ISSN 2457 - 3973

Opt suspecți au fost reținuți în urma descinderilor de ieri, de la clanul Capră! Sunt acuzați de 8 infracțiuni!

În urma celor 6 percheziții desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale  sub coordonarea  D.I.I.C.O.T. –  Biroul Teritorial Neamț, la data de 19 mai a.c., procurorul a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore față de 8 persoane cu vârste cuprinse între 26 și 47 de ani, sub aspectul comiterii infracțiunilor de constituire și aderare la un grup infracţional organizat, camătă, tâlhărie calificată, influențarea declarațiilor, lipsire de libertate în mod ilegal și şantaj.

Din investigații a reieșit că, începând cu anul 2017, liderul grupării, un bărbat de 38 de ani, din Piatra Neamț, ar fi acordat bani cu titlu de împrumut, mai multor persoane, pentru care ar fi perceput dobânzi lunare de 100% din suma acordată.

Pentru a garanta returnarea banilor sau a dobânzilor percepute, bărbatul i-ar fi obligat pe debitori să îi predea cărțile de identitate, în baza cărora ar fi încasat lunar alocațiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau cei în cauză.  În vederea recuperării banilor, membrii grupului ar fi exercitat acte de constrângere fizică și psihică împotriva persoanelor care nu reuşeau să restituie, la termen, sumele datorate.

De asemenea, membrii grupării ar fi constrâns mai multe persoane să întocmească contracte de închiriere a unor locuințe sociale gestionate de o societate comercială din Piatra Neamț, cu scopul de a-i determina să le remită lunar sume cuprinse între 500 și 1000 de euro, pentru a le permite folosirea imobilelor. În situația în care aceștia s-ar fi aflat în imposibilitatea de a mai achita ratele lunare, i-ar fi determinat să își părăsească imobilele.

În cursul lunii mai 2019, în scopul recuperării unor sume de bani sustrase, membrii grupului infracțional ar fi exercitat acte de violență asupra unui bărbat din localitatea Bârgăoani. Pe fondul acestora constrângeri, bărbatul le-ar fi remis 1.300 de euro, 700 de lei și un telefon mobil.

Totodată, liderul grupării, aflat în prezent în stare de deținere, fiind cercetat într-o cauză penală privind infracțiunea de șantaj, ar fi constrâns persoana vătămată în vederea retragerii plângerii penale formulate împotriva sa.

În baza aceleiași rezoluții infracționale, în perioada 5 –  10 mai a.c., cel în cauză ar fi exercitat presiuni asupra unei persoane incarcerate pentru a-i remite 400 de euro, cu titlu de taxă de protecție.

Ieri, polițiștii au depistat, în flagrant delict, pe raza orașului Roznov, un bărbat în timp ce ridica suma de bani stabilită conform convenției, de la un membru de familie al persoanei incarcerate.

15 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Neamț, în vederea continuării cercetărilor.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

În activități au fost angrenați polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate, luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț și jandarmi.

Articolul anterior

Cinematograful Cozla va fi reabilitat și modernizat cu fonduri europene

Articolul următor

A fost publicat ordinul ministrului Sănătății care prevede CINE NU ESTE OBLIGAT să poarte mască de protecție

Un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *