentru a fi salvat. Se pare însă că înregistrarea era de pe 18 august şi a fost publicată pe 29 august, timp în care imaginile și sunetul au fost prelucrate, iar publicarea a fost securizată de teroriști.

”Numele meu este Iulian Gherguţ. Sunt din România. Astăzi este 18 august 2015. Eu am fost răpit în Tambao de gruparea Al-Mourabitoune. Eu cer familiei mele doar să mă ajute să fiu eliberat. Îi salut pe mama mea Cecilia şi pe tatăl meu George. Cer directorului firmei Pan African, domnul Suleyman, şi Guvernului României și Guvernului Burkina Faso să pot fi eliberat cît mai repede posibil şi să asiste la negocieri“, spune romașcanul în filmarea publicată pe site-ul liveleak.com iulian-ghergut-nou

Lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen. Cu toate acestea, de pe 19 august nu a mai fost transmis nici un mesaj public despre starea lui Iulian Gherguț.

Pe de o parte, poate fi luată în calcul ipoteza că Gherguț se află în viață, deși nu se știe dacă mai este ținut captiv de Al-Mourabitoune sau a fost vândut către Al-Qaeda. 

Gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune este o mişcare înfiinţată în urmă cu aproximativ doi ani de islamistul Mokhtar Belmokhtar, care a devenit cunoscută printr-un atac din 2013 soldat cu moartea a doi români, în Algeria. De aceea, și varianta cea mai pesimistă, că nemțeanul nu mai este în viață, poate fi luată în calcul. Însă execuțiile jihadiștilor sunt întotdeauna făcute publice pentru a transmite un mesaj. Cu toate acestea, de la momentul execuției și până la publicarea imaginilor pot trece între 3 și 6 luni. 

Situația, atât cât permite, este analizată de o celula de criză interinstituţională din care fac parte SIE, SRI, MApN, Administraţia Prezidenţială, etc.

Dosarul este clasificat și atât vreme cât nu apar informații în spațiul public din partea teroriștilor, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe nu oferă informații noi. Asta nu înseamnă că în paralel nu se duce o activitate asiduă și riscantă pentru a afla informații despre Iulian Gherguț. romascan disparut

Articolul anterior

Atentate sângeroase la Paris! Cel puțin 120 morți! Cunoașteți nemțeni aflați într-o situație de urgență?

Articolul următor

EXCLUSIV – Atentatele din Paris au băgat spaima într-un grup de elevi de la Colegiul Național ”Petru Rareș”

2 Commentarii

  • mai nou, jihadishtii se numara sau se masoara.n luni?.. eh, ati greshat si voi, ca, deh, sinteti oamini..

    • Multumim de semnal dar si de modul de ~semnalizare~.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular