ISSN 2457 - 3973

O stradă din Piatra-Neamţ poartă de azi numele regretatei actriţe Draga Olteanu Matei

O stradă din Piatra-Neamţ poartă, de astăzi, numele îndrăgitei şi regretatei actriţe Draga Olteanu Matei.

Consiliul Local Piatra-Neamţ a aprobat în unanimitate proiectul iniţiat în acest sens de primarul Andrei Carabelea.

„Propunem atribuirea denumirii de strada Draga Olteanu Matei acestei străzi ca un act de respect pentru cea care a fost o îndrăgită actriţă, cu o carieră de excepţie în teatru şi cinematografie”, preciza referatul înaintat Consiliului Local Piatra-Neamţ.

Strada Draga Olteanu Matei are o lungime de 218 metri şi se află în zona Lacului Bâtca Doamnei.

************************

Actriţa Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933, potrivit volumului ”Cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, 1996).

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1956. În septembrie, acelaşi an, a debutat în piesa ”Ziariştii” de Alexandru Mirodan, potrivit www.cinemagia.ro. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, actriţa Draga Olteanu Matei a încântat spectatorii români interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV. De asemenea, a scris scenariile pentru filmele „Patima” (1974, în colaborare cu regizorul George Cornea), „Dumbrava Minunată” (1980, regia Gheorghe Naghi), dar şi ”Cucoana Chiriţa” (1986, regia Mircea Drăgan) şi ”Chiriţa în Iaşi” (1987, regia Mircea Drăgan), după piesa ”Coana Chiriţa” a lui Vasile Alecsandri.

Draga Olteanu Matei a debutat în film cu un rol în lungmetrajul „Blanca” (1955), regizat de Mihai Iacob şi Constantin Neagu, în distribuţia căruia se regăseau, printre alţii, Amza Pellea şi Silvia Popovici.

Printre colegii de platou, alături de care îndrăgita actriţă a jucat, s-au aflat, de-a lungul timpului, actorii Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Victor Rebengiuc, Tamara Buciuceanu-Botez, Adrian Pintea, Dem Rădulescu, Emil Hossu, Mircea Diaconu, Catrinel Dumitrescu, Mitică Popescu, Octavian Cotescu, Marcel Iureş, Maria Ploae, Radu Beligan, Ilarion Ciobanu, George Constantin, şi mulţi alţii.

După pensionarea sa din Teatrul Naţional (1992), marea actriţă a înfiinţat, la Piatra-Neamţ, Compania teatrală pentru actori neprofesionişti ”Teatrul Vostru”.

A devenit oficial pietreancă la începutul lunii septembrie 2007, când a obţinut buletin de Piatra Neamţ.

La 25 octombrie 2007, i-a fost acordat titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ.

Actriţa Draga Olteanu Matei a murit în cursul nopţii de 17/18 noiembrie 2020 în secţia de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Gastroenterologie şi Hematologie Iaşi.

Draga Olteanu Matei a fost înmormântată cu onoruri militare în Cimitirul „Eternitatea” Piatra-Neamţ, având în vedere că era decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

Articolul anterior

PSD Piatra-Neamţ cere în Consiliul Local modificarea a două prevederi aberante care privesc funcţionarea teraselor

Articolul următor

Nemţean amendat cu 6.000 lei după ce a reclamat la 112 că nu este primit într-o sală de „păcănele”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.