ISSN 2457 - 3973

Nemțeanul Marius-Alexandru Olaru, locul 1 la Competiția Internațională de Robotică ”RoboChallenge”

Marius-Alexandru Olaru, elev la Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț, a obținut premiul întâi la categoria Mini Sumo Kids din cadrul Competiției Internaționale de Robotică RoboChallenge, eveniment care a avut loc în perioada 1-3 noiembrie la Universitatea Politehnica București. La RoboChallenge 2019 au participat peste 600 de concurenți din 17 țări, iar la categoria Mini Sumo Kids, dedicată participanților cu vârsta de cel mult 18 ani, au concurat 70 de roboți (http://www.robochallenge.ro/ro/competition/participants). Marius s-a înscris în competiție cu robotul numit SpeedyBot realizat sub îndrumarea profesorului Liviu-Constantin Olaru de la Colegiul Național Petru Rareș din Piatra Neamț, părinte, îndrumător și coleg de echipă în același timp!

Despre participarea la RoboChallenge 2019 și despre pasiunea lui pentru roboți, Marius Olaru a subliniat următoarele:

„Pasiunea mea pentru robotică a început în clasa a VII-a când am construit primul meu robot din piese Lego. Totul părea un joc însă roboții Lego au toate trăsăturile unui proiect complet de robotică: conțin senzori complecși, controlere, motoare, piese mecanice diverse și cel mai important, aceștia trebuie programați ca să funcționeze! În următorii doi ani am participat la Competiția Internațională Infomatrix la categoria Lego Mini Sumo și am obținut o medalie de bronz, apoi una de argint. Anul școlar trecut am participat din nou la Infomatrix, de data aceasta la categoria Mini Sumo, cu un robot construit pe platforma Arduino. Era vorba de SpeedyBot 1.0 cu care am obținut din nou argintul la această competiție. Pentru ediția de anul acesta a Competiției Internaționale RoboChallenge, am îmbunătățit robotul atât hardware cât și software. Astfel m-am înscris cu SpeedyBot 2.0 în concurs! Chiar dacă munca pentru îmbunătățirea robotului a fost grea și plină de provocări, iar orele de somn din săptămâna dinaintea competiției au fost foarte puține, tot efortul a meritat: SpeedyBot s-a comportat admirabil în ringul de luptă și am reușit să obțin locul întâi la categoria Mini Sumo Kids! A fost prima dată când am participat la RoboChallenge și am rămas plăcut impresionat de anvergura concursului, de felul în care au fost organizate activitățile, de căldura cu care am fost primiți la Universitatea Politehnica! În plus, RoboChallenge este o competiție dedicată exclusiv proiectelor de robotică și conține 14 secțiuni diferite la care poți să participi cu proiecte din domeniul roboticii. Mi-am făcut mulți prieteni la RoboChallenge și sunt hotărât să particip și în anii viitori la această competiție!”

Profesorul Liviu Olaru a adăugat următoarele:

„Suntem bucuroși că am reprezentat cu succes liceele noastre și orașul nostru la RoboChallenge! Rezultatul obținut a fost unul foarte bun, dar mai important decât acest rezultat a fost întregul proces de realizare a robotului, munca de echipă de dinainte de concurs și din timpul competiției. Ne dorim să multiplicăm acest proiect cu tot ce înseamnă el și în cadrul Centrului de Învățare Automată (Machine Learning Hub) pe care l-am inițiat împreună cu domnul profesor Alexandru Iacob în școala noastră! Centrul de Învățare Automată este un proiect care va fi construit de noi pe parcursul mai multor ani și care este deschis tuturor tinerilor din oraș pasionați de studiul inteligenței artificiale, învățării automate, roboticii, noilor tehnologii în general. Finanțarea Centrului de Învățare Automată va fi asigurată prin intermediul ajutorului financiar acordat de parteneri și de sponsori. Până la momentul emiterii acestui comunicat de presă, am fost sponsorizați de Criber NET cu o imprimantă 3D, am semnat un acord de parteneriat cu Primăria Municipiului Piatra Neamț în urma căruia vom obține finanțare pentru Hub și de asemenea am demarat discuții cu Oracle Academy pentru obținerea unei sponsorizări care să sprijine funcționarea Centrului de Învățare Automată. Până la alocarea finanțărilor care să permită funcționarea optimă a Hub-ului, am realizat primele achiziții de componente și materiale din resursele financiare special rezervate pentru astfel de proiecte educaționale în cadrul proiectului Zayed Future Energy Prize adus în școala noastră în 2015 de domnul profesor Alexandru Iacob. Suntem încrezători că experiența dobândită în ultimii ani cu prilejul proiectelor construite de noi în școală, dar și cu ocazia participării cu succes a elevilor îndrumați de noi la competițiile de profil (rezultatul de top obținut anul acesta la RoboChallenge se înscrie în această direcție) ne întăresc încrederea că Hub-ul de Machine Learning va fi implementat cu succes și va crește de la an la an!”.

Articolul anterior

EXCLUSIV Un fost prefect s-ar putea întoarce pe funcție la Prefectura Neamț

Articolul următor

Limbaj de mahala la PSD Neamț! Un deputat îi dă …uie pe facebook lui Dan Barna!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.