ISSN 2457 - 3973

Parchetul General face o nouă expertiză a incendiului de la SJU Piatra-Neamţ în care au murit 10 oameni

Parchetul General va efectua o nouă expertiză a modului în care s-a produs incendiul din 14 noiembrie 2020, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ.

Managerul SJU Piatra-Neamţ, Alexandru Filimon, a declarat, miercuri, că şi spitalul va avea un reprezentant care va participa la expertiză.

„Se doreşte a se face încă o expertiză. Parchetul General ne-a oferit posibilitatea de a avea un expert al nostru. Am angajat un expert privat, fost colonel ISU, care este expert şi la alte două spitale din ţară, tot cu privire la anumite incendii. Vom avea şi noi punctul nostru de vedere cu privire la această a doua expertiză. Expertiza va fi făcută tot de procurori dar vom avea un reprezentant care poate comenta sau poate pune întrebări tehnice la cum se efectuează expertiză. Va fi o expertiză despre cum a pornit incendiul, cum s-a propagat, unghiuri, temperaturi. Expertiza INSEMEX se pare că nu este concludentă. Concluzia este că se va face o expertiză. Se pare că la alte spitale a mers mai repede ancheta, la noi merge foarte încet”, a declarat managerul SJU Piatra-Neamţ, Alexandru Filimon.

Între timp, secţia ATI în care s-a produs tragedia rămâne sigilată de procurori.

Pacienţii care necesită terapie intensivă sunt internaţi în spitalul modular construit, în curtea spitalului, cu fonduri din donaţii de Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”.

Pe 25 octombrie 2021, procurorii Parchetului General au pus sub acuzare zece persoane, printre care şase au îndeplinit succesiv funcţia de manager interimar de spital, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

În acelaşi dosar, au fost puse sub acuzare două asistente care îi îngrijeau pe pacienţii bolnavi de COVID-19, pentru că ar fi lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis, o lumânare tip candelă, precum şi medicul şef al Secţiei ATI a spitalului, deoarece nu a luat măsurile necesare pentru asigurarea ventilaţiei în saloanele ATI.

În plus, medicul şef este acuzat că, împreună cu un alt medic din Secţia ATI, ar fi falsificat o adresă privind îngrijirile acordate pacienţilor.

De asemenea, a fost pus sub acuzare şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ.

Articolul anterior

Un bărbat din Neamţ a murit strivit de o sobă de metal

Articolul următor

Asfalt pe un drum de pământ, la Țolici, în comuna Petricani

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *