ISSN 2457 - 3973

Prefectul George Lazăr cere sprijin guvernamental pentru mănăstirea de la Petru Vodă

Prefectul județului Neamț, George Lazăr, a mers duminică dimineață la mănăstirea Paltin de la Petru Vodă, pentru a vedea personal pagubele suferite de obștea mănăstirească în urma incendiului de sâmbătă seara. George Lazăr a solicitat și șefilor ISU, IPJ și Jandarmeriei să fie prezenți, astfel încât să găsească soluții rapide pentru a ajuta mănăstirea.
În urma discuțiilor cu maica Iustina – stareța mănăstirii de maici și părintele Hariton – starețul mănăstirii de călugări, prefectul George Lazăr a decis ca luni să emită un ordin pentru constituirea unei comisii de evaluarea a pagubelor în urma incendiului.
Comisia va avea ca sarcină să vină până miercuri cu rezultatele evaluării iar pasul următor va fi cel de solicitare a unui sprijin din partea Guvernului.
”Vom convoca, imediat ce avem evaluarea, o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care vom aproba solicitarea unui ajutor financiar din partea Guvernului. De asemenea voi lua legătura cu reprezentanții Direcției Silvice Neamț pentru a vedea ce posibilități sunt pentru a se face o donație de lemne pentru refacerea acoperișului și podului. Sper să avem un sprijin și din partea unei societăți comerciale importante care ar putea dona ciment. Încercăm să găsim măsuri complementare pentru a sprijin mănăstirea. Acolo viețuiesc 120 de maici care au grijă de 40 de bătrâni și 20 de copii care provin din familii fără posibilități materiale. În aceste momente de cumpănă trebuie să dăm dovadă de unitate și de spirit creștin”, a declarat prefectul George Lazăr.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a ținut să aprecieze și intervenția pompierilor, care au reușit să evite extinderea incendiului. Asta cu atât mai mult cu cât clădirile din incinta mănăstirii sunt foarte apropiate între ele.
”Datorită intervenției rapide a pompierilor, sub coordonarea inspectorului șef – generalul Ioan Nițică, focul nu s-a propagat către bisericuța din lemn, din imediata apropiere. De aceea vreau să felicit ISU Neamț pentru modul în care a intervenit”, a adăugat prefectul George Lazăr.
În urma incendiului de sâmbătă seara au ars :
– mansarda pe o suprafață de aproximativ 400 mp,
– acoperișul pe o suprafață de aproximativ 500mp,
– obiecte de mobilier aflate în chilii,
– cărți aflate în biblioteca mănăstirii,
– obiecte de cult,
– aproximativ 3 tone plante medicinale depozitate în saci.

Articolul anterior

Muncă în folosul comunității, transformată în pedeapsă cu închisoarea

Articolul următor

Starețul de la Mănăstirea Nechit, în stare extrem de gravă!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *