Primăria Târgu Neamț derulează ample proiecte de extindere a rețelelor de apă și canalizare, dar și a rețelei de gaz metan din oraș.
Investițiile se derulează cu fonduri guvernamentale iar contribuția primăriei este mică. Beneficiile vor fi însă pe măsură.
Primarul Vasilică Harpa este cel care a coordonat toate aceste proiecte astfel că după ce au trecut prin comisiile de evaluare au ajuns în faza de a fi puse în practică.
În ceea ce privește extinderea sistemului de alimentare cu apă sunt cuprinse străzile Mărășești, Ștefan cel Mare, Băile Oglinzi, Panduri, Oituz, Popa Șapcă, 1 Decembrie 1918 (două fundături), Radu Teoharie, Petru Rareș, Alexandru Lăpușneanu, Mihail Kogălniceanu, Calistrat Hogaș, Aleea Zimbrului, Strada Câmpeanu – fundături, 1 Decembrie 1918 (legătura cu strada Cetății), strada Vetarani
Canalizarea va ajunge și la Băile Oglinzi, acolo unde vor fi amenajate o microstație de epurare a apei și o stație de pompare.
În proiectul inițial s-a prevăzut și extinderea stației de epurare, dar din momentul întocmirii studiului de fezabilitate și până în momentul întocmirii proiectului tehnic, Primăria Târgu Neamț a realizat extinderea stației de epurare.
În conformitate cu studiul de fezabilitate aprobat la finanțare în cadrul programului, prezentul proiect tehnic tratează următoarele obiecte de construcție.
Canalizare menajeră.
În ceea ce privește gestionarea apelor uzate menajere, în datele furnizate de Primăria Târgu Neamț se menționează că aici există un sistem centralizat pentru colectarea și transortul apelor uzate menajere. Orașul Târgu Neamț dispune de stație de epurare a apelor uzate, iar pentru extinderea ce se realizează se execută mărirea capacității stației de epurare prin fonduri POS Mediu. Rețeaua de canalizare funcționează gravitațional și este realizată din tuburi de beton cu diametru între 250 – 500 milimetru. Gradul de acoperire al străzilor cu rețeaua de canalizare este 70,9%. Având în vedere legătura strânsă dintre mediu și celelalte sectoare econonice și sociale, implementarea acestui proiect va contribui la dezvoltarea durabilă a întregii zone.
Sistemul de canalizare va cuprinde:
- rețeaua de canalizare PCV – SN8 DN 160 = 1.584 metri liniari.
- rețeaua de canalizare PVC – SN8 DN 250 = 6.403 metri liniari.
- cămine de vizitare – 174 metri liniari
- cămine de vizitare în străzi asfaltate – 18 bucăți
- stații de pompare – 10 bucăți
- conducte de refulare PEID DN 90 = 2.085 metri liniari
- racorduri de canalizare – 264 bucăți
Rețeaua de canalizare:
Lungimea rețelei de canalizare: 6.527 metri defalcată pe tronsoane, astfel:
- strada Pariului – L 154 metri liniari
- fundătura Plăieșu – L 198 metri liniari
- strada Ferari – L 118 metri liniari
- strada Primăverii – L 60 metri liniari
- fundătura Șoimului – L 116 metri liniari
- fundătura Muntelui – L 85 metri liniari
- fundătura Florilor – L 71 metri liniari
- fundătura Veniamin Costache – L 319 metri liniari
- fundătura Biruinței – L 166 metri liniari
- strada Independenței – L 954 metri liniari
- strada Cornilor – L 178 metri liniari
- strada Munteni – L 768 metri liniari
- strada Eternității – L 156 metri liniari
- strada Dorobanți – L 80 metri liniari
- strada Crizantemelor – L 410 metri liniar
- strada Crângului – L 259 metri liniari
- strada Tăbăcari – L 663 metri liniari
- strada Ozanei – L 331 metri liniari
- fundătura Merilor – L 128 metri liniari
- strada Grădinilor – L 471 metri liniari
- fundătura Hugo Schwab – L 118 metri liniari
- fundătura Cozmeni – L 185 metri liniari
- fundătura Corbului – L 415 metri liniari
Total = 6.403 metri liniari.
Rețeaua de gaze naturale va fi extinsă pe străzile Ștefan cel Mare, Ion Creangă, Vulturului, Câmpeanu, George Coșbuc, Luncii, Mihail Sadoveanu sau Fundătura Spitalului.
Aici, fondurile sunt asigurate într-o proporție covârșitoare de Primăria Târgu Neamț, co-finanțarea fiind asigurată de Del Gaz Grid.
Obiectivul primarului Vasilică Harpa este ca în cel mai scurt timp, toate gospodăriile din orașul Târgu Neamț să fie racordate la rețeaua publică de apă și canalizare, dar și la rețeaua de gaz metan.