ISSN 2457 - 3973

Opoziția îi cere lui Arsene să anuleze finanțarea de 3,2 milioane euro pentru spitalul modular fantomă

22 mai 2020

Consilierul județean Cristian Ungurianu, singurul din cei 2 consilieri ai PMP care a votat alături de PNL împotriva alocării a 3,2 milioane euro pentru un așa-zis spital modular la Iași, îi cere președintelui CJ să propună anularea proiectului. Și, prin prisma faptului că este și președinte al PSD Neamț, Ionel Arsene poate cere colegilor săi consilieri să susțină anularea alocării banilor pentru proiectul-fantomă!

Ungurianu a depus la registratura CJ Neamț un proiect de hotărâre în acest sens, însoțit de un referat de specialitate, prin care solicită cuplului administrativ Ionel Arsene – Daniela Soroceanu să introducă pe ordinea de zi a viitoarei ședințe această hotărâre.

Motive de oportunitate expuse de Cristian Ungurianu pentru a anula alocarea a 3,2 milioane euro din banii nemțenilor, într-un proiect care ar fi pus în practică la Iași, sunt:
– ADI Euronest nu este o entitate eligibila pentru recuperarea investitiei din fonduri europene; nu era eligibila nici in momentul intocmirii cererii de finantare inaintate catre CJ Neamt si nu este nici astazi;
– starea de urgenta decretata de Presedintele României ca urmare a pandemiei COVID 19 a incetat in data de 15 mai 2020 datorita depasirii punctului maxim de infectare a populatiei;
– sistemul sanitar din cele 2 judete , Iasi si Neamt, a reusit sa acopere cu usurinta, prin dotarile existente deja, necesarul de servicii medicale pentru bolnavii de COVID 19;
– capacitatea SJU Piatra Neamt de tratare a pacientilor infectati cu virusul COVID 19 a fost marita cu inca 20 de paturi de terapie intensiva, paturi dotate cu ventilatoare si monitoare pentru functii vitale; aceste investitii au fost aprobate de plenul CJN in data de 30.03.2020;
– numarul persoanelor infectate cu virusul COVID 19 din Judetul Neamt este intr-o continua scadere, astazi existand doar 4 persoane cu acest diagnostic in terapie intensiva;
– Guvernul Romaniei a aprobat achizitionarea din fonduri guvernamentale a unui spital similar si amplasarea acestuia in Judetul Bacau; deci, in cazul in care pe viitor se va dovedi ca numarul de locuri din spitalele COVID de faza 1 si 2 vor fi insuficiente, va exista o solutia regionala de acoperire a nevoilor suplimentare de servicii medicale;
– procedura de achizitie derulata de ADI Euronest a fost un esec iar termenul de livrare al spitalului mobil a fost deja depasit;
– repetarea procedurii de achizitie de catre Euronest ar putea fi dusa la sfarsit cel mai optimist in luna iulie.

Proiectul de parteneriat cu CJ Iași pentru un așa-zis spital modular ce urma să fie ridicat, din containere speciale, pe un teren din Lețcani – Iași, a fost susținut de președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, și aprobat de consilierii PSD, ALDE și Laurențiu Dulamă (PMP).

Inițial, și CJ Bacău urma să facă parte din acest parteneriat dar pentru că a mirosit că ceva este în neregulă, Consiliul Județean Bacău – condus tot de PSD – s-a retras.

Spitalul modular a fost scos la licitație de Asociația EURONEST din care fac parte toate consiliile județene din regiunea Moldovei (dar celelalte nu au dorit să participe la proiectul-fantomă).

Chiar dacă CJ Neamț a dat din banii nemțenilor 3,2 milioane euro, nimeni din Neamț nu a reprezentat județul în comisia de licitație.

Contractul a fost câștigat de o firmă din Turcia care avea ca termen limită de montaj a spitalului data de 19 mai 2020. Pe terenul de la Lețcani nu este nici urmă de spital!

Firma din Turcia a început să găsească motive pentru a întârzia proiectul, susținând că Ankara este în carantină iar convoiul cu containerele nu poate pleca spre Iași. Turcii au trimis în schimb niște poze. Atât!

Dacă la inițierea și aprobarea proiectului, Ionel Arsene se bătea cu cărămida în piept, odată cu trecerea timpului și a termenului de livrare, la CJ Neamț s-a așternut o liniște suspectă!

Și, așa cum susține și Cristian Ungurianu, spitalul modular este tot mai puțin necesar în aceste momente când Spitalul din Piatra-Neamț nu are capacitatea ocupată de pacienți cu Covid-19, numărul de cazuri este în scădere iar cel al însănătoșirilor, în creștere.

Cei 3,2 milioane euro puteau foarte bine alocați spitalelor din Piatra-Neamț, Roman, Târgu Neamț, Bicaz și Bisericani pentru dotări astfel încât să fie crescută capacitatea de primire a pacienților cu Covid-19.

Banii au fost alocați într-un proiect-fantomă care avea nevoie în plus și de alte resurse umane (medici, asistente, infirmiere, zona de bucătărie, pază, mentenanță, etc) ce urmau să fie dislocate de la alte spitale. Și, evident, avea nevoie și de alți bani pentru funcționare.

În plus, chiar dacă a fost aruncată gogoașa că banii ar putea fi decontanți din fonduri europene, acest lucru este imposibil pentru achiziția s-a făcut prin asociația EURONEST care NU ESTE ELIGIBILĂ pentru recuperarea investiției!

Ca notă distinctă a proiectului inițiat de Ionel Arsene, votat de PSD, ALDE și Laurențiu Dulamă (PMP): și liberalul Corneliu Lucian Agăleanu a votat pentru alocarea celor 3,2 milioane euro pentru spitalul modular! Și la câteva zile, a fost confirmat cu Covid-19, dar tot la Spitalul din Piatra-Neamț a ajuns. Pentru că modularul de la Iași există dar … lipsește cu desăvârșire!

Referatul Euronest depus de consilierul Cristian Ungurianu poate fi citit aici

    Articolul anterior

    Județul Neamț – 14 cazuri noi de COVID în ultimele 24 de ore!

    Articolul următor

    Internauții anunță: VINE SPITALUL MODULAR pentru care CJ Neamț a plătit din banii nemțenilor 3,2 milioane euro…

    Lasă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Cel mai popular