ISSN 2457 - 3973

Polițiștii nemțeni au predat Complexului Muzeal din Iași coiful corintic, vechi de 2.500 ani, găsit la percheziții

Polițiștii nemțeni au predat Complexului Muzeal din Iași coiful corintic, vechi de 2.500 ani, găsit la perchezițiile efectuate la începutul acestei săptămâni.

”Astăzi, 15 ianuarie 2021, de Ziua Culturii Naționale, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași a primit în custodie, în calitatea sa de administrator al patrimoniului cultural al statului român, de la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț, o piesă cu valoare istorică excepțională: un coif corintic din bronz, datat în secolul al V-lea î.H. Acesta a fost descoperit întâmplător în 2014 în albia Siretului pe raza comunei Alexandru Ioan Cuza, județul Iași, fiind recuperat de organele judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț – Serviciul de Investigații Criminale în data de 12 ianuarie 2021, cu ocazia unor cercetări penale efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman. Din dispoziția organelor judiciare, cu avizul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, bunul intră în patrimoniul cultural al statului român, administrat de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, astăzi semnându-se procesul verbal de predare-primire de către Manager dr. Lăcrămioara Stratulat și Comisar dr. Vitalie Josanu de la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț”, au declarat, vineri, reprezentanții Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Coiful corintic din bronz cântărește 880 grame, cu circumferința de aproximativ 60 cm și înălțimea de 26 cm, este în stare bună de conservare, însă datorită condițiilor de zacere reprezentate de păstrarea pe parcursul unei lungi perioade de timp în albia Siretului, prezintă presiuni specifice cauzate de rularea prundișului.

În etapa următoare, se va stabili o comisie formată din restauratori și conservatori ai Centrului de Conservare-Restaurare a Patrimoniului din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, care va face o anamneză a obiectului și va stabili etapele de conservare preventivă și/sau restaurare.

La finalul acestei faze, obiectul va fi valorificat expozițional de Muzeul de Istorie a Moldovei la Palatul Culturii din Iași.

Articolul anterior

Deputatul Iulian Bulai (USRPLUS): Dacă Eminescu ar fi trăit azi, ar fi semnat pentru ”Fără penali în funcții publice”

Articolul următor

COVID/ Prefectura a stabilit vineri restricții într-o localitate din Neamț! Iată situația pe județ.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *