ISSN 2457 - 3973

Poliția a cerut de la CJ Neamț documentele privind pseudo-spitalul COVID de la Lețcani, finanțat cu 3,2 milioane euro

Ofițerii IPJ Neamț au solicitat de la Consiliul Județean Neamț documentele privind finanțarea cu 3,2 milioane euro, din bugetul județului, a pseudo-spitalului COVID ce trebuia să funcționeze de 3 luni la Lețcani – județul Iași.

Dezvăluirea a fost făcută de inspectorul șef al IPJ Neamț, comisarul șef Paul Tablan, care a subliniat că polițiștii s-au autosesizat din spațiul public cu privire la situația acelui contract.

”Orice fel de sesizare care apare în spațiul public face parte din fișa postului să ne autosesizăm. Este și problema de competență materială. Cel mai probabil, aceste verificări se fac iar instituțiile competenente au fost sesizate cu privire la ceea ce se întâmplă. Când am demarat verificări la IPJ Neamț, au fost solicitate de la CJ Neamț contractul și celelalte documente”, a declarat inspectorul șef al IPJ Neamț, comisarul șef Paul Tablan.

Pe de altă parte, prefectul George Lazăr a precizat că cele 3,2 milioane euro ar fi putut fi direcționate către spitalele din județul Neamț și nu într-un contract dubios, cu șanse infime de a fi dus la capăt.

”Știu că investiția de la Lețcani trebuia finalizată pe 19 mai 2020. Suntem în august și înțeleg că nu au venit nici toate containerele pentru construcția spitalului. După ce va fi finalizat trebuie și resursa de muncă – doctori, asistente, infirmiere – și apoi trebuie solicitat avizul DSP. Eu nu cred în miracole, în minuni, nu cred că va fi finalizat și va putea primi pacienți. Resursa financiară a județului Neamț de 3,2 milioane euro trebuia direcționată către Spitalul Județean Neamț, pentru a aduce îmbunătățiri. Sau trebuia gândit un spital suplimentar în Neamț, cu un număr de locuri mai mic, de aproximativ 100 paturi, și lucrurile ar fi fost altfel. Există vulnerabilitatea și riscul ca acel spital să fie o afacere bine gândită de președinții CJ de la Neamț și Iași. Celelalte județe din Moldova nu au contribuit cu nimic și mă întreb ce au știut președinții de CJ din aceste județe pentru că nu au vrut să fie parte în acest scenariu cu spitalul modular de la Iași. Este o întrebare retorică la care sper să primesc răspuns din partea autorităților”, a declarat prefectul George Lazăr.

Prefectul de Neamț a adăugat că în contract trebuie să fie prevăzute clauze contractuale clare, cu penalități pentru întârzierea livrării.

”Într-o țară normală, când nu se respectă un contract, cineva trebuie să plătească. Iar dacă există lucruri ilegale, cineva trebuie să răspundă”, a menționat George Lazăr.

Am întrebat și reprezentanții DSP Neamț dacă, înainte sau după ce s-a propus finanțarea spitalului, cineva de la Consiliul Județean Neamț le-a cerut părerea, ca specialiști.

”În ceea ce privește construcția și personalul care va deservi spitalul, nu am fost informați și nici nu ni s-a cerut părerea”, a declarat dr Daniela Marcoci, din cadrul DSP Neamț și fost director al Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Ca și concluzie (temporară), nemțenii par să fi luat o altă țeapă de la CJ Neamț, de această dată în valoare de 3,2 milioane euro. Bani care au fost plătiți din bugetul județului pentru un proiect ce seamănă cu o glumă sinistră!

Proiectul de finanțare a așa-zisului spital a fost propus de Ionel Arsene și a fost votat cu ochii închiși de PSD-ALDE și Laurențiu Dulamă (PMP).

 

 

 

Articolul anterior

ALDE Neamț se predă total PSD-ului

Articolul următor

Dezvoltarea serviciilor turistice, una dintre prioritățile Primariei Piatra-Neamț

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *