ISSN 2457 - 3973

Președinții consiliilor județene vor fi aleși uninominal, ca primarii!

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat, luni, la începutul ședinței de guvern, că președinții consiliilor județene vor fi aleși prin vot direct al cetățenilor, la fel cum sunt aleși și primarii.

Astfel se revine la modalitatea de alegere din anul 2012, când alegerea președintelui CJ s-a făcut uninominal.

”Am înțeles votul dat de cetățeni pe 26 mai. De aceea vom modifica legea de alegere a președinților consiliilor județene. Vor fi aleși în mod direct, de cetățeni. Astfel ca crește legitimitatea președinților consiliilor județene, cei care, împreună cu primarii și consilierii, pun în aplicare proiectele de dezvoltare locală. Președinții consiliilor județene nu trebuie să facă obiectul negocierilor dintre partide ci voința cetățenilor dată prin vot. Legitimitatea dată prin vot îi responsabilizează să pună în practică obiectivele pentru care cetățenii le-a dat votul”, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

Modificarea legii privind alegerea președinților consiliilor județene se va face astăzi prin ordonanță de urgență a guvernului.

Astfel, începând cu alegerile locale de anul viitor, președintele CJ Neamț va fi ales în mod direct și nu de către consilierii județeni.

Spre exemplu, actualul președinte al CJ Neamț, Ionel Arsene (președinte al PSD Neamț) a fost ales cu ajutorul celor 2 voturi de la ALDE și 2 voturi de la PMP. Fără cele 4 voturi, Arsene nu ar fi ajuns președinte al CJ Neamț pentru că PSD nu avea majoritatea de 50 la sută plus 1!  PSD a câștigat 17 din cele 35 de mandate de consilier județean. PNL a obținut 14 mandate iar ALDE și PMP câte 2 mandate.

Începând de la alegerile de anul viitor, fiecare partid își va desemna un candidat pentru funcția de președinte al CJ Neamț cu care se va prezenta în fața alegătorilor, fără ca acesta să mai fie ascuns pe o lista de partid!

O măsură corectă ar fi însă și introducerea a 2 tururi de scrutin atât pentru primari cât și pentru președinții consiliilor județene!! Altfel va fi doar o măsură de securizare a PSD-ului având în vedere că este partid de mase, cu măsuri populiste!

Articolul anterior

Cod portocaliu de ploi și grindină pentru Neamț

Articolul următor

Președintele Iohannis, atac la ”baronii PSD” Arsene, Oprișan și Buzatu!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *