Incursiune în istoria mai nouă a Festivalul „Florile Ceahlăului”
O nouă isterie a cuprins de câteva zile România şi, inevitabil, şi judeţul Neamţ.
Nebunia de la benzinării s-a mutat acum în hyper-market-uri. Speriaţi că vinea foametea şi/sau că preţurile la produsele de bază vor creşte, nemţenii au început să cumpere ulei, făină şi zahăr cu baxurile.
Efectul a fost similar celui de la benzinării: depozitele dar şi hyper-market-urile au profitat şi au mărit preţurile, în unele cazuri cu aproape un leu pe produs.
Un alt aspect înregistrat în Neamţ este cel al cantităţilor care pot fi cumpărate. În timp ce unele magazine nu au impus limite, la altele este menţionat expres că nu pot fi achiziţionate mai multe de 2 baxuri de client (foto jos).
Sâmbătă, autorităţile au reacţionat din două direcţii: Guvernul a anunţat că România nu se confruntă cu o criză a alimentelor de bază iar Autoritatea de Protecţie a Consumatorilor urmează să efectueze controale în cazul în care apar majorări semnificative ale preţurilor, cum s-a întâmplat în cazul carburanţilor.
„Am văzut că s-a iscat iar o mare isterie legată de faptul că România nu ar avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor românilor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă – nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui – dar avem stocuri de ulei, astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibru. Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluţia stocurilor în fiecare dimineaţă. Avem o celulă de analiză, de criză, la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem: verificăm stocurile de cereale şi de alimente şi în cazul acesta de ulei. Pe lângă faptul că se află în depozite suficiente cantităţi de ulei pentru a nu crea dezechilibre, avem şi stocuri de floarea soarelui la fabricile producătoare de ulei din ţara noastră şi, slavă Domnului, avem fabrici producătoare de ulei, nu depindem de importuri majore în această privinţă”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
O isterie similară s-a întâmplat şi în martie-aprilie 2020, la începutul pandemiei de COVID-19. Atunci, românii au golit rafturile de conserve, ulei, făină, drojdie şi hârtie igienică.