ISSN 2457 - 3973

Pârtiile de schi şi sanie din Durău au fost deschise oficial

Pârtiile de schi şi sanie din Durău au fost deschise din a doua zi de Crăciun (26 decembrie 2021) pentru toţi iubitorii sporturilor de iarnă.
O echipă din cadrul compartimentului prevenire a Serviciului Judeţean Salvamont Neamţ, împreună cu administratorul pârtiei, a analizat cu atenţie, la primele ore ale dimineţii, atât montarea elementelor de siguranţă, a panourilor averizoare cât şi a celor care interzic anumite activităţi care pot pune în pericol desfăşurarea activităţilor recreativ – sportive.
„Punctul de prim ajutor va fi deservit de către personal specializat pe toata perioada sezonului schiabil. Echipamentele centrului de închirieri corespund normelor de securitate în exploatare iar personalul a fost instruit şi are experienţa necesară derulării acestei activităţi. Accesul autospecialelor Salvamont, Ambulanţă şi SMURD este asigurat printr-o cale secundară cu access restricţionat altor autovehicule. Avand în vedere că documentaţia pentru emiterea avizului de siguranţă montană corespunde cu situaţia existentă în complexul Durău Park şi că aceasta este completă în conformitate cu legislaţia şi cerinţele actuale, considerăm că întreaga activitate a sporturilor de iarnă îşi poate începe activitatea în Durău Park”, a declarat şeful Serviciului Salvamont Neamţ, Raul Papalicef.
Salvamontiştii au reamintit practicanţilor sporturilor de iarnă că legislaţia actuală reglementează conduita schiorilor şi a altor persoane pe pârtiile de schi:
Regulile de conduită a schiorilor şi a altor persoane care utilizează pârtiile şi traseele de schi pentru agrement( HGR 801/96)
8.1. Schiorii amatori şi de performanţă, precum şi utilizatorii de snowboard sunt obligaţi să respecte următoarele reguli de conduită stabilite de Federaţia Internaţională de Schi:
a) să schieze în aşa fel încât să nu pună în pericol viaţa altui schior sau să îi cauzeze acestuia un prejudiciu;
b) să îşi adapteze viteza şi maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiţiei fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condiţiilor atmosferice şi densităţii traficului de pe pârtie;
d) să depăşească pe schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiţia ca această depăşire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluţie neaşteptată a celui ce urmează să fie depăşit;
e) să se asigure, printr-un examen atent al traficului din amonte şi al celui din aval, că atât el, cât şi alţi schiori sunt în afara oricărui pericol cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului după o oprire temporară pe pârtie;
f) să evite staţionarea pe pârtie, mai ales pe porţiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, să elibereze pârtia în cel mai scurt timp posibil;
g) să utilizeze numai marginea pârtiei, în cazul în care este obligat să urce sau să coboare pe jos;
h) să respecte indicatoarele de semnalizare şi balizele de marcare instalate pe pârtiile şi traseele de schi;
i) să anunţe postul de prim-ajutor, în cazul accidentării unui schior, şi să acorde sprijin la transportarea acestuia – doar la solicitarea echipei Salvamont !!!
j) să îşi decline identitatea în faţa organelor abilitate, în cazul în care a fost martorul unui accident sau a provocat el însuşi accidentul.
8.2. Persoanele care utilizează pârtiile şi traseele de schi pentru agrement în alt scop decât în cel al schiatului sunt obligate să respecte următoarele reguli:
a) să nu coboare pe pârtiile sau traseele de schi pentru agrement utilizând sănii sau dispozitive improvizate;
b) să nu deterioreze indicatoarele de semnalizare, panourile şi balizele de marcare;
c) să nu circule pe pârtiile sau traseele de schi cu automobile, tractoare sau orice alt tip de vehicul;- exceptie fac utilajele administratorului si cele ale salvamont aflate in exercitarea misiunilor specifice
d) să nu efectueze lucrări care ar conduce la deteriorarea pârtiei sau a traseului de schi;
e) să nu depoziteze materiale de orice natură sau deşeuri pe pârtiile şi traseele de schi;
f) să nu utilizeze pârtiile şi traseele de schi omologate pentru păşunat;
g) să nu lipească materiale publicitare pe suporturile sau pe plăcuţele indicatoarelor de semnalizare.

Articolul anterior

Un minor de 17 ani, din Târgu Neamţ, s-a urcat beat la volan a provocat un accident şi a fugit

Articolul următor

Un pieton beat a fost accidentat grav de o femeie pe DN 15, la Preluca

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *