ISSN 2457 - 3973

Prefectura Neamţ: Alin Lehăduş a fost ales viceprimar de Piatra-Neamţ cu ÎNCĂLCAREA LEGII!

Alegerea lui Alin Lehăduş în funcţia de viceprimar al municipiului Piatra-Neamţ, pe 21.12.2021, s-a făcut cu încălcarea legii.

Este constatarea făcută de Prefectura Neamţ, prin compartimentul de legalitate a actelor, şi prezentată, miercuri, într-o conferinţă, de prefectul George Lazăr.

Ca atare, hotărârea CL Piatra-Neamţ devine ilegală şi, potrivit legii, trebuie repusă în analiza legislativului pietrean.

În caz contrar, Prefectura Neamţ va ataca în instanţa de contencios-administrativ hotărârea ilegală prin care Alin Lehăduş a fost ales, în decembrie 2020, viceprimar.

„Am iniţiat procedura prealabilă privind Hotărârea Consiliului Local de alegere a viceprimarului, la acea dată. Ca şi măsuri, am solicitat revocarea hotărârii respective, în prima şedinţă ordinară sau extraordinară a Consiliului Local”, a declarat prefectul George Lazăr.

Ce se întâmplă cu toate actele administrative semnate de Alin Lehăduş ca viceprimar? Este un alt aspect. Pentru că odată cu alegerea sa, ilegală din punctul de vedere al Prefecturii, a urmat un tăvălug de acte semnate de acesta care ar putea deveni nule de drept.

Pentru cei care au uitat istoria alegerii lui Lehăduş (PRO România) în funcţia de viceprimar, aducem aminte că toată istoria.

În ziua respectivă, anterior şedinţei, Liviu Harbuz (PRO România) a demisionat din calitatea de consilier local. Legea privind alegerea viceprimarilor specifică foarte clar că aceştia nu pot fi aleşi decât după ce au fost validate toate mandatele consilierilor locali. Ori demisia lui Harbuz atrăgea vacantarea unui post de consilier. Şi, ca atare, alegerea viceprimarului – propusă într-o şedinţă de îndată a CL Piatra-Neamţ de primarul Andrei Carabelea – nu mai avea susţinerea legală.

„În Codul Administrativ nu există retractarea demisiei unui consilier local. Demisia a fost înregistrată în scris şi ulterior s-a făcut, de către doamna secretar a municipiului Piatra-Neamţ, actele necesare de vacantare a postului de consilier local. Nu se poate reveni asupra demisiei, pentru că nu există un raport de muncă între consilier local şi Consiliul Local, ca să te poţi preleva de Codul Muncii. Ne raportăm în acest caz doar de Codul Administrativ”, a explicat prefectul George Lazăr.

Chiar şi aşa, şedinţa s-a ţinut, motivat de faptul că Harbuz a revenit asupra deciziei de a demisiona. Însă, un consilier local de la PSD Piatra-Neamţ şi-a prezentat demisia în timpul şedinţei de CL, înainte de a doua şedinţă convocată de îndată, pentru alegerea viceprimarului. Aşadar, un motiv în plus pentru ca a doua şedinţă să nu se ţină. Dar s-a ţinut, Alin Lehăduş a fost ales viceprimar, iar PSD Piatra-Neamţ a depus sesizări atât în instanţa de contencios-administrativ cât şi la Parchet şi Prefectură. Despre acest aspect am scris în ianuarie un material aici

În cazul demisiei (on-line) a consilierului PSD Piatra-Neamţ, prefectul de Neamţ a precizat că demisia se poate face doar în scris.

Însă Prefectura Neamţ a subliniat că rămâne în picioare demisia lui Liviu Harbuz şi, ca atare, alegerea lui Alin Lehăduş în funcţia de viceprimar a fost ilegală!

În aceeaşi formă a fost ales şi al doilea viceprimar al municipiului Piatra-Neamţ, Marius Irimia (USR). S-a întâmplat săptămâna trecută, într-o şedinţă de îndată a CL Piatra-Neamţ. Doar că, înainte cu 30 de minute de şedinţă, consilierul local PMP Cristian Sauciuc a demisionat. Asta atrăgea de la sine nelegalitatea unei viitoare hotărâri de CL privind alegerea viceprimarului. Nu s-a ţinut cont de aceste aspecte – deşi demisia era înregistrată la Registratura Primăriei – şi şedinţa s-a derulat pe repede înainte iar Irimia a fost ales viceprimar.

PSD Piatra-Neamţ a făcut şi de această dată o sesizare la instituţii, între care şi Prefectura Neamţ. Pe această temă am scris un material aici

Pe această speţă, Prefectura nu s-a pronunţat deocamdată fiind „în analiză”. Dar, având în vedere soluţia dată astăzi pe cazul Lehăduş, este de la sine înţeles că aceeaşi rezoluţie va fi dată şi în cazul Irimia.

„Având în vedere principiile hotărârii CL din decembrie 2021, prin similitudine există posibilitatea să fie aceeaşi orientare din punct de vedere legal a Prefecturii Neamţ”, a anticipat prefectul George Lazăr.

Cu alte cuvinte, ar trebui să ne aşteptăm la noi alegeri pentru cele 2 funcţii de viceprimar ai municipiului Piatra-Neamţ. Şi, poate, şi la aşezarea unor noi majorităţi politice în CL Piatra-Neamţ.

Articolul anterior

ALERTĂ – Incendiu la o casă din Piatra Şoimului

Articolul următor

Alegerea vicepreşedinţilor CJ Neamţ, contestată la Prefectură

2 Commentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular